Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε έναν κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να ακολουθήσουν τον περιβόητο νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος περιλαμβάνει προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς και απαιτήσεις για διαφάνεια στα προηγμένα μοντέλα.

Ο κώδικας θα απαιτεί από τους προγραμματιστές να παρέχουν ενημέρωση και τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών της τεχνητής νοημοσύνης στις ρυθμιστικές αρχές και τρίτους που επιθυμούν να την ενσωματώσουν στα δικά τους προϊόντα, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1

Οι εταιρείες θα απαγορεύεται επίσης να εκπαιδεύουν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε «πειρατικό» υλικό, ενώ θα πρέπει να σέβονται τα αιτήματα συγγραφέων και καλλιτεχνών και να μην συμπεριλαμβάνουν κάτι που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Σε περίπτωση που η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει υλικό που παραβιάζει τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο κώδικας δεοντολογίας θα απαιτεί από τις εταιρείες να έχουν θεσπίσει μια διαδικασία για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κώδικας δεοντολογίας είναι εθελοντικός και στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες να θεσπίσουν εσωτερικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή του νόμου.

Ο κανονισμός, ο οποίος τίθεται σε ισχύ με κλιμακωτό χρονοδιάγραμμα, θεσπίζει περιορισμούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε τομείς γενικού σκοπού και υψηλού κινδύνου, περιορίζοντας παράλληλε ορισμένες εφαρμογές.

Κανόνες που επηρεάζουν την «Τεχνητή Νοημοσύνη γενικής χρήσης», όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Claude της Anthropic, θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα.

Η παραβίαση του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως και 7% των ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας ή 3% για τις εταιρείες που αναπτύσσουν προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Αντιδράσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς

Την ίδια στιγμή, ο κώδικας, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί οριστικά από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις από ορισμένους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Meta Platforms και η Alphabet.

Όπως υποστηρίζουν, το αρχικό σχέδιο υπερέβαινε τα όρια του νόμου, δημιουργώντας ένα νέο σύνολο επαχθών κανόνων.

Επιπλέον, ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι ASML Holding, Airbus και Mistral AI, ζήτησαν επίσης από την επιτροπή να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου περί Τεχνητής Νοημοσύνης για δύο χρόνια, σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν αυτό το μήνα, ζητώντας μια πιο «φιλική προς την καινοτομία προσέγγιση».

Η επιτροπή, η οποία έχασε την αρχική προθεσμία του Μαΐου για τη δημοσίευση του κώδικα δεοντολογίας, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αναβάλει την εφαρμογή του.

Ο κώδικας συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση αξιωματούχων της επιτροπής, του εκτελεστικού σώματος της ΕΕ, το οποίο οργάνωσε ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εκπροσώπους εργαστηρίων AI, τεχνολογικών εταιρειών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών ψηφιακών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί επίσης ότι η επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει την άμεση εποπτεία της εφαρμογής του νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τον Αύγουστο του 2026.

Η επιβολή του νόμου θα βρίσκεται στα χέρια των δικαστηρίων, με την επιτροπή να σημειώνει ότι η υπογραφή του κώδικα δεοντολογίας θα δώσει στις εταιρείες «αυξημένη νομική ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης: 

Φον ντερ Λάιεν: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της προέδρου της Κομισιόν

Εθνική Τράπεζα: Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται δυναμικά στις ελληνικές ΜμΕ

Meta: «Έξυπνα» γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη – Mega deal ύψους $3,5 δισ. με την EssilorLuxottica