• Τράπεζες

    ΑΒΒank – Αποκαλυπτικό: Τσάκος και Κούστας ζητούν την έγκριση της ΤτΕ για να ανεβάσουν στο 55% τη συμμετοχή τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Κούστας και Νίκος ΤσάκοςΓιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος


    Νέα τροπή παίρνουν οι μετοχικές διεργασίες με φόντο την Aegean Baltic Bank. Μια μικρή μεν, αλλά κερδοφόρα και υγιέστατη τράπεζα, εξειδικευμένη στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων.

    Αυτήν τη φορά κινητήριος μοχλός των εξελίξεων είναι η… τράπεζα Ελλάδος και όχι ο Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης. Ο οποίος είχε δείξει προχωρημένο ενδιαφέρον για deal εξαγοράς πλειοψηφικού «πακέτου», πλην όμως οι προσπάθειές του οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, που είναι και η αρμόδια εποπτική αρχή ,έχει κατατεθεί αίτημα για ενίσχυση  μετοχικής θέσης στην ABBank. To εν λόγω αίτημα έχει γίνει από την Costanus Limited που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου και είναι κοινή εταιρεία των εφοπλιστών Νίκου Τσάκου και Γιάννη Κούστα. Στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάρχει το 48% των μετοχών της ναυτιλιακής τράπεζας.

    Ζητούμενο από την πλευρά των εφοπλιστών, που έχουν ίσα μερίδια στην ABBank, είναι να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να ανεβάσουν τη μετοχική συμμετοχή τους στο 55%.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως τέτοιου είδους εγκρίσεις απαιτούν περίπου ένα δίμηνο για να ολοκληρωθούν. Διάστημα το οποίο είναι πλέον πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί.

    Εφόσον η τράπεζα Ελλάδος δώσει το πράσινο «φως» καθίσταται προφανές ότι η πλευρά των Τσάκου-Κούστα θα κινηθεί για την εξαγορά του επιπρόσθετου 7%. Το ποσοστό αυτό της ABBank είναι εδώ και πέντε χρόνια στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του. Των επενδυτικών σχημάτων  Chenavari και Serengeti.

    Για το προς πώληση «πακέτο» υπάρχει προτιμησιακό δικαίωμα από τους υφιστάμενους μετόχους, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο συνιδρυτής, Αντιπρόεδρος και CEO της τράπεζας Θόδωρος Αφθονίδης, που κατέχει το 41%.

    Ωστόσο, καθώς η πρωτοβουλία των κινήσεων εκδηλώνεται από τους Τσάκο-Κούστα φαίνεται ότι ο Αφθονίδης έχει τεθεί εκτός μάχης, σε ότι αφορά τις προθέσεις του για την άσκηση του δικού του δικαιώματος αγοράς μετοχών.

    Το τίμημα για το «επίζηλο» 7%

    Κατά τα φαινόμενα το 7% της ABBank πωλείται με όρους αποτίμησης μία φορά την καθαρή θέση της τράπεζας. Η οποία στα τέλη της περσινής χρονιάς ήταν 117,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το τίμημα αναμένεται να είναι από 8,2 έως 9,2 εκατ. ευρώ.

    Περί των οικονομικών δυνατοτήτων των δύο εφοπλιστών δεν τίθεται φυσικά ζήτημα. Καθώς όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο πανίσχυρος όμιλος Τσάκου διαθέτει στόλο απαρτιζόμενο από 93 πλοία, συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Ενώ η αξία των 68 πλοίων του Γιάννη Κούστα ανέρχεται σε 2,8 δισ. δολάρια.

    Όπως όλα δείχνουν για την εξαγορά του 7% δεν υπάρχουν οριοθετημένες χρονικές δεσμεύσεις. Από τη στιγμή όμως που δοθεί η έγκριση από την τράπεζα της Ελλάδος, πιστεύεται ότι η εξαγορά θα γίνει άμεσα.

    Σε περίπτωση που υπάρξουν ανατροπές, τότε θα ενεργοποιηθεί η «κλειδωμένη» συμφωνία παραχώρησης του του 7% της τράπεζας στον Μάριο Ηλιόπουλο, της ακτοπλοϊκής Seajets.

    Ακόμη όμως κι αν όλα κυλήσουν ομαλά και η πλευρά Τσάκου-Κούστα φτάσει στο 55%, δεν εξασφαλίζεται η απόλυτη διοικητική τους κυριαρχία στην τράπεζα. Καθώς βάσει του συμφωνητικού των μετόχων απαιτείται ομοφωνία στις αποφάσεις τους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πρo εξαμήνου ξεκίνησαν οι διαδικασίες αλλαγής της μετοχικής σκυτάλης στην ΑBBank, οι Κούστας-Τσάκος είχαν εκδηλώσει την αρχική της πρόθεση να πουλήσουν όλο το ποσοστό που κατείχαν. Καθώς η «χημεία» τους δεν είχε «δέσει» με αυτήν του πάντα απρόβλεπτου Θόδωρου Αφθονίδη.

    Ανατροπές και εκπλήξεις

    Στην πορεία και καθώς ο Τέλης Μυστακίδης εμφανίστηκε ώς διεκδικητής πλειοψηφικού ποσοστού στην τράπεζα, ο Νίκος Τσάκος διαφοροποίησε τη στάση του. Δηλώνοντας απρόθυμος να παραχωρήσει το δικό του μερίδιο. Αφού μάλιστα δεν βρέθηκε λύση ούτε με την πλευρά Αφθονίδη, το συζητούμενο deal δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει.

    Στην παρούσα φάση συνιστά έκπληξη και η κίνηση του Γιάννη Κούστα, καθώς εμφανιζόταν σταθερά ως πωλητής του δικού του μετοχικού μεριδίου(24%) που τώρα επιθυμεί να αυξήσει. Εκτός κι αν ανάμεσα στους δύο εφοπλιστές, υπάρχουν συμφωνίες για τυχόν μεταγενέστερες εξελίξεις. Συνδεόμενες με το ενδεχόμενο να δεχτεί ο Αφθονίδης να παραχωρήσει όλο το δικό του ποσοστό (41%). Κάτι που υπό καθαρούς όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τον Τέλη Μυστακίδη, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου υπολογίζονται σε 3,2 δις ευρώ.

    Τουλάχιστον επί του παρόντος μια τέτοια λύση δεν φαντάζει καθόλου εύκολη. Διότι πέραν των άλλων, ο Μυστακίδης θα πρέπει να τα βρει και με τον Νίκο Τσάκο…

    Το πώς εν τέλει θα μετακινηθούν όλα αυτά τα κομμάτια του πάζλ, θα το δείξει ο χρόνος.

    Σε ότι αφορά την τράπεζα στο πρώτο εφετινό εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 157%. Η κερδοφορία αυτή αντιστοιχεί στο 80,4% του καθαρού περσινού, ετήσιου αποτελέσματος, που σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε σε 17,9 εκατ. ευρώ. Με την ABBank να μοιράζει και 2 εκατ. ευρώ μέρισμα στους μετόχους.

    Διαβάστε επίσης

    ABBank: Αυξημένα κατά 157% τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023

    Τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις πλοίων, αλλά και την εκμετάλλευση του στόλου για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