Ξεχωρίζουν στις λίστες των πλειστηριασμών τα ακίνητα γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, τα οποία εφόσον δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής, θα βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα.

Από πολυτελείς βίλες και γραφεία με θέα, μέχρι εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τα ακίνητα αυτά φέρουν επάνω τους την ιστορία επιχειρηματικών «αυτοκρατοριών» που κάποτε άνθιζαν και άλλοτε κατέρρεαν.

1

Μαλαματίνα                                                

Στο σφυρί βγαίνουν στις 2 Μαΐου δύο ακίνητα της γνωστής οικογένειας Μαλαματίνα που κατείχε τα σκήπτρα της ομώνυμης οινοποιίας, στη Μύκονο.

Το πρώτο σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα στο νησί των ανέμων που βρίσκεται στις λίστες των πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 3.415.000  ευρώ και επισπεύδουσα την intrum.

Συγκεκριμένα οφειλέτρια είναι η Aικατερίνη Μαλαματίνα πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο στην θέση «Χουλάκια» Μυκόνου με συνολική έκταση 5.752τμ.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί δύο ημιτελής οικοδομές με πιθανό υπόγειο διαμορφωμένο χώρο, οι οποίες φαίνεται να περιλαμβάνουν 2 διώροφες κατοικίες η κάθε μία. Η κτηριακή τους ετοιμότητα κρίνεται περί το 30% (στάδιο σκελετού) έχει κατασκευαστεί ο στατικός φορέας και οι τοιχοποιίες, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί κουφώματα και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ.

Το δεύτερο σε σειρά ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό αφορά πάλι ακίνητο με τιμή εκκίνησης τα 2.734.956 ευρώ και οφειλέτες την Αικατερίνη Μαλαματίνα και Καρολίνα Μαλαματίνα Κόρη του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο με έκταση 1.248,30τμ. επί του οποίου ανεγερθεί κατοικία αποτελούμενη από ισόγειο επιφάνειας 49,80μ2 καθώς και πρόσθετοι χώροι κύριας χρήσης στο ισόγειο συνολικού εμβαδού 208,86 τ.μ. ήτοι : α) χώρος κατοικίας εμβαδού 156,15 τ.μ. που περιλαμβάνει σαλόνι, κουζίνα δωμάτιο και εσωτερικό κλιμακοστάσιο β) ξενώνας εμβαδού 46,71 τ.μ., καθώς και χώρος κύριας χρήσης στον πρώτο (Α΄) όροφο εμβαδού 25,49 τ.μ.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις κατά την εξωτερική αυτοψία πρόκειται για διώροφη κατασκευή και καλής κατασκευαστικής ποιότητας και αρχιτεκτονικής οικοδομή, καλής συντήρησης με εμφανή δείγματα βελτιωτικών εργασιών ή επεμβάσεων. Ως έτος αποπεράτωσης της οικοδομής θεωρείται το 1993.

Μαλαματίνα       

Η ιστορία της Μαλαματίνας

Η οινοποιία «Μαλαματίνα» συνδεδεμένη για δεκαετίες με την παραδοσιακή ελληνική ρετσίνα, εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis.

Πλέον, η οικογένεια Μαλαματίνα απασχολεί με τις οικογενειακές της συγκρούσεις και διαμάχες, με τις κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και τους πλειστηριασμούς.

To 1895 η οικογένεια Μαλαματίνα δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο της οινοποιείο, σημειώνοντας σήμερα 129 χρόνια ιστορίας για ένα κρασί που είναι ταυτισμένο με τις παρέες, τους νέους και την ανεπιτήδευτη διασκέδαση.

Η ιστορία ωστόσο ξεκινάει λίγο πιο πίσω και συγκεκριμένα στο ακόμη πιο μακρινό 1860 στην Τένεδο, όπου οι οικογένειες Ελλήνων παράγουν μια ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιού τα τσαούσια, γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους.

