• Business

    Τα επόμενα σχέδια του Σωκράτη Κόκκαλη για την Ιντρακόμ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης


    Τον παλιό επαναστατικό του εαυτό, αλλά στο χώρο των  business θυμήθηκε ο αγέρωχος και αεικίνητος Σωκράτης Κοκκάλης παρουσία των μετόχων του, ανακοινώνοντας το νέο προφίλ της Ιντρακόμ, η οποία μετεξελίσσεται μετά από 45 χρόνια παρουσίας στον κλάδο της βιομηχανίας σε εταιρεία επενδύσεων.

    Χρησιμοποιώντας δόκιμους πλέον οικονομικούς όρους που παραπέμπουν στην αριστερή αρθρογραφία μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 όπως «περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού» (…) ο κ. Κόκκαλης έδωσε την εντύπωση ότι τελικά θέλει να χτυπήσει το σύστημα από μέσα.

    «Η INTRACOM», όπως είπε ο κ. Κόκκαλης ενώπιον των μετόχων του, «με ισχυρά διαθέσιμα και δυνατότητα μόχλευσης που μπορεί να της εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα της τάξης των €500 εκατ., θα ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη».

    Και όχι μόνο, αλλά συνεχίζοντας τη συλλογιστική του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι πλέον η παρουσία του Ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση.

    Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας όλες τις πρόσφατες πληροφορίες του  mononews.gr. Πάντως, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ιντρακόμ, αυτή τη στιγμή ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα.

    Σήμερα η Ιντρακόμ κατέχει 192 εκατ. ευρώ στα ταμεία της και σε 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων. Οι ιδιώτες επενδυτές στην Ιντρακόμ, είναι αλήθεια, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι έχουν «ταλαιπωρηθεί» από την απουσία του μερίσματος, παρά το γεγονός ότι μοιράστηκαν προσφάτως 10 λεπτά από την πώληση της Ιντρασόφτ. Για το λόγο αυτό ο κ. Κόκκαλης καθησύχασε του μετόχους του λέγοντας ότι η INTRACOM μετατρέπεται σε 100% εταιρεία επενδύσεων, που αξιοποιώντας τα κεφάλαιά της για διείσδυση σε νέες αγορές, θα αποφέρει σημαντικές αποδόσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με τα κατάλληλα εργαλεία. Διαθέτουμε ικανά στελέχη και εμπειρία 45 χρόνων και είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρουμε στους μετόχους μας υψηλές αποδόσεις.’

    Στην εταιρεία φαίνεται ότι επικρατούν αναθεωρητικές τάσεις. Ήδη ετοιμάζεται η μεταστέγαση του ομίλου σε γραφεία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ενώ προ δύο μηνών εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης διάσπασης της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου των ακινήτων που ανήκουν στην κυριότητά της.

    Πάντως, η πώληση της Ιntracom Defense μετατίθεται για το 2023 και είναι ένα ακόμα story στα υπ’ όψη της αγοράς. Όταν πουληθεί η  Intracom Defense (EBITDA 2,7 εκατ. ευρώ το 2021 και 20 εκατ. ευρώ ταμείο) σε αποτίμηση (EV) περίπου 60 εκατ.  Ευρώ, τότε η INTRACOM  θα έχει στα ταμείο της περίπου 250 – 260 εκατ. ευρώ.

    Εάν προσθέσουμε και την αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μέσω της  Intradevelopment που αξίζουν 100 εκατ. ευρώ τότε θα μιλάμε για μια εταιρεία με αξία κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό, όταν η αποτίμηση στο ταμπλό διαμορφώνεται στα 140 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο.

    Διαβάστε επίσης

    Σωκράτης Κόκκαλης: Η Intracom μετατρέπεται σε 100% εταιρεία επενδύσεων – Συζητήσεις για πώληση της IDE

    Lavipharm: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ με μερική κάλυψη 88,42%



    ΣΧΟΛΙΑ