• Business

    Τα γενέθλια του Σωκράτη Κόκκαλη και ποιες είναι οι αμοιβές που λαμβάνει από Ιντρακόμ – Ιντραλότ

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM (Intralot) κ. Σωκράτης Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM κ. Σωκράτης Κόκκαλης


    Αύριο Δευτέρα, 27 του μηνός, ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει γενέθλια. Φτάνοντας να κλείσει αισίως τα 85 χρόνια του. Ενώ συνάμα, μετράει και σχεδόν μισό αιώνα παρουσίας στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Πάντα «ετοιμοπόλεμος» καταφέρνει να βρίσκει τρόπους και να επινοεί λύσεις, εκεί που άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα. Αν είχε στραφεί στη… ζωγραφική, το πιθανότερο είναι να τον κέρδιζε ο ιμπρεσιονισμός. Με συνθέσεις υπό ασυνήθιστες οπτικές γωνίες και με έμφαση στον τρόπο που αντανακλάται το φως.

    Εκείνος όμως είναι ένας ρέκτης των μπίζνες. Όπου κατά κανόνα δεν περιμένει στωικά να βρει τις ευκαιρίες. Διότι τις δημιουργεί ο ίδιος. Με μια πηγαία τεχνογνωσία, που δεν μεταλαμπαδεύεται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις…

    Στην εξαιρετικά θορυβώδη επιχειρηματική του διαδρομή, από την οποία δεν έλλειψαν ούτε οι συγκρουσιακές καταστάσεις, ούτε και οι αμφιλεγόμενες πρακτικές, ο διόλου τυχαίος Σωκράτης Κόκκαλης κατέδειξε ότι διαθέτει το…ένστικτο του νικητή.

    Γεγονός που πιστοποιήθηκε εκ νέου, κατορθώνοντας να γυρίσει το «παιχνίδι» που έμοιαζε χαμένο, για την Ιντραλότ πρωτίστως, αλλά και για την Ιντρακόμ.

    Δύο αυτόνομες εταιρικές οντότητες ,τις οποίες ο ίδιος δημιούργησε, είναι σε αυτές βασικός μέτοχος, ενώ κατέχει και τα διοικητικά τους ηνία ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Επανερχόμενος στο μάχιμο επιχειρείν, μετά από ένα πενταετές διάστημα αποστασιοποίησης και ελέγχου εκ του μακρόθεν. Καταφανώς, όταν διαπίστωσε ότι δεν γίνεται η δουλειά, αποφάσισε να την κάνει μόνος του…

    Στις 15 Ιουλίου του 2020 η χρηματιστηριακή αξία της Ιντραλότ είχε καταπέσει στα μόλις 12,9 εκατ. ευρώ. Εγκλωβισμένη στη μέγγενη των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων, που δεν άφηναν περιθώρια επιχειρηματικής ανάταξης.

    Την ίδια αυτή μέρα η χρηματιστηριακή αγορά τιμολογούσε την Ιντρακόμ στα επίπεδα των 36,1 εκατ. ευρώ. Με εμφανέστατα ξεθωριασμένη την αίγλη του παρελθόντος, πολύ περιορισμένο «εκτόπισμα» και νεφελώδεις προοπτικές.

    Το άλμα των αποτιμήσεων κατά 20,3 φορές

    Σήμερα, η εικόνα των δύο εταιρειών έχει αντιστραφεί πλήρως. Καθώς η απαξίωση και ο μαρασμός, έδωσαν βαθμιαία τη θέση τους στις λαμπρές υπεραξίες και στην πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική παλινόρθωση.

    Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Ιντραλότ ανέρχεται τώρα στα 697,1 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή της Ιντρακόμ στα 298,9 εκατ. ευρώ. Φτάνουν δηλαδή συνολικά, σε επίπεδα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το 1 δις (996 εκατ. ευρώ ) και είναι 20,3 φορές πάνω, σε σύγκριση με τα 49 εκατ. ευρώ που άξιζαν προ τετραετίας. Διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει πολλαπλασιάσει την  αξία του κατά 2,3 φορές. Καθώς από τις 637,29 μονάδες είναι τώρα στις 1.477,69.

    Η Ιντραλότ, υλοποιώντας δύο αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 264,2 εκατ. ευρώ (με την εισφορά Κόκκαλη να ανέρχεται σε 47,7 εκατ.) και έχοντας αντλήσει 130 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου, πέτυχε την χρηματοοικονομική της εξυγίανση.

    Σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά αποτελέσματα, την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους, την αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού, αλλά και την κερδοφορίας της, εταιρεία να μπορεί σε στέρεα βάση να διεκδικήσει τις σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες παγκοσμίως, με όχημα τη σύγχρονη και ανταγωνιστική της τεχνολογία. Ενώ στο Success Story της «νέας» Ιντραλότ, εμπεριέχεται και η πρόθεση εισαγωγής στη Wall Street της θυγατρικής στην Αμερική.

    Στην περίπτωση της Ιντρακόμ κρίθηκε ότι η παρουσία της στον χώρο της παραγωγής δεν ήταν επωφελής λύση, με συνέπεια να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις, με πωλήσεις θυγατρικών. Έτσι, άλλαξε ο προσανατολισμός της και από εταιρεία συμμετοχών, μετεξελίχθηκε σε επενδυτική εταιρεία. Εναρμονιζόμενη στο σύγχρονο περιβάλλον του… χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Σήμερα, διαθέτει ρευστότητα 162,8 εκατ. ευρώ και βολιδοσκοπεί ευκαιρίες για αποδοτικές τοποθετήσεις.