Ο Ευστράτιος Μαλαματίνας από τα οικογενειακά του αμπέλια συμμετείχε στην καλλιέργεια της περιοχής με τα χαρακτηριστικά σταφύλια μέχρι το 1895, όταν ο γιος του Κωσταντίνος Μαλαματίνας θα φτιάξει το πρώτο του οινοποιείο στην Αλεξανδρούπολη, με την επωνυμία «Η Τένεδος».

Έπειτα, ο Κωσταντίνος με τις εμπορικές του ικανότητες φροντίζει να διασπείρει τη φήμη του κρασιού τους σε όλη την Ελλάδα.

Το 1922 η Μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα για την οικογένεια Μαλαματίνα να χάσει τα αμπέλια της στην Τένεδο, όπου και παρήγαγε ένα ξεχωριστό είδος κρασιού.

Έτσι το προϊόν της οικογένειας αλλάζει, εφόσον ο Μαλαματίνας ξεκινάει νέα παραγωγή κρασιού με σταφύλια τοπικής παραγωγής και έτσι παράγει «κρασί της Ελλάδος», όπως ο ίδιος αποκαλούσε το ρετσινάτο.

Το 1934 δημιούργησε μια νέα οινοποιητική μονάδα πάλι με την ταμπέλα «Τένεδος», ερχόμενος σε επαφή όμως με άλλες ποικιλίες σταφυλιού όπως το «Σαββατιανό».

Το 1957 ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, γιός του Κωνσταντίνου εμφιαλώνει το κρασί και έτσι ταξιδεύει με γυάλινο μπουκάλι σε όλη την Ελλάδα.

Το 1960, γεννιέται το θρυλικό σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί.

Ο αστικός μύθος, που ίσως δεν απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα είναι ότι το σήμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!».

Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας, έχει ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Σταυρίδη.

Το 1980 είναι περίοδος ανάπτυξης για την οινοποιεία Μαλαματίνα, όπου στη διαδοχή της διοίκησης έρχεται ο Κώστας Μαλαματίνας γιός του Ευάγγελου.

Την εποχή αυτή οι παραγωγικές εγκαταστάσεις επεκτείνονται από τον Φάρο και τη Ριτσώνα Αυλίδας, στην Ασωπία Βοιωτίας και το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο.

Στις μέρες μας η ιστορία του κρασιού από την Τένεδο ζει μέσα από την επωνυμία «Μαλαματίνα» και αποτελεί συνώνυμο της ρετσίνας στην Ελλάδα.

Παρά την αυξανόμενα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία που ακολουθούσε για πάνω από 120 χρόνια η οικογένεια του κρασιού «Μαλαματίνα», τα τελευταία χρόνια χρέη και δικαστικές διαμάχες οδήγησαν στο να αλλάξει χέρια.

Οι οικονομικές περιπέτειες που αντιμετώπιζε η «Μαλαματίνα» οδήγησε σε καθεστώς εξυγίανσης το 2022, με τα προβλήματα να κυκλώνουν την οικογένεια που οδηγούνταν σε ανεπανάληπτες διαμάχες στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος και η πρώην σύζυγός του Κατερίνα Μαλαματίνα συγκρούονταν ανοιχτά για την πορεία της επιχείρησης, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονταν κατηγορίες περί άσκοπων δαπανών που επέρριπταν ο ένας στον άλλο, με τις διαμάχες να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Για παράδειγμα μια χαρακτηριστική περιπέτεια που έφτασε στα δικαστήρια ήταν η προσπάθεια της Κατερίνας Μαλαματίνα να αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας καθώς κατείχε το 38,9% της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ.

Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας κατηγορεί τη σύζυγό του για πλαστογραφία και το 2015 έπειτα από μηνήσεις και από τις δύο πλευρές ανακτά τον έλεγχο καθώς το δικαστήριο κρίνει ως ανυπόστατες τις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση σε αυτήν.

Ωστόσο, το 2021 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση της Κατερίνας Μαλαματίνα για τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί σε πρώτο βαθμό.

