• Business

    Grivalia Hospitality: Αυξημένα έσοδα και ζημιές έφερε η ανάπτυξη έργων 800 εκατ.

    Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Hospitality

    Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Hospitality


    Ζημιογόνα ήταν η πρώτη χρήση της Grivalia Hospitality ως ελληνική εταιρεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα έργα της εταιρείας που ελέγχει ο Πρεμ Γουάτσα είναι σε φάση ανάπτυξης.

    Τα μοναδικά έσοδα που λαμβάνει η εταιρεία, η οποία μετέφερε την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα, προέρχονται από την εκμετάλλευση του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι.

    Πρόκειται για το θέρετρο που ανέπτυξε η Dolphin Capital Investors (της οποίας τότε ηγούνταν ο Μίλτος Καμπουρίδης) και πέρασε στην ιδιοκτησία της Grivalia Hospitality το 2018.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 5% του Amanzoe, που υπολειπόταν και μέχρι τότε άνηκε στον Μίλτο Καμπουρίδη, έναντι 14,7 εκατομμυρίων.

    Από τη λειτουργία του ξενοδοχείου στο θέρετρο της Αργολίδας η Grivalia Hospitality αποκόμισε έσοδα 12,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα συνολικά της έσοδα έφτασαν τα 31,27 εκατ. ευρώ. Χάρη στην αύξηση των εσόδων του ξενοδοχείου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,6%.

    Επιπλέον, τα έσοδα από πωλήσεις βιλών και οικοπέδων στο Amanzoe διαμορφώθηκαν σε 2,2 εκατ., τα έσοδα από τη διαχείριση βιλών σε 4,1 εκατ., ενώ τα έσοδα από τα εστιατόρια στο Amanzoe και από το Ark στα Αστέρια Γλυφάδας άγγιξαν τα 7,9 εκατομμύρια.

    Ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν το 2022 αρνητικό, αφού οι ζημιές έφτασαν τα 28,5 εκατομμύρια από κέρδη 26,3 εκατ. το 2021. Και στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 39,2 εκατομμύρια έναντι κερδών ύψους 21,9 εκατομμυρίων ένα χρόνο πριν.

    Το αρνητικό πρόσημο στην τρέχουσα χρήση οφείλεται στις ζημιές από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων, ενώ η ζημιά προ φόρων και τόκων οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των projects είναι στην φάση της ανάπτυξης και της κατασκευής.

    Στο pipeline της Grivalia Hospitality είναι η ανάπτυξη πολυτελών θερέτρων σε Αττική και Κυκλάδες, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

    «Αυτές οι ενέργειες απαιτούν ένα διάστημα ωρίμανσης, με τα συνεπαγόμενα έξοδα (σχετιζόμενα με ακίνητα και χρηματοοικονομικά), προκειμένου να αποδώσουν νέα έσοδα στον όμιλο. Ήδη τα πρώτα έργα ανάπτυξης έχουν ολοκληρωθεί και σταδιακά ολοκληρώνονται και άλλα με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από μισθώματα και τη βελτίωση της κερδοφορίας στις επόμενες χρήσεις», αναφέρει στην οικονομική έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Χρυσικός.

    Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη της Fairfax ως ισχυρού μετόχου της Grivalia Hospitality εξασφαλίζει τη ρευστότητα των έργων που δρομολογεί, όπως έχει τονίσει και ο κ. Χρυσικός. Να σημειωθεί ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονταν στο τέλος του 2022 σε 437,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να φτάνει τα 115,5 εκατ. ευρώ.

    Η πορεία των επενδύσεων

    Οι σημαντικότερες επενδύσεις της Grivalia Hospitality βρίσκονται στο Πόρτο Χέλι όπου λειτουργεί το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe, στην Πάρο όπου λειτούργησε από τον Ιούλιο του 2023 το Avant Mar, στην Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε το 2022 το On Residence (στο οποίο συμμετέχει με 65% με εταίρο τον όμιλο Τορνιβούκα), στη Γλυφάδα με το υπό κατασκευή υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα One & Only όπου αναμένεται η λειτουργία του το τέταρτο τρίμηνο του 2023, στην Κρήτη με το Ελληνικό Παλάτι το οποίο μισθώνεται στην Grecotel, στους Πεταλιούς όπου αναμένεται η κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος και τουριστικών καταλυμάτων σε συνεργασία με την 6 Senses, και στη Βούλα με την κατασκευή και λειτουργία glamping και χώρων εστίασης.

    Στον Παναμά δρομολογείται η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Pearl Island, έτσι ώστε η εταιρεία να επικεντρωθεί στα projects της στην Ελλάδα. Εντός του 2022 η Grivalia Hospitality είχε επενδύσει 18,8 εκατομμύρια για την επένδυση στους Πεταλιούς, 19,7 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της ιδιωτικής λέσχης στη Βούλα (η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια), ενώ παγωμένα είναι προς το παρόν τα έργα στη Μύκονο.

    Μέχρι το τέλος του 2022 η Grivalia Hospitality είχε επενδύσει 8,3 εκατ. για το υπό ανάπτυξη συγκρότημα στο Καλό Λιβάδι, και 6,9 εκατ. για την ανάπτυξη και την κατασκευή εστιατορίου και τουριστικών καταλυμάτων στο νησί. Σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας του One & Only στα Αστέρια, ο στόχος ήταν να λειτουργήσει τον Οκτώβριο, ωστόσο οι κατασκευαστικές εργασίες δε φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί.

    Οι παροχές στα στελέχη

    Πάντως, το 2022 τα έξοδα διοίκησης της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 26% εξαιτίας της «γενικότερη αύξησης των αμοιβών σε τρίτους για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών» και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκατομμύρια.

    Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 η εταιρεία προχώρησε στην έγκριση ενός νέου προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών προς στελέχη της Grivalia Hospitality και της Grivalia Management, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις 24 Μαρτίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατα 59,37 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Ασφαλιστική: Σχέδιο στήριξης ασφαλισμένων που επλήγησαν από τις πλημμύρες

    Σταϊκούρας: Τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, δεν θα διακοπούν λόγω «Daniel»

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε λειτουργία και οι 3 Μονάδες Διαχείρισης στην Πελοπόννησο



    ΣΧΟΛΙΑ