• Business

    Θ. Παπανικολάου: Πώς σχεδιάζει να «απογειώσει» τη Vivartia – Τα mega-deals που έρχονται 

    θανασης παπανικολαου

    O Αθανάσιος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia


    Τα μανίκια ψηλά σήκωσε… «με το καλημέρα» ο Θανάσης Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα από τις αρχές Απριλίου καθήκοντα CEO στην Vivartia.

    Ο έμπειρος μάνατζερ που γνωρίζει από πρώτο χέρι τον όμιλο έχει στρωθεί στη δουλειά, προκειμένου να υλοποιήσει τον φιλόδοξο σχεδιασμό των νέων μετόχων, του CVC Capital Partners που όπως όλα δείχνουν θέλουν να δημιουργήσουν ένα «μέγα – όμιλο» και στον χώρο των τροφίμων.

    Η ηγετική ομάδα του αμερικάνικου fund στην Ελλάδα υπό τον Άλεξ Φωτακίδη, προτού ακόμη στεγνώσει το «μελάνι» στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ετοιμάζεται για νέα «επενδυτικά χτυπήματα» που θα ενισχύσουν τη «δύναμη πυρός» της Vivartia σε όλα τα επίπεδα. 

    Ψηλά στην ατζέντα τους βρίσκεται η ενίσχυση του γαλακτοκομικού κλάδου, ο οποίος συνεισφέρει πάνω από το 50% των ενοποιημένων εσόδων. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα θα «πέσουν οι πρώτες υπογραφές» για την απόκτηση του ελέγχου της Δωδώνης, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. 

    Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, με έναν τίμημα που θα κυμαίνεται μεταξύ 130 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ (9 με 10 φορές τα EBITDA). Μέσα από το συγκεκριμένο deal αναμένεται να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη, οι οποίες έχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες (Η Δωδώνη είναι ισχυρή στα τυροκομικά και ειδικά στη φέτα, ενώ έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού). 

    Ανάλογες εξαγορές δρομολογούνται και στους τομείς της εστίασης και των κατεψυγμένων (λαχανικά και ζύμες). Στην περίπτωση της εστίασης, όπου η Vivartia δραστηριοποιείται με τα σήματα των Goody’s – Everest, Flocafe, La Pasteria κα. πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζονται δυναμικές πρωτοβουλίες μόλις καθίσει η «σκόνη της πανδημίας» και φανούν οι ευκαιρίες. Αυτή τη στιγμή, εξετάζονται διάφορα projects και μελετώνται τα επόμενα βήματα, καθώς το CVC πιστεύει πολύ στην κατηγορία αυτή, η οποία εκτιμάται πως θα ανακάμψει δυναμικά μετά τη λήξη της πανδημίας και την αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης. 

    Επιθετικά σχέδια υπάρχουν και στους τομείς των κατεψυγμένων λαχανικών και στις ζύμες, όπου η Vivartia έχει ηγετική παρουσία με την «Μπάρμπα Στάθης» και την «Χρυσή Ζύμη». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή γίνονται διάφορες διερευνητικές επαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να εντοπισθούν οι κατάλληλοι στόχοι. Θεωρείται πιθανό να εκδηλωθούν μια ή δυο εξαγορές σε αυτές τις κατηγορίες μέσα στο 2021. 

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το CVC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 80 δισ. δολ. θεωρεί πως μέσα από τη συγκέντρωση της ελληνικής αγοράς μπορεί να δημιουργηθούν σχήματα ικανά να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Να σημειωθεί πως το CVC στην Ελλάδα εκτός από την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική έχει εξαγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ, τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας ενώ έχει επενδύσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Restart στο λιανεμπόριο: Οι προσδοκίες για τη Δευτέρα και το «αγκάθι» των 20 ατόμων

    Παραγωγοί Ενέργειας: Το στοίχημα των νέων μονάδων ενέργειας από φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