Ακίνητα της οικογένειας που ανήκαν στην Κατερίνα Μαλαματίνα και την κόρη της Καρολίνα (την οποία έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο) βγήκαν σε πλειστηριασμό στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024 και συγκεκριμένα οι κατασχέσεις είχαν να κάνουν με δύο βίλες στην Μύκονο, που εμφανίστηκαν στις λίστες του e auction λόγω δανείων και χρεών στο δημόσιο.

Σημειώνεται πως τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης της «Μαλαματίνας» εμφανίστηκαν το 2012, με τον ισολογισμό του έτους να καταγράφει μείωση τζίρου και ζημίες κάτι που συνεχίστηκε και το 2013.

Η χαριστική βολή για τη Μαλαματίνα ήρθε με την πανδημία του κορονοϊού ενώ την περίοδο του πρώτου lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της καθώς η πτώση των πωλήσεων ήταν κατακόρυφη.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής οινοποιίας πωλήθηκε η θυγατρική εταιρεία Δουμπιά, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ανθρακούχου νερού, στον όμιλο της οικογένειας Σαράντη.

Ωστόσο, η καθοριστική κίνηση έγινε το 2022 όταν η εταιρεία Μαλαματίνα, μετά από μια περίοδο σοβαρής κρίσης μπήκε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης υπό τη νέα διοίκηση του Ομίλου Mantis που την εξαγόρασε.

Η εταιρεία πλέον απομακρυσμένη από τα εσωτερικά ζητήματα της ιδρύτριας οικογένειας, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με νέες στρατηγικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της ιστορικής οινοποιίας και νέες επενδύσεις.

Ιόνιος Τεχνική

H Ιόνιος Τεχνική, του Γιάννη Μαρούλη, μια ακόμη κατασκευαστική εταιρεία που ξεχώριζε στο παρελθόν βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με τα σφυριά των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου πρόκειται να βγει στο σφυρί ένα βιομηχανικό ακίνητο της στην περιοχή της Μάνδρας με τιμή πρώτης προσφοράς 2,22 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Galaxy IV Funding Designated Activity Company για ποσό οφειλής που ανέρχεται στα για ποσό οφειλής 1.025.738 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση το ακίνητο βρίσκεται στη θέση “Βόρρος”, της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, στο 25ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, σε αγροτεμάχιο με συνολική έκταση 18.649,00 τ.μ.. Εντός αυτού υπάρχει βιομηχανική εγκατάσταση που περιλαμβάνει 5 Κτίρια και 4 αποθήκες.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει «Κτίριο Κ1» που αποτελείται από ισόγειο αποθηκευτικό χώρο συνολικής επιφανείας 822,20 τ.μ., «Κτίριο Κ2» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας με μία γερανογέφυρα, αποθηκευτικός χώρος, κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, επιφανείας 295,10 τ.μ., «Κτίριο Κ3» ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας, μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος με δύο γερανογέφυρες και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 1.817,29 τ.μ., «κτίριο Κ4» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος, με μία γερανογέφυρα και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 710,38 τ.μ. και «κτίριο Κ5» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος, με μία γερανογέφυρα και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 363,75 τ.μ.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται «κτίριο Κ5β» και «Κτίριο Κ5α» . Συγκεκριμένα, πρόκειται για επέκταση του κτιρίου Κ5 το οποίο αποτελείται από ισόγειο κτίσμα μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, επιφανείας 101,85 τ.μ. Αποθήκη 1η από σκυρόδεμα, επιφανείας 193,20 τ.μ., αποθήκη 2α ισόγεια από σκυρόδεμα, επιφανείας 36,00 τ.μ., επέκταση της αποθήκης αυτής, αποθήκη 2β ισόγεια, επιφανείας 26,11 τ.μ. και αποθήκη 3 ισόγεια, από σκυρόδεμα, συνολικής επιφανείας 300,00 τ.μ., εκ των οποίων 133,00 τ.μ. είναι αποθήκη και 167,00 τ.μ. έχουν μετατραπεί σε γραφεία.

