• Business

    Στον αέρα η στρατηγική επένδυση Kilada Hills μετά τη δικαστική διαμάχη Καμπουρίδη – Dolphin Capital Investors

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners


    Τι μέλλει γενέσθαι με τη στρατηγική επένδυση Kilada Hills, στην Ερμιονίδα είναι το ερώτημα που θέτουν κύκλοι της εταιρείας συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη διαμάχη του επιχειρηματία με την εισηγμένη στη δείκτη ΑΙΜ του Λονδίνου, Dolphin Capital Investors, η οποία οδηγείται πλέον στις δικαστικές αίθουσες.

    Πρόσωπα με γνώση της δικαστικής διένεξης, αλλά και των κινήσεων του Κύπριου επιχειρηματία, διερωτώνται για τη συνέχιση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον η σύμβαση Dolphin Capital Partners και Dolphin Capital Investors είναι πια παρελθόν, η πλευρά Καμπουρίδη δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εξέλιξη του project.

    Είναι γνωστό πως η Dolphin Capital Partners είχε αναλάβει την ανάπτυξη του project που είχε μάλιστα ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί και μέσω αναπτυξιακού νόμου. «Είναι απορίας άξιο πώς θα προχωρά η συνεργασία π.χ., με τις τεχνικές εταιρείες και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που απαιτείται για την πρόοδο του έργου, την ώρα, μάλιστα που η χρηματοδότηση του έργου είναι στον αέρα», τονίζουν. Να σημειωθεί εδώ ότι το επικείμενο deal της Dolphin Capital Investors με τη Grivalia Hospitality ναυάγησε: η δεύτερη είχε συμφωνήσει στην αγορά 24 οικοπέδων στην Ερμιονίδα, στο Kilada Hills, έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, δε θα συμμετάσχει τελικά στην επένδυση.

    Στην περιοχή σχεδιάζεται η ανάπτυξη γκολφ (γήπεδο με 260 κατοικίες), beach club, ξενοδοχείο 100 κλειδιών και 88 επώνυμες βίλες και διαμερίσματα.

    Ο Nick Paris, ένας εκ των δύο διευθυντών της Dolphin Capital Investors ρωτήθηκε από το mononews για το ίδιο ζήτημα, για να απαντήσει πως η εταιρεία «θα συνεχίσει την ανάπτυξη του θέρετρου Kilada Hills και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το γήπεδο γκολφ, τις κατοικίες του γκολφ και το clubhouse φέτος. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία πρόκειται να χτίσουμε το ξενοδοχείο, τις βίλες και τα διαμερίσματα.

    »Το ενδιαφέρον για τα οικόπεδά μας που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βιλών αυξάνεται και αναμένουμε καλή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι. Η συμφωνία μας να πουλήσουμε οικόπεδα στην Grivalia δεν ισχύει πια, αλλά έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους και αναμένουμε να βελτιωθούν όσο προχωράμε, καθώς είμαστε «γείτονες» με το Amanzoe (σ.σ. iδιοκτησίας της Grivalia Hospitality). Έχουμε πολλές πηγές χρηματοδότησης και είναι επαρκείς για τα σχέδιά μας».

    Πρόσωπα με γνώση της δικαστικής διένεξης, αλλά και των κινήσεων του Κύπριου επιχειρηματία, διερωτώνται για τη συνέχιση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον αέρα είναι επίσης η πώληση του συνολικού κεφαλαίου της Aristo Developers στην Κύπρο, στο οποίο η DCI συμμετέχει με 48%. Η Aristo Developers είναι η ηγέτιδα εταιρεία ανάπτυξης κατοικιών στην Κύπρο, με πλάνο για ανάπτυξη 10.000 κατοικιών. Η DCP, ως διαχειριστής των επενδύσεων της εισηγμένης στη Βρετανία εταιρείας, φέρεται να είχε έρθει σε συνεννόηση με το βασικό μέτοχο (την οικογένεια Αριστοδήμου) για την πώληση της εταιρείας, έχοντας αναθέσει στην Axia Ventures καθήκοντα συμβούλου. Ωστόσο, οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές θα κατατίθεντο στα τέλη Μαρτίου, επομένως η ανακοίνωση της DCI περί απομάκρυνσης του Μίλτου Καμπουρίδη από την εισηγμένη πάγωσαν τις εξελίξεις.

