• Business

    Παραγωγοί Ενέργειας: Το στοίχημα των νέων μονάδων ενέργειας από φυσικό αέριο

    Γιώργος Στάσσης, Ιωάννης Στασινόπουλος, Νίκος Ζαχαριάδης, Γιώργος Περιστέρης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Χρήστος Κοπελούζος


    Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν πλέον οι επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και είναι στα σχέδια των μεγάλων παραγωγών ενέργειας.

    Η ανάγκη του ηλεκτρικού συστήματος για μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με την δέσμευση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να καταθέσει μέχρι τον Ιούνιο το αίτημα στην Κομισιόν για Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος, φέρνει πιο κοντά τις επενδυτικές αποφάσεις για την υλοποίηση των μονάδων που σχεδιάζονται.

    Υπενθυμίζεται ότι  σε φάση κατασκευής, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2021, βρίσκεται η πρώτη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου από τη Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826MW.

    Οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο σχεδιάζονται από την Elpedison που προετοιμάζει τις μελέτες για μονάδα 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σχεδιάζει   μονάδα 665MW στην Κομοτηνή, τη ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μονάδα 665MW επίσης στην Κομοτηνή, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που έχει λάβει άδεια για μονάδα 566MW στη Θίσβη, τον όμιλο Κοπελούζου για μονάδα 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και τον όμιλο Καράτζη που διαθέτει άδεια για μονάδα 660MW στη Λάρισα.

    Στις παραπάνω επενδύσεις, προστίθεται και το σχέδιο αυτό της ΔΕΗ για την Πτολεμαΐδα 5 που αποκάλυψε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι να μετατρέψει την λιγνιτική μονάδα ισχύος 660MW σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη.

    Εκτός από το Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος, που αν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, θα αυξήσει την αποδοτικότητα των μονάδων, διευκολύνοντας τις επενδυτικές αποφάσεις, κρίσιμος παράγοντας για το ποια μονάδα θα υλοποιηθούν από τις παραπάνω, είναι η ταχύτητα λήψης των επενδυτικών αποφάσεων, των υπόλοιπων μονάδων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος  Στάσσης, ανέφερε πρόσφατα ότι στο σύστημα θα χωρέσει το πολύ “μιάμιση” ακόμη μονάδα, πέραν εκείνης που κατασκευάζεται από τη Mytilineos αλλά και το σχέδιο της ΔΕΗ να μετατρέψει σε μονάδα φυσικού αερίου την υπό κατασκευή λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5.

    Το σχέδιο αυτό της ΔΕΗ για την Πτολεμαΐδα 5 που αποκάλυψε ο κ. Στάσσης διαφοροποιεί κατά πολύ τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι να μετατρέψει την λιγνιτική ισχύος 660MW σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη.

    Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ζαχαριάδης Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, εκτιμά ότι υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για δύο ακόμη μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από το σταθμό που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

    Πιο κοντά η μονάδα της Damco Energy

    Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε, συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη μονάδα, με την ηλεκτρική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας AD ESM που θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα. Επίσης η AD ESM θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας PPA για το 25% της ετήσιας παραγωγής του σταθμού, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

    Η νέα μονάδα ισχύος 662 MW πρόκειται να αυξήσει στα 800 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το FSRU της Gastrade (επίσης συμφερόντων Κοπελούζου), στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