• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέα έργα, πλωτά αιολικά και ανάπτυξη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι απαντά σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Γιώργος Περιστέρης


    Τα νέα μεγάλα έργα ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε Καφηρέα και Ευρυτανία που πρόκειται να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσουν το 2022 και το 2023, αλλά και οι εξελίξεις στο έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας και τα σχέδια για τα πλωτά αιολικά, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών που συμμετείχαν χθες στο τηλεδιάσκεψη της εταιρείας.

    Σημειώνεται  ότι το συνολικό pipeline της εταιρείας περιλαμβάνει έργα ισχύος 2,113 MW με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

    Όπως ειπώθηκε χθες το  μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  αυτή τη στιγμή είναι το έργο Καφηρέας της νότιας Εύβοιας, συνολικής ισχύος 330MW και συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022 και θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με project finance (455 εκατ. ευρώ) καθώς και με ίδια κεφάλαια της εταιρείας (114 εκατ. ευρώ).

    Όσον αφορά το  αιολικό πάρκο της Ευρυτανίας ισχύος 67MW συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, όπως ειπώθηκε χθες στην παρουσίαση, το πάρκο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2023, ενώ η χρηματοδότησή του περιλαμβάνει επίσης project finance (63 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια (18 εκατ. ευρώ).

    Επίσης η διοίκηση της εταιρείας ερωτήθηκε για την εξέλιξη των εργασιών για το σταθμό αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας συνολικής ισχύος 600MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στην τριετία 2024 – 2026. Επίσης έγιναν ερωτήσεις και για την πορεία της συνεργασίας για τα πλωτά αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW).

    Οι δύο εταιρείες αφού προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

    Νέα έργα για την Τέρνα Ενεργειακή

    Όσον αφορά τα νέα έργα ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακή, συμπεριλαμβάνονται διάφορα φωτοβολταϊκά project συνολικής ισχύος 600MW και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στην τριετία 2024 – 2026 και τέλος διάφορα αιολικά project συνολικής ισχύος 513MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στην τριετία 2024 – 2026.

    Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς των έργων της εταιρείας ανέρχεται στα 895MW, εκ των οποίων τα 763 αφορούν σε έργα εντός Ελλάδος, τα 102MW στην Πολωνία και τα 30MW στη Βουλγαρία. Σε στάδιο κατασκευής βρίσκονται 330MW ενώ έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται είναι 69MW, ενώ τα έργα τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ορατής ανάπτυξης ανέρχονται σε 1700MW. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει έργα σε λειτουργία, κατασκευή ή υπό ανάπτυξη συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3000MW.

    Διαβάστε επίσης

    Τέρνα Ενεργειακή: Στα 139,6 εκ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο εξάμηνο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