Και «Κτίριο Κ5α» που αφορά πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιωτικής χρήσεως ισόγειο, μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, επιφανείας 42,64 τ.μ., με αντλία παροχής πετρελαίου κίνησης και με αντλία παροχής αμόλυβδης βενζίνης και δύο υπόγειες μεταλλικές δεξαμενές χωρητικότητας 20 κυβικών μέτρων της καθεμίας για αποθήκευση πετρελαίου κίνησης και άλλη μία υπόγεια μεταλλική δεξαμενή χωρητικότητας 10 κυβικών μέτρων για αποθήκευση αμόλυβδης βενζίνης.

Ιόνιος Τεχνική

To story

Το 2007 ο Γιάννης Μαρούλης, μέσω της εταιρείας «Πρόμαχος» αποκτά την ΑΕΓΕΚ η οποία έχει ήδη πτωχεύσει και την Ιόνιος Τεχνική, λαμβάνοντας μια θέση σε μεγάλα έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία.

Στην «πιάτσα» των κατασκευών τον αποκαλούσαν «μετρ των εκπτώσεων» καθώς επί ΑΕΚΕΚ «χτύπαγε» συμφωνίες με μεγάλες εκπτώσεις, που μπορεί να ξεπερνούσαν και το 50%, φτιάχνοντας ένα ανεκτέλεστο με τους δύο κατασκευαστικούς βραχίονες που ξεπερνούσε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το μέλλον έφερε ανατροπές και δικαστικές διαμάχες.

Το μεγάλο έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης πήρε τον λάθος δρόμο. Η ΑΕΓΕΚ ενεπλάκη σε δικαστικές διαμάχες με την Aττικό Mετρό με στόχο αποζημιώσεις και τελικά με το έργο τελικά να πηγαίνει στην Άκτωρ.

Την εποχή αυτή η ΑΕΓΕΚ οδηγείται και πάλι στην πτώχευση και η Ιόνιος Τεχνική, αδυνατώντας να ολοκληρώσει το μεγάλο στοίχημα της Aμβρακίας Oδού, παύεται από το έργο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα για τον Γιάννη Mαρούλη, έπαψε από τα μεγάλα έργα της χώρας επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγή του την Kεφαλονιά.

Από το 2016 η Ιόνιος Τεχνική κατατέθηκαν αιτήσεις πτώχευσης από την ΕΛΕΜΚΑ, τη ΔΟΜΥΛΚΟ, τη η Delta Partners και την Κύκλος.

Τον Ιανουάριο του 2018, η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση με δικαστική απόφαση, ωστόσο, ο Γιάννης Μαρούλης προσέφυγε στο Εφετείο και στις 5 Δεκεμβρίου 2024 κατατέθηκε νέα αίτηση πτώχευσης, η οποία θα συζητούνταν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, η Ιόνιος Τεχνική είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ ζημίες ανέρχονται στα 188 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 131,7 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια.

Αποτέλεσμα των αδύναμων μεγεθών για τις εταιρείες του Γιάννη Μαρούλη είναι να εμφανίζονται τακτικά στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών οδηγώντας σημαντικά ακίνητα σε νέα χέρια.

Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης

Νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για το μεγάλο γωνιακό ακίνητο στον Φάρο Ψυχικού, το οποίο ανήκει στον Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη τον ιδιοκτήτη της άλλοτε κραταιάς εταιρείας επίπλων «Neoset».

Συγκεκριμένα το ακίνητο πρόκειται να βγει στο σφυρί στις 10 Ιουλίου του 2025 με τιμή εκκίνησης τα 3.560.000,00 ευρώ και επισπεύδουσα την doValue Greece, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 200.000,00 ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακίνητο που έχει εμφανιστεί στη λίστα των πλειστηριασμών άλλες τρείς φορές, το 2018, 2020 και το 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.752.975 ευρώ, χωρίς όμως να οδηγηθεί στην κατακύρωση.

Αυτή τη φορά ήρθε στο προσκήνιο με εμφανώς μειωμένη τιμή εκκίνησης τα 3.560.000,00 ευρώ.

