• Business

    Θα έχει μπελάδες με την Ελβετική δικαιοσύνη ο Σ.Λάτσης από την εξαγορά τράπεζας που εμπλέκεται σε υπόθεση μαύρου χρήματος;

    Σπύρος Λάτσης,

    Σπύρος Λάτσης. Βασικός μέτοχος Lamda Development


    Ο Έλληνας μεγιστάνας οποίος έχει εγκαταλείψει την ελληνική τραπεζική αγορά διατηρώντας ωστόσο σημαντική παρουσία στο pirvate banking της Ελβετίας με την EFG International που εδρεύει στη Ζυρίχη, βρίσκεται από “καραμπόλα” αντιμέτωπος με υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Την υποθέση ερευνά ο γενικός εισαγγελέας της Ζυρίχης ο οποίος πρόκειται συντόμως να απαγγείλλει κατηγορίες κατά της τράπεζας BSΙ, την οποία επρόκειτο να αποκτήσει Ομιλος Λάτση. Η σχετική συμφωνία για την εξαγορά της ΒSI, η οποία εδρεύει στο Λουγκάνο, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας προχωρούσαν με ταχύτατους ρυθμούς και τίποτε δεν προμήνυε την ταραχώδη συνέχεια που θα είχε η υπόθεση.

    Ήδη την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της EFG Joackim Strable κλήθηκε εσπευσμένα στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, όπως επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Η BSΙ έχει μακρόχρονη ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 1873 προκειμένου να προσφέρει αρχικώς υπηρεσίες σε Ιταλόφωνους πελάτες με “χοντρά πορτοφόλια”.

    Σήμερα η Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό 80,7 δις.δολαρίων και ανήκει στη Βραζιλιάνικη ΒΤG Pactual. H Βραζιλία η οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο οικονομικών και επιχειρηματικών σκανδάλων, ανέβαζε κατακόρυφα το ρίσκο που ενείχε για τον Ομιλο Λάτση το εγχείρημα της εξαγοράς της BSI.

    Παρά ταύτα τα τραπεζικά στελέχη στη Ζυρίχη επέμειναν ότι έπρεπε να προχωρήσει η συμφωνία, προβάλλοντας ως πρός τούτο την συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών και την ανάγκη για δημιουργία ενός κρίσιμου μεγέθους στους ταραγμένους καιρούς που διάγουμε, το οποίο θα επιτυγχάνετο με τη συνένωση των δύο τραπεζών.

    Ο Σπ. Λάτσης παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις πείστηκε τελικώς να προχωρήσει στην εξαγορά, όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχε πράξει κατά το παρελθόν υιοθετώντας εισηγήσεις των δικών του ανθρώπων από την Αθήνα, από τις οποίες βγήκε ζημιωμένος.

    efg international

    Ήξερε τα πάντα ο δ/νων σύμβουλος της EFG International

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Ελβετός τραπεζίτης Joachim Strähle, διευθύνων σύμβουλος της EFG International, κινείτο για την εξαγορά της ανταγωνίστριας BSI, φιλοδοξώντας να συνδυάσει δύο διαφορετικές τραπεζικές κουλτούρες σε μία νέα κορυφαία ελβετική τράπεζα ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής.

    Μόνο που το deal αυτό δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, όταν ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής διαδικασίας σε βάρος της BSI, καθώς η ελβετική τράπεζα κατηγορείται για «σοβαρές παραβιάσεις» των κανονισμών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος, σχετιζόμενες με το σκάνδαλο διαφθοράς στο κρατικό fund της Μαλαισίας 1MDB.

    Ωστόσο, τα νέα αυτά δεν ήταν και τόσο… νέα για τον Strähle. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο 57χρονος τραπεζίτης είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αφού η EFG International είχε αναθέσει σε δικηγόρους και ελεγκτές να εξετάσουν το τι μπορεί να σημαίνει η εμπλοκή της BSI στην υπόθεση του 1MDB, αν και κανείς δεν περίμενε ότι οι ελβετικές αρχές θα κινούσαν ποινική διαδικασία σε βάρος της.

    Και πάλι, όμως, ο Strähle εξακολουθεί να κυνηγά την εξαγορά της BSI, καθώς η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών, ύψους 1,33 δις ελβετικών φράγκων (1,2 δις ευρώ), περιελάμβανε αποζημιώσεις για την υπόθεση και άλλους κινδύνους, ενώ ένα πιθανό θετικό (για την EFG) όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι ενδέχεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις των τραπεζιτών της BSI ως προς την εξαγορά της ιστορικής τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1873, απευθυνόμενη αρχικά σε ιταλόφωνους πελάτες (αντίθετα, η EFG International ιδρύθηκε μόλις το 1995 στη γερμανόφωνη Ζυρίχη).

    Ο Strähle ξεκίνησε την καριέρα του στα 17 του χρόνια ως μαθητευόμενος σε μία τράπεζα της Ζυρίχης, και μετά από πολλά χρόνια σε τράπεζες όπως οι Julius Baer, Credit Suisse και Bank Sarasin & Co, από τον Απρίλιο του 2015 είναι διευθύνων σύμβουλος της EFG International.

    Οι Ελβετοί τραπεζίτες περιγράφουν τον Strähle ως άνθρωπο με πολλές διασυνδέσεις, άμεσο και προσιτό. «Δεν είναι ο τύπος που παρουσιάζεται ως ‘σκληρός’. Δεν απολαμβάνει μία τέτοια εικόνα», λέει στους Financial Times άνθρωπος που τον έχει παρακολουθήσει στενά. Στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει για ιστιοπλοϊα στην Κροατία ή για πεζοπορία.

    Πλέον, ο άμεσος στόχος του είναι να «σκοτώσει» την BSI, καθώς η ελβετική ελεγκτική αρχή Finma ενέκρινε την εξαγορά της από την EFG International, υπό τον όρο η BSI να ενσωματωθεί πλήρως και να έχει διαλυθεί νομικά μέσα σε 12 μήνες. Ο Strähle αρχικά σκόπευε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το brand της BSI, όμως αυτή πλέον δεν φαίνεται καθόλου καλή ιδέα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/diochnoun-tis-diikisis-100-epichiriseon-i-trapezites-echoun-ta-lefta-exo-ke-arnounte-na-ta-feroun-enimerosi-ton-ikonomikon-isangeleon/49656



    ΣΧΟΛΙΑ