• Business

    Τέλης Μυστακίδης: Ο μεγιστάνας που θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα

    Τέλης Μυστακίδης

    Τέλης Μυστακίδης


    Τα διεθνή ΜΜΕ του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «βασιλιά του χαλκού» και στον κλάδο των commodities, στον οποίο έχει διαπρέψει, είναι γνωστός ως «Telis».

    Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο Έλληνας billionaire, που ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας έχει επιλέξει να απέχει τα φώτα της δημοσιότητας, όμως τράβηξε και πάλι τα βλέμματα, πριν λίγες ημέρες όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε δύο εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.

    «Θέλω να προσφέρω στη χώρα μου»

    Ο 61χρονος επιχειρηματίας και billionaire έχει επενδυτική παρουσία στη χώρα, κυρίως στους τομείς των τραπεζών και του real estate.

    Αν και σπάνια δίνει συνεντεύξεις, όπως παραδέχεται ο ίδιος, πρόσφατα σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, ανέφερε ότι θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα και αναζητεί τρόπους, ώστε να αφήσει έργο πίσω του.

    «Είμαι σε μια φάση της ζωής μου που έχω τη δυνατότητα να προσφέρω στην πατρίδα μου. Ποια μορφή θα πάρει αυτή η προσφορά είναι θέμα που το συζητάμε με τους συνεργάτες μου. Σίγουρα υπάρχουν επενδύσεις που ήδη πραγματοποιούμε και θα πραγματοποιήσουμε. Σίγουρα υπάρχουν αγαθοεργίες και φιλανθρωπικό έργο που κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει η επιθυμία με γνώμονα την πατρίδα και τους πολίτες να δημιουργήσουμε ένα έργο που θα μείνει», είχε αναφέρει. Λίγους μήνες αργότερα, όταν η Θεσσαλία δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες, προχώρησε σε δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες.

    Αν και βρίσκεται σταθερά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων από το 2011 με την περιουσία του πλέον να ανέρχεται σύμφωνα  με το Forbes στα 3,1 δισ. δολάρια, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή.

    Ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα του ήταν όταν διετέλεσε διευθυντής εμπορίας χαλκού στον κολοσσό Glencore, από την οποία αποχώρησε το 2018.

    «Η λέσχη δισεκατομμυριούχων» της Glencore

    «Διψασμένη για ρίσκο» είχαν χαρακτηρίσει οι Financial Times την πολυεθνική ελβετική εταιρεία  Glencore, κάνοντας λόγο για μία «λέσχη δισεκατομμυριούχων», αναφερόμενοι στην διευθυντική ομάδα που είχε συγκροτήσει ο  Ivan Glasenberg, επικεφαλής της εταιρείας και στην οποία συμμετείχε και ο Τέλης Μυστακίδης.

    Η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2011 και σύμφωνα με το Bloomberg o κ. Μυστακίδης «ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη του τμήματος εμπορίας που έγιναν δισεκατομμυριούχοι εν μία νυκτί», χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Glencore το 2011, με την εταιρεία να αντλεί το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων.

    Τα χρόνια στην Glencore

    Ο 61χρονος πλέον billionaire πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες στην εταιρεία, πριν αποχωρήσει το 2018. Εντάχθηκε στην Glencore όταν αυτή ήταν γνωστή ως Marc & Rich το 1993 και κατάφερε να ανελιχθεί χάρη στο ταλέντο που είχε στα deals.

    Η εταιρεία επιβίωσε από μία σειρά σκανδάλων, με ένα από τα σημαντικότερα, το 1994, να βρίσκει τον ιδρυτή Μαρκ Ριτς στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις αλλά και για συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών.

    Ο Ριτς αποχώρησε κι έδωσε τον έλεγχο της εταιρείας στους στενούς του συνεργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Τέλης Μυστακίδης.

    Μία από τις ισχυρές προσωπικότητες στην παγκόσμια αγορά του χαλκού, ο Έλληνας επιχειρηματίας ανελίχθηκε ταχύτατα στην εταιρεία  ακόμα και μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου Ivan Glasenberg.

    Οι προκλήσεις για την εταιρεία συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, καθώς παρέμεινε στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών. Η αποχώρηση του Μυστακίδη το 2018 ήρθε λίγο μετά την έρευνα που ξεκίνησε τότε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανή διαφθορά και δωροδοκία και αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο του Καναδά ξεκίνησε έρευνα για λογιστικές παρατυπίες στην εταιρεία.

    Στη συνέχεια αποχώρησε από την εταιρεία και ο Ivan Glansberg.

    Τα πρώτα βήματα

    Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος γεννήθηκε στη Ρώμη, πόλη στην οποία υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του επισιτισμού.

    Στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο London School of Economics.

    Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο τμήμα επενδύσεων της Cargill, στην οποία παρέμεινε για έξι χρόνια.

    Ο Μάρκ Ριτς τον ξεχώρισε και του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα στη δική του εταιρεία, Marc & Rich, τον Μάρτιο του 1993, η οποία στη συνέχει μετονομάστηκε σε Glencore.

    Μέσα σε λίγα χρόνια η Glencore κατάφερε να ελέγχει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών, από αλουμίνιο, χαλκό και άνθρακα, μέχρι ζάχαρη, σιτάρι, βαμβάκι και κριθάρι.

    Στην προσωπική του ζωή ο Τέλης Μυστακίδης έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, επιλέγοντας το μυστήριο αντί της προβολής της ζωής του.

    Γι’ αυτό το λόγο δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του όταν το 2015 απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ με την αγορά έναντι 64 εκατ. στερλινών ενός πολυτελούς διαμερίσματος στην Belgravia,  την κομψή, αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.

    Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

    Ο Έλληνας κροίσος που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους της Glencore και την τελευταία τριετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα σημαντικά ποσά, κυρίως στο real estate και στην Τράπεζα Πειραιώς, έχει εκφράσει τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον και για την απόκτηση συμμετοχής στην Aegean Baltic Bank.

    Το deal φαίνεται να παγώσει, ενώ παράλληλα το όνομα του κ. Μυστακίδη εμπλέκεται στην υπόθεση μιας  δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ, κατά την οποία επιβλήθηκε προ μηνών πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στην Glencore μετά την παραδοχή της ελβετικής εταιρείας για εμπλοκή της επί μια δεκαετία σε υπόθεση δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων σε αρκετές χώρες.

    Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα δικαστής Lorna Schofield του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν επέβαλε πρόστιμο ύψους 428,5 εκατ. δολαρίων στην Glencore και επιδίκασε επιπλέον αποζημίωση 272 εκατ. δολαρίων για τη δωροδοκία αξιωματούχων σε χώρες, όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

    Το κατηγορητήριο της εν λόγω υπόθεσης έκανε σαφή αναφορά και στον ρόλο του Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος τότε ήταν ανώτερο στέλεχος στο τμήμα χαλκού και ψευδαργύρου της Glencore.

    Υπενθυμίζεται ότι το  2021 συμμετείχε μαζί με τον Τζον Πόλσον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το 2013 συμμετείχε και στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλης Μυστακίδης: Ο Έλληνας billionare έδωσε 2 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην οικονομία θα εξαρτηθούν από τα μέτρα στήριξης

    ΑΒΒank – Αποκαλυπτικό: Τσάκος και Κούστας ζητούν την έγκριση της ΤτΕ για να ανεβάσουν στο 55% τη συμμετοχή τους



    ΣΧΟΛΙΑ