Το μεγάλο ακίνητο εντοπίζεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας στη συμβολή της με την Κατεχάκη, στο Νέο Ψυχικό και αποτελούσε για αρκετά χρόνια εκθεσιακό χώρο της Neoset, ενώ στη συνέχεια είχε ενοικιαστεί από μεγάλη και γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων.

Ειδικότερα το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του κ. Αλεξανδράκη όταν εξαγοράστηκε από την εταιρεία «ΜΟΜΠΙΛ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Εταιρεία Πετρελαίων», με συμβόλαιο του 1986.

Το ακίνητο

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση πρόκειται για οικόπεδο επί των οδών Λεωφόρου Κηφισίας – Αδριανείου – Κατεχάκη συνολικής επιφάνειας 1.206,68 τ.μ., ενώ σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε εσωτερική αυτοψία, πρόκειται για πενταώροφο κτίριο εμπορικού καταστήματος, με υπόγεια αποθήκη και χώρο στάθμευσης Ι.Χ.

Ειδικότερα το σύνολο των επιφανειών του κτιρίου στην έκθεση της εκτίμησης περιγράφονται ως εξής:

2ο υπόγειο, επιφανείας 792,77 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει 19 θέσεις στάθμευσης, το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα, χώρο ΔΕΗ και την ράμπα καθόδου.

1ο υπόγειο, επιφανείας 671,38 τ.μ. το οποίο είναι τυφλός χώρος  και είναι ενιαίος με το 1ο υπόγειο και το ισόγειο

1ο υπόγειο – ισόγειο, επιφανείας 121,39 τ.μ.

Ισόγειο, επιφανείας 720,03 τ.μ

Πατάρι, επιφανείας 564,69 τ.μ

Α’ όροφο, επιφανείας 501,07 τ.μ.

Β’ όροφο, επιφανείας 235,25 τ.μ.

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου συνεπώς υπολογίζεται στα 3.606,58 τ.μ..

Σύμφωνα με τον τεχνικό έλεγχο και κατά την παλαιότερη αυτοψία που είχε πραγματοποιηθεί στο ακίνητο διαπιστώθηκε πως στη στάθμη του 1ου υπογείου έχει διαμορφωθεί χώρος prive εκγύμνασης και υπάρχουν οι αίθουσες των ομαδικών προγραμμάτων και το υπόλοιπο κτίριο έχει διαμορφωθεί σε γυμναστήριο με αναψυκτήριο επί του ημιυπόγειου.

Επίσης, σημειώνεται ότι στη στάθμη του Δώματος έχει διαμορφωθεί πισίνα επιφάνειας 75 τ.μ., ύψους 1,20 μ. καθώς και στον ελεύθερο χώρο έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες, ομπρέλες και όργανα γυμναστικής.

Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι στη στάθμη του 2ου Υπογείου στην μεγαλύτερη επιφάνεια του, έχει δημιουργηθεί πισίνα ύψους 1,20 μ. και στον υπόλοιπο χώρο υπάρχει αδιαμόρφωτη αποθήκη.

Τα βάρη

Σύμφωνα με την κατάσχεση, φαίνονται να υπάρχουν οι παρακάτω εγγραφές οι οποίες βαραίνουν τον κ. Αλαξανδράκη:

1) Προσομοίωση υποθήκης , υπέρ της Eurobank , για το ποσό των 3.000.000,00

2) Υποθήκη υπέρ της Εθνικής Τράπεζας, για το ποσό των 500.000,00 €

3) Αναγκαστική κατάσχεση και υπέρ της ΑΑΔΕ, για το ποσό των 377.509,24 €

4) Αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της DoValue, για το ποσό 200.000,00

πλειστηριασμός

Το story

Τη δεκαετία του 1980 ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης δημιούργησε με «άρωμα» πρωτοπορίας και μοντερνισμού την εταιρεία επίπλου «Neoset» η οποία έντυσε τα σύγχρονα ελληνικά σπίτια.

Η πορεία της εταιρείας οδηγούνταν σταθερά προς την επιτυχία και δέκα χρόνια αργότερα η NEOSET άνοιξε τα φτερά της στις διεθνείς αγορές, φτάνοντας μέχρι τη Ρωσία και τον Καναδά.