    Παράλληλα με την αξιοποίηση της εξαγοράς της Κλουκίνας-Λάππας, η οποία και θα γίνει (με συγχώνευση και απορρόφηση) ο επιχειρηματικός φορέας της νέας και εμπλουτισμένης θυγατρικής του κλάδου των ακινήτων, Intracom Properties.

    Πώς έχει το παζλ των αποδοχών Κόκκαλη

    Σε όλα αυτά έχει μπει φαρδιά πλατιά η υπογραφή του Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς οι προσωπικές του κινήσεις είναι εκείνες που απέφεραν τους καρπούς. Κερδίζοντας το μη αναμενόμενο «στοίχημα» της επιχειρηματικής… ολικής επαναφοράς.

    Ποιες όμως είναι οι αμοιβές για τον διοικητικό ηγέτη;

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς και όπως προκύπτει από τις ειδικές εκθέσεις που υποβάλλονται (συμβουλευτικά) στις γενικές συνελεύσεις , το σύνολο των αποδοχών του Σωκράτη Κόκκαλη διαμορφώθηκε σε 1.945.117 ευρώ μικτά. Εξ αυτών τα 1.158.846 ευρώ προήλθαν από την Ιντρακόμ και οι 786.271 ευρώ από την Ιντραλότ.

    Σε σχέση όμως με το 2022 οι αμοιβές αυτές ήταν κατά… 227.334 ευρώ λιγότερες. Μειωμένες κατά 10,5%. Χωρίς όμως στα συγκριτικά δεδομένα να μετράνε τα 3.000.000 μετοχές της Ιντρακόμ, που έλαβε πρόπερσι δωρεάν. Από ένα σύνολο 7,6 εκατ. μετοχών που χορηγήθηκαν σε στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας, ώς εξτρά ανταμοιβή για την επίτευξη στόχων.

    Η παροχή των μετοχών στον Κόκκαλη αποτιμήθηκε τότε σε 4,614 εκατ. ευρώ, ενώ η τωρινή αγοραία αξίας τους είναι…10,725 εκατ. ευρώ.

    Την περσινή χρονιά δεν δόθηκαν μπόνους στην Ιντρακόμ, ενώ η σημαντική μείωση των αμοιβών από θυγατρικές, ήταν εκείνη που «ψαλίδισε» κατά περίπου 200.000 ευρώ τις συνολικές αποδοχές του Σωκράτη Κόκκαλη. Του οποίου ο βασικός μισθός παρέμεινε στις 900.000 ευρώ, ενώ προστέθηκαν 84.000 ευρώ από συμμετοχή σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, 122.500 ευρώ από τις θυγατρικές και 52.326 ευρώ από την αποτίμηση των εταιρικών παροχών.

    Στην περίπτωση της Ιντραλότ, οι αμοιβές του διοικητικού ηγέτη, από τις 813.920 ευρώ του 2022, υποχώρησαν πέρσι στις 786.271 ευρώ. Κυρίως λόγω των χαμηλότερων εταιρικών παροχών.

    Σε κάθε περίπτωση από το «καλάθι» των αποδοχών Κόκκαλη, που δεν είναι από τις υψηλότερες στην αγορά, σχεδόν τα μισά πάνε στην εφορία.

    Η κλίμακα των αμοιβών για στελέχη και εργαζόμενους

    Από τα άλλα, υψηλόβαθμα στελέχη της Ιντρακόμ, οι μικτές αμοιβές του Αντιπροέδρου Δημήτρη Κλώνη έφτασαν πέρσι στα 606.531 ευρώ. Έναντι των 842.911 ευρώ, που είχε λάβει το 2022.

    Σε θέσεις Αντιπροέδρων βρίσκονται επίσης ο γιος του επιχειρηματία, Ντίνος Κόκκαλης και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, παιδί της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο.

    Ο μεν πρώτος είχε πέρσι αποδοχές 242.531 ευρώ, ενώ ο δεύτερος, που κατέχει και ποσοστό 5,05% στην Ιντρακόμ, έλαβε 259.811 ευρώ.

    Για τους εργαζόμενους στην εταιρεία (46 άτομα) οι περσινές μέσες αμοιβές διαμορφώθηκαν σε 76.542 ευρώ. Το 2022 οι αποδοχές είχαν φτάσει στα 112.693 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας όμως και τις δωρεάν μετοχές, που αντιστοιχούσαν σε 51.266 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Αναφορικά με την Ιντραλότ, στις υψηλότερες θέσεις της κλίμακας των αποδοχών (μετά από τον Σωκράτη Κόκκαλη) βρίσκονται:  Ο Νίκος Νικολακόπουλος, CEO της θυγατρικής στις ΗΠΑ, που έλαβε πέρσι 300.758 ευρώ μικτά.

    Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χρυσόστομος Σφάτος (με αμοιβές 280.178 ευρώ) και ο Φώτης Κωνσταντέλλος, μέχρι πρότινος αναπληρωτής CEO (με 202.570 ευρώ).

    Πέραν τούτων, οι μέσες, μικτές, ετήσιες αποδοχές για τους εργαζόμενους ήταν πέρσι 31.068 ευρώ. Αυξημένες κατά 12,78%.

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Intracom: Στα 18,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 – Μέρισμα €0,12

    Βούλα: «Πράσινο φως» στα έργα Κωνσταντακόπουλου – Κόκκαλη – Προκοπίου

    Intralot: Αύξηση 5,4% στα EBITDA το 2023, στα 129,5 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