• Business

    Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν τον αφανισμό


    Οι παθητικές επενδύσεις αρχίζουν και κυριαρχούν στον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που ακολουθούν δείκτες, έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία με μεγάλο ρυθμό κατά την τελευταία δεκαετία. Τα συνολικά κεφάλαια των ETFs στις ΗΠΑ έφτασαν τα 2,2 τρισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με το Investment Company Institute.

    Αυτά τα αμοιβαία, που έχουν χαμηλό κόστος, ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή και προσφέρουν ρευστότητα και διαφάνεια, απειλούν ταυτόχρονα και την ίδια την ύπαρξη ολόκληρης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται ενεργά από έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου, χρεώνουν μεγαλύτερη προμήθεια και τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να πετύχουν σημαντικές αποδόσεις.

    “Το μερίδιο που κατέχουν τα ETFs στην αμερικάνικη αγορά είναι τώρα στο 15%, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί σταδιακά να φτάσει και το 40-60% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια”, δήλωσε ο Craig Siegenthaler, επικεφαλής των αναλυτών της Credit Suisse στην αναφορά του.

    Αυτό σημαίνει κακά μαντάτα για τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, οι οποίες παρατηρούν τα κέρδη να μειώνονται καθώς τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται από τα ακριβά ενεργά διαχειρίσιμα αμοιβαία κεφάλαια στα φθηνότερα παθητικά ETFs.

    “Οπότε το ερώτημα που απασχολεί κάθε CEO είναι – πώς μπορούν οι ενεργοί, παραδοσιακοί διαχειριστές να περάσουν στην αντεπίθεση;”. Η απάντηση, σύμφωνα με την Credit Suisse, είναι η εξέλιξη.

    Ο Siegenthaler και η ομάδα του τόνισαν μια νέα δομή ETF που θα δώσει μια ευκαιρία στη μάχη των ενεργών διαχειριστών ενάντια στους γίγαντες των παθητικών επενδύσεων, iShares και Vanguard. Η δομή αυτή αποκαλείται “μη-διαφανές ETF” ή αλλιώς “NTETF”, το σύστησε η Precidian, της οποίας ηγείται ο Legg Mason, διαχειριστής κεφαλαίων.

    “Πιστεύουμε ότι οι πρώτοι που επέλεξαν το NTETF της Precidian, θα μπορούν να προστατέψουν την επιχείρησή τους από τα παθητικά και τους νέους κανονισμούς και επίσης να προσελκύσουν πελάτες από τους ανταγωνιστές που ασχολούνται μόνο με τις παλαιότερες μορφές αμοιβαίων κεφαλαίων”, δήλωσε η Credit Suisse.

    Τα NTETF θα λειτουργούν ακριβώς όπως τα ήδη υπάρχοντα ETFs και οι επενδυτές θα μπορούν να τα πωλούν και να τα αγοράζουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών στις παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες και στις αγορές.

    Η διαφορά έγκειται στο ότι, όπως υποδηλώνει και η ονομασία, τα NTETF δεν είναι διαφανή. Όπως και ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, το NTETF θα αποκαλύψει τα στοιχεία του μόνο σε τριμηνιαία βάση και η διαδικασία εξαγοράς θα λαμβάνει χώρα μόνο μέσω ενός “εμπιστευτικού” λογαριασμού.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέθεσε εκ νέου την αίτηση για να επιτραπεί η διαπραγμάτευση 15 NTETF της Precidian στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οπότε ο επενδυτικός κόσμος θα παρακολουθεί στενά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anisichi-trapezites-money/50972

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afti-efoplistes-ekanan-tis-chrises-simfonies-tou-2016/51059

     



    ΣΧΟΛΙΑ