Η συνέχεια μετρούσε πάνω από 100 καταστήματα, franchise και εξαγορές και λίγα χρόνια αργότερα το 2004 οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν την ευκαιρία στην γνωστή εταιρεία να «ντύσει» τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού.

Η είσοδος των μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα σήμανε το τέλος για πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της NEOSET ο σουηδικός «εχθρός» της ΙΚΕΑ σήμανε το τέλος της εταιρείας που ήταν συνώνυμο με το έπιπλο στην χώρα.

Οι επενδύσεις που είχαν προηγηθεί επιτάχυναν την κατάρρευση και το 2012 η εταιρεία αριθμούσε λιγότερα 60 καταστήματα ανάμεσά τους και franchise.

Σύντομα αναδείχθηκαν τα υπέρογκα χρέη της και η εταιρεία πτωχεύει.

Αποκορύφωμα της πτώσης ήταν το 2013 όταν ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, ιδρυτής και οραματιστής της μεγάλης εταιρείας επίπλων συλλαμβάνεται για χρέη στο ΙΚΑ που ξεπερνούσαν τα 500.000 ευρώ.

Ωστόσο η εταιρεία δεν εγκατέλειψε αμέσως τα όπλα μετά την πτώχευση.

Συνέχισε τη δραστηριότητά της με την επωνυμία που γνώρισε ο κόσμος μέσω όμως του δικτύου της Furniture New Line, μέχρι το 2016 όταν μπήκε οριστικό λουκέτο. Από το 2018 έτσι στο κάδρο μπαίνουν οι πλειστηριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του Κ. Αλεξανδράκη.

Μπάμπης Βωβός

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό δύο ακόμη περιουσιακά στοιχεία του Μπάμπη Βωβού και συγκεκριμένα σε βάρος της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» τα οποία αφορούν δύο ακίνητα στο κτίριο «Atrina Center».

Το πρώτο σφυρί αφορά ένα γραφείο στο υπόγειο του κτιρίου Βήτα – Πύργος και πρόκειται να χτυπήσει στις 30 Απριλίου του 2025 με επισπεύδουσα τη doValue. Το ακίνητο, αποτελείται από ενιαία αίθουσα μετά WC, ενώ έχει επιφάνεια 179 τ.μ. και τιμή εκκίνησης τα 287.000 ευρώ.

Και ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά μια αποθήκη στον ίδιο κτίριο με επιφάνεια 310 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 99.500 ευρώ αντίστοιχα.

Το κτίριο Atrina, η Giant του Μπάμπη Βωβού

Υπενθυμίζεται πως σε χέρια νέων ιδιοκτητών πέρασε και το ακίνητο του εκλιπόντα και γνωστού κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, επί της λεωφόρου Κηφισίας τον προηγούμενο χρόνο.

Βωβός

Το disaster story

Ο μεγάλος κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός που με τα κτιριακά του έργα άλλαξε την όψη της Αθήνας σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, έφυγε στις 13 Ιουλίου του 2024, αφήνοντας πίσω του μια αρχιτεκτονική κληρονομία αλλά και πλήθος ακινήτων στις λίστες των πλειστηριασμών.

Μεγάλωσε στα Φιλιατρά σε μια φτωχική οικογένεια και το 1950, περνά στο Πολυτεχνείο και έρχεται στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και το 1957 φτιάχνει σε συνεργασία με δύο εργολάβους μια εταιρεία, μπαίνοντας στο παιχνίδι των κατασκευών, με αποκορύφωμα το 1968 όταν χτίζουν το υπουργείο Δημοσίων Έργων στην Αλεξάνδρας.

