• Business

    Τα μυστικά του Χρήστου Ιωάννου της J&P Άβαξ: Τι συνέβη με την ΑΘΗΝΑ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος J&P-Άβαξ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος J&P-Άβαξ


    Την αρχή του τέλους της πολύχρονης παρουσίας της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρείας “ΑΘΗΝΑ” στο Χρηματιστήριο Αθηνών σηματοδοτεί η δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της, J&P Άβαξ, που κατέχει πάνω από το 99% της εταιρείας.

    Η πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από την J&P Άβαξ, έναντι 0,70 ευρώ ανά μετοχή (χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,66 ευρώ), με στόχο την πλήρη απορρόφηση της “ΑΘΗΝΑ”, που θα σημάνει και την απόσυρσή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πρόταση ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιανουαρίου του 2018, και απευθύνεται στους κατόχους του 0,843% των μετοχών της “ΑΘΗΝΑ” που δεν ανήκει στην J&P Άβαξ, με αποτίμηση κάτω από 670.000 ευρώ.

    Για να κατανοήσουμε τα κίνητρα πίσω από την απόφαση αυτή, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν της “ΑΘΗΝΑ”, μίας εταιρείας στην οποία η J&P Άβαξ απέκτησε το 50,6% το 2007 από τους κύριους μετόχους της, και στη συνέχεια αύξησε σταδιακά το ποσοστό της, φτάνοντας σήμερα πάνω από το 99%. Την εποχή εκείνη, η “ΑΘΗΝΑ” παρουσίαζε υψηλή δραστηριότητα σε έργα περιβαλλοντολογικά, ενεργειακά και λιμενικά, καθώς και σε έργα παραχώρησης, και με την εξαγορά της η J&P Άβαξ αποσκοπούσε στο να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτά τα έργα. Ωστόσο, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση επηρέασε την “ΑΘΗΝΑ”, καθώς η ανάληψη έργων γινόταν όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, ενώ το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα σύντομα τα οικονομικά της μεγέθη να βρεθούν υπό ισχυρές πιέσεις.

    Έως το 2015, η οικονομική δραστηριότητα της “ΑΘΗΝΑ” βασιζόταν κυρίως στο υποκατάστημά της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως και εκεί η εταιρεία επλήγη από τα capital controls, αφού αφενός δεν μπορούσε να διοχετεύσει κεφάλαια κίνησης από την Ελλάδα στα Εμιράτα, αφετέρου αδυνατούσε να λάβει εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να πουλήσει το υποκατάστημά της στον κυπριακό όμιλο Joannou and Paraskevaides (Overseas) Ltd, και να μείνει “λειψή” – είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν μόλις στα 39 εκατομμύρια ευρώ.

    Κατόπιν τούτου, στην J&P Άβαξ έκριναν ότι η η αυτόνομη πορεία της “ΑΘΗΝΑ” δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά της στοιχεία και δεν υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, προκρίνοντας την απορρόφησή της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αλλαγές για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτιλία: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων



    ΣΧΟΛΙΑ