    Με τι κέρδος αποεπενδύει ο Μ. Καμπουρίδης από την DCI

    Οι παραπάνω είναι και οι λόγοι που η πλευρά Καμπουρίδη αποφάσισε να αποεπενδύσει από την DCI. Δεδομένου ότι η Dolphin Capital Partners κατείχε το 9,74% της DCI, το οποίο διέθεσε μέσω Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σε επενδυτές, ο Μίλτος Καμπουρίδης φεύγει από την εισηγμένη ως μέτοχος με 30 εκατ. ευρώ. «Η DCP δεν πιστεύει πλέον στην ικανότητα των σημερινών διευθυντών της DCI να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις υποθέσεις της DCI και των θυγατρικών της στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κροατία, ούτε στην ικανότητά τους να συνεχίσουν την ομαλή ανάπτυξη του Kilada Hills», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας συμφερόντων Καμπουρίδη.

    «Δεν συμφωνούμε με την αξίωση που κατατέθηκε στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου από την Dolphin Capital Partners και θα υποβάλουμε ανταγωγή», είναι η απάντηση της εισηγμένης στο mononews.

    Οι δικηγόροι της DCP κατέθεσαν στις 6 Απρίλιου αγωγή ενώπιον του αρμοδίου Aνώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας εναντίον της DCI, διεκδικώντας την καταδίκη της DCI σε δήλωση αποκατάστασης της πραγματικότητας, ότι δηλαδή δεν έχει υπάρξει καμία παράβαση της Σύμβασης Διαχείρισης Επενδύσεων από την DCP και ότι η καταγγελία της εν λόγω σύμβασης από την DCI είναι παράνομη. Επίσης διεκδικεί την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών της DCI προς αυτή αλλά και χρηματικές αποζημιώσεις προς αποκατάσταση της οποιασδήποτε ζημίας και διαφυγόντων κερδών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αθέτηση της σύμβασης με την DCI, η εταιρεία Καμπουρίδη διεκδικεί ποσό μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα προστεθεί το ύψος της αποζημίωσης που τυχόν επιδικάσει η βρετανική δικαιοσύνη, αν η DCP δικαιωθεί. Η δικάσιμος θα οριστεί σε 28 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίλτος Καμπουρίδης έχει υποβάλει μήνυση εις βάρος του Nick Paris, ενός από τους διευθυντές της DCI.

    Αλλάζει όνομα η εισηγμένη

    Επίσης, βάσει της αγωγής η DCP είναι η μόνη νόμιμη κάτοχος του εμπορικού σήματος «Dolphin Capital» και δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρήσης του από την DCI (και τις θυγατρικές της) μετά από μεταβατική περίοδο 30 ημερών από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης. «Η Dolphin Capital Partners έχει το δικαίωμα στο εμπορικό σήμα “Dolphin Capital” το οποίο δεν αμφισβητούμε, επομένως λαμβάνουμε μέτρα για να αλλάξουμε το όνομά μας», επιβεβαιώνει ο Nick Paris, σε ερώτημά μας.

    Στην ουσία της υπόθεσης, που αφορά στο δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον 15% του Amanzoe από τον Μίλτο Καμπουρίδη (η ξεχωριστή συμφωνία είχε συναφθεί το 2018, όταν το θέρετρο πουλήθηκε από την DCI στη Grivalia Hospitality), η ανακοίνωση για την κατάθεση αγωγής αναφέρει ότι η DCP δεν είχε υποχρέωση να αποκαλύψει το call option. «Ωστόσο είχε στείλει ένα προσχέδιο της συμφωνίας ενσωμάτωσης του call option μέσω email πριν από την ολοκλήρωση της πώλησης του Amanzoe, προς τον Gowling WLG (UK) LLP, που συμβούλευε την DCI για τη συναλλαγή».

    Διαβάστε επίσης

    Μίλτος Καμπουρίδης: Κατέθεσε αγωγή κατά της Dolphin Capital Investors – «Παράνομη η καταγγελία της σύμβασης»



    ΣΧΟΛΙΑ