Το 1974 ο Μπάμπης Βωβός, μόνος του πλέον στον κατασκευαστικό στίβο, δημιουργεί τη «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» και το όνομά του μπαίνει πάνω σε κτίρια σε όλη την Αθήνα. Η λίστα με τα κτιριακά και όχι μόνο έργα είναι τεράστια. Από τα πιο σημαντικά έργα είναι το κτιριακό συγκρότημα στην Κηφησίας, το πρώτο γυάλινο κτίριο της Αθήνας, η ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου και ο Πύργος «Artina» το γυάλινο εμπορικό κέντρο στην Κηφισίας που κατασκευάστηκε το 1978 και το Agora το 1987 γεμίζοντας την Αθήνα με γυάλινα κτίρια.

Το 1999 η εταιρεία του μεγάλου κατασκευαστή σημειώνει τεράστια οικονομική επιτυχία που την οδηγεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση ήρθε μετά τα φιλόδοξα σχέδια της οικογένειας, πλέον Βωβού καθώς στην εταιρεία είχε εισχωρήσει και ο γιος του ιδρυτή Άρης Βωβός, με τα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.

Και ενώ τα σχέδια είχαν προχωρήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει το έργο, γεγονός που σε συνάρτηση με την αύξηση του δανεισμού του Ομίλου οδήγησε στην πτώση της «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική».

Ο δανεισμός και οι οφειλές του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου ήταν υπέρογκες και το 2012 η εταιρεία κατέθεσε αίτημα ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και λίγο αργότερα ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη στο δημόσιο.

Η κατολίσθηση της εταιρείας ήταν αναπόφευκτη με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου να περνάει στις τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν μεταβιβάσει μεγάλο μέρος του σε επενδυτές.

Πλειστηριασμοί

Έδραση – Ψαλίδας

Στις 12 Νοεμβρίου πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό ακόμη τέσσερα ακίνητα γνωστής οικογένειας Ψαλίδα με συνολική τιμή προσφοράς τα 2.102.000 ευρώ.

Ακίνητο 1: Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται εντός της Κτηματικής Περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού, της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη θέση «ΧΑΛΚΟΕΣ», εκτός σχεδίου πόλεως, εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 23.563 τ.μ.

Το ακίνητο εμφανίζεται με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.031.000,00 ευρώ.

Επί του αγροτεμαχίου αυτού υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής σκυροδέματος. Το εν λόγω εργοστάσιο αποτελείται από κτίσματα κυρίων χώρων επιφάνειας 8.000 τ.μ., και βοηθητικών χώρων (αποθηκών) επιφάνειας 220 τ.μ., ήτοι συνολικά 8.220 τ.μ. και ακόμα από ένα συνεχόμενο με αυτά κτίριο γραφείων και εργαστηρίων, επιφάνειας 180 τ.μ. Κατά τη διενέργεια αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, είναι λαμαρινοσκεπές με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και οι πλαγιοκαλύψεις του αποτελούνται από τοιχοποιία οπτοπλινθοδομής, και από μεταλλικά φύλλα. Εσωτερικά το κεντρικό και μεγαλύτερο από τα κτίρια σε επιφάνεια είναι κενό, χωρίς κάλυψη στην πρόσοψή του επί της ΕΟ Τρικάλων – Λάρισας, όπως και το αμέσως επόμενο σε επιφάνεια όμορό του κτίριο. Ο ακάλυπτος χώρος του εργοστασίου είναι ασφαλτοστρωμένος, φέρει όμως τις σχετικές φθορές του χρόνου και το αγροτεμάχιο είναι οριοθετημένο ενιαία λειτουργικά με τα υπόλοιπα προς εκτίμηση όμορα αγροτεμάχια.

Ακίνητο 2: Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικής εκτάσεως 10.762 κατά τον τίτλο κτήσης, κατά το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου 9.767. τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΧΑΛΚΟΕΣ» της Κτηματικής Περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού, της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το ακίνητο έχει τιμή εκκίνησης τα 44.000 ευρώ.

Ακίνητο 3: Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΜΠΟΥΣΤΑΝΙΕΣ» Της Κτηματικής Περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού, της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εμβαδού κατά τον τίτλο κτήσης και το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, 2.052 τ.μ..

Η τιμή εκκίνησης του είναι στα 6.000 ευρώ.

