• Τράπεζες

  Τράπεζα Πειραιώς: Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην οικονομία θα εξαρτηθούν από τα μέτρα στήριξης

  • NewsRoom
  Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

  Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


  Θετικότερη εικόνα διατηρεί η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, τόσο σε όρους ανάπτυξης, όσο και σε όρους οικονομικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται τον Αύγουστο στις 111,7 μνδ., όταν αντίστοιχα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 93,3 μνδ.

  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 της Τράπεζας Πειραιώς, ενδιαφέρουσα παράμετρος για τη δυναμική της οικονομίας αποτελεί η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 8,3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας τις αποκλίσεις που πλέον παρατηρούνται μεταξύ της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (Q2.23: 2,5%) και της επίπτωσης του αποπληθωριστή στην αποτύπωση του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης.

  Επίσης θετικό στοιχείο του κλίματος στην χώρα αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS στις 8/9 σε “ΒΒΒ (low)|Stable Outlook” και στις 15/8 η αναβάθμιση από την Moody’s στο Ba1 (stable outlook) από Ba3, φτάνοντας μια βαθμίδα κάτω της επενδυτικής.

  Ωστόσο στις τρέχουσες εξελίξεις θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις πλημμύρες στη Θεσσαλία με τις επιπτώσεις να καλύπτουν το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

  Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 η περιφέρεια της Θεσσαλίας συμβάλλει κατά 5,2% στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της χώρας και ο αγροτικός τομέας διαθέτει μερίδιο της τάξης 14,1% ενώ ακολουθεί η μεταποίηση με 7,1% στο σύνολο της χώρας.

  Η Θεσσαλία καλύπτει το 12,4% της απασχόλησης του αγροτικού τομέα της χώρας. Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος. Στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα οι τιμές των τροφίμων θα διατηρήσουν την έντονα ανοδική πορεία τους.

  Στο σύνολο της οικονομίας όμως οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να ποσοτικοποιηθούν και να αποτυπωθούν με ευκρίνεια, καθώς θα εξαρτηθούν από τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων αλλά και τους πόρους που θα δαπανηθούν (εθνικούς & ευρωπαϊκούς) σε επενδύσεις για την αποκατάσταση των ζημίων και την ενίσχυση της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής.

  Διεθνείς Εξελίξεις

  Με την ανοδική πορεία των επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (χωρίς να αποκλείεται μία τελευταία αύξηση κατά 25 μ.β. έως το τέλος του χρόνου), η έμφαση πλέον μετατοπίζεται στο πόσο μακρύ θα είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος μέχρι την πρώτη μείωσή τους.

  Εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν και πιο αργή η πορεία αποκλιμάκωσής τους.

  Κατά το επόμενο διάστημα, καθώς οι επιπτώσεις της συντελεσμένης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα γίνονται όλο και περισσότερο ορατές, αναμένεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

  Στις ΗΠΑ, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων και πρόδρομων δεικτών, η επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά περιορισμένη. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι εντονότερη ιδίως εάν οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθήσουν, όπως πέρυσι.

  Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 της Τράπεζας Πειραιώς, στην Κίνα, οι ανησυχίες για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν, δεδομένων των διαρθρωτικών προβλημάτων της (π.χ στον τομέα των ακινήτων).

  Επίσης, μένει να φανεί το μέγεθος της θετικής επίδρασης των τελευταίων μέτρων στήριξης.

  Δείτε το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 της Τράπεζας Πειραιώς αναλυτικά εδώ

  Διαβάστε επίσης: 

  Optima bank: Ολοκληρώνεται σήμερα η ΑΜΚ των 151 εκατ ευρώ – Προσφορές για 310 εκατ. ευρώ τις δύο πρώτες μέρες

  Eurobank: Γιατί η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει εκείνης της ευρωζώνης

  Alpha Bank: Συνεχίζει να ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα  ΣΧΟΛΙΑ