• Οικονομία

    Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι εικονικές μεταφορές επιχειρήσεων στον «φορολογικό παράδεισο» της Βουλγαρίας


    Μπαράζ ελέγχων στις ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες και ειδικά στα γειτονικά Βαλκάνια δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαπιστώσει ποιες μεταφορές έδρας είναι εικονικές και πραγματοποιήθηκαν καθαρά για φορολογικούς λόγους.

    Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εξέφρασε χθες τις ανησυχίες της, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ το 80% επιχειρήσεων Ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που έχουν ιδρυθεί στη Βουλγαρία ανέρχεται σε περίπου 15.000 ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 2.500.

    Είναι εταιρίες σφραγίδες, εταιρίες που έχουν μόνο ΑΦΜ, ούτε καν εταιρίες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν εδώ. Είναι εταιρίες χωρίς προσωπικό και καμία πραγματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι η φορολόγηση των κερδών τους γίνεται με συντελεστή μόλις 10% αντί για 29% που ισχύει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ανταγωνιστικών τους στους Ελλάδα επιχειρήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

    «Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής θυγατρικής, είτε με σχέση κεντρικού – υποκαταστήματος έχει κρατήσει την δραστηριότητα στην Ελλάδα, φορολογείτε για αυτή την δραστηριότητα στην Ελλάδα» ανάφερε χαρακτηριστικά η κα Παπανάτσιου επισημαίνοντας: «πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από τον έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες.»

    Κατερίνα Παπανάτσιου

    Σύμφωνα με την ίδια, «το Τελωνείο Σερρών και η ΔΟΥ Σερρών πραγματοποιούν από κοινού από 1/10/2016, στην οδική αρτηρία του Προμαχώνα Σερρών, καταγραφή των συνοδευτικών παραστατικών (CMR, τιμολόγια κ.α.) που καλύπτουν τη διακίνηση με φορτηγά οχήματα (δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης), των αγαθών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα μας. Εφόσον κατά την καταγραφή των στοιχείων των φορτηγών οχημάτων προκύπτουν ευρήματα ή υπόνοιες πραγματοποίησης παράνομης διακίνησης, αυτά αξιολογούνται για την πραγματοποίηση ελέγχων».

    Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα πως, «οι συνολικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το Τελωνείο Σερρών και το Γραφείο Κινητής Ομάδας Ελέγχου διαπίστωσαν 309 παραβάσεις σε 6.666 ελέγχους το 2017».

    Για την ενίσχυση των ελέγχων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην τοποθέτηση ενός σαρωτή τεχνολογίας ακτινών Χ στο μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας και, πιο συγκεκριμένα, στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, στο Τελωνειακό κλιμάκιο του Προμαχώνα τοποθετήθηκε ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους άλλος αυτοκινούμενος σαρωτής, ενώ παράλληλα βρίσκεται από καιρό σε λειτουργία γεφυροπλάστιγγα για τη ζύγιση των φορτηγών που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. Στα δύο αυτά τελωνεία έγιναν από το Δεκέμβριο του 2017 έως σήμερα 358 έλεγχοι με ακτίνες X.

    Η ελληνική κυβέρνηση και οι φορολογικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη Βουλγαρία ώστε να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά θεμάτων τόσο για την εικονική μεταφορά έδρας όσο και για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

    Σε συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο πλευρών έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος σε θέματα διοικητικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάχρησης του τελωνειακού καθεστώτος 42 στον τομέα του ΦΠΑ. Δηλαδή τη διαδικασία εισαγωγής αγαθών από τρίτη χώρα, με άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε η κα Παπανάτσιου «ήδη ξεκινήσαμε και διαβιβάσαμε στη βουλγαρική πλευρά τα στοιχεία των διασαφήσεων εισαγωγής που αφορούν το άρθρο 42 και αφορούν το Δεκέμβρη του 2017. Ήταν μια καλή κίνηση από την πλευρά τη δική μας προς τη γείτονα χώρα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παπανάτσιου: Εικονικές το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα νέα κόλπα φοροδιαφυγής με τις εταιρίες ΙΚΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο σύστημα στον ΕΦΚΑ για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