Ακίνητο 4: Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΜΠΟΥΣΤΑΝΙΕΣ», της Κτηματικής Περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού, της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο αγροτεμάχιο, εμβαδού 7.020 τ.μ

Τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί τα 21.000 ευρώ.

Η Έδραση – Ψαλλίδας και τα μεγάλα έργα

Τη δεκαετία του 1950, ο Χριστόδουλος Ψαλλίδας ιδρύει την κατασκευαστική του εταιρεία στη Λαμία και από τότε  ανέλαβε πάνω από 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων και άλλα δύσκολα τεχνικά έργα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία εξειδικευόταν στην εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ανάλαβε τη κατασκευή μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεμελιώσεις το 1963.

Το 1974 η εταιρεία μετονομάζεται σε Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, ενώ επεκτείνεται και στα γεωτεχνικά έργα με τον   ιδρυτή Χριστόδουλο Ψαλλίδα να παραμένει επικεφαλής της εταιρείας  μέχρι το 1983.

Την ίδια περίοδο εντάσσεται στην εταιρεία ο Κωσταντίνος Χ. Ψαλλίδας, ο γιός του ιδρυτή, ο οποίος σπούδασε στο ΕΜΠ τοπογράφος-μηχανικός με ειδικότητα στις κατασκευές ειδικών θεμελιώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Ψαλλίδας εντάχθηκε στην Έδραση το 1974 και παρέμεινε ως τεχνικός διευθυντής έως το  1994 που πέρασαν στον ίδιο τα ηνία της εταιρείας.

Το 1994 επιτυγχάνεται και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το 1995 να γίνεται το μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό.

Μέχρι τότε η εταιρεία Έδραση – Ψαλλίδας είχε λάβει μέρος σε ιστορικά για την χώρα κατασκευαστικά έργα όπως το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός, ο ΠAΘE, η Zεύξη Pίου-Aντιρρίου και η Εγνατία.

Έδραση - Ψαλλίδας

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συγκαταλέγονταν γέφυρες δρόμοι, τούνελ, αεροδρόμια, ολυμπιακά έργα, κτιριακά συγκροτήματα, γήπεδα και πλήθος άλλων κατασκευών.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση ήρθε να αναστείλει τα σχέδια ανάπτυξης της μεγάλης κατασκευαστικής, βάζοντας φρένο σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πορεία.

Συγκεκριμένα, το 2008 εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών αναταραχών ανεστάλησαν οι πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο και τα έργα μπήκαν στον πάγο.

Το 2015 η εταιρεία προχωρά σε συμφωνία εξυγίανσης με την υπαγωγή της στο καθεστώς του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Kώδικα.

Ωστόσο, οι όροι των ρυθμιστικών συμφωνιών δεν τηρήθηκαν και άρχισε να δημιουργείται νέο πακέτο ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στις σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης για το 2017, «τα ίδια κεφάλαια που παραμένουν αρνητικά δημιουργούν ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικού ποσού ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 106 β.»

Το 2018 οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναρτημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, όπου η εταιρεία βρίσκεται σε αναστολή καταχώρησης, οι οποίες αφορούν χρήση του 2018, ο τζίρος της βρισκόταν στα 5,487 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές να ανέρχονται σε 6,194 εκατ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο του δανεισμού στα 122,122 εκατ. ευρώ.

Το 2019 οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων και σε πλειστηριασμό των ακινήτων της, με τα χρέη της εταιρείας να ξεπερνούν τα 207 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα  33 εκατομμύρια  αφορούσαν το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως στα βάρη της κατασκευαστικής Έδραση-Χ.Ψαλλίδας, που συνολικά σε επίπεδο ομίλου απασχολούσε 150 άτομα, συγκαταλέγονται οφειλές προς τους εργαζομένους της για  μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές τα οποία ξεπερνούν τα  23.2

 

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Τα ηχηρά σφυριά του Απριλίου

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα οικόπεδα του Μπάμπη Βωβού στο Μαρούσι

Ποια ξενοδοχεία και βιομηχανικά ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα