• Business

    Στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή δύο από τις προσφυγές κατά της επένδυσης στο Ελληνικό


    Δύο από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έγκρισης των πολεοδομικών μελετών των Περιοχών προς πολεοδόμηση στη μεγάλη επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό συζητούνται αύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Ενώπιον του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν (1.4.2020) ακόμα 3 αιτήσεις ακύρωσης κατά των ΚΥΑ που αφορούν τις ζώνες ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.

    Καθώς μια από τις αναβλητικές αιρέσεις (προκειμένου η Lamda Development να δώσει την προκαταβολή στο δημόσιο και το έργο να ξεκινήσει) είναι να μην υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη κατά των πράξεων της διοίκησης που αφορούν το έργο, τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών όσο και ο χρόνος που θα χρειασθεί για να εκδοθούν αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την μεγάλη ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της ΚΥΑ πολεοδόμησης είναι δύο: Η πρώτη με αριθμό 2873/2019 (η οποία ζητά παράλληλα την ακύρωση και του πέμπτου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄145/30.09.2019) και η δεύτερη με αριθμό 3203/2019. Η πρώτη έχει κατατεθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το σωματείο με την επωνυμία «Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευομένων από αυτό ΝΠΔΔ και δημοσίων υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου», καθώς και ορισμένα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δικηγόρος των όσων προσέφυγαν είναι συνεργάτης πρώην γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η δεύτερη αίτηση ακύρωσης κατά της ΚΥΑ πολεοδόμησης που θα συζητηθεί την Παρασκευή έχει κατατεθεί από 19 πολίτες, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος έχει καταθέσει και τις άλλες τρεις οι οποίες εκδικάζονται στο ΣτΕ στη 1 Απριλίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για την υπ’ αρ. 3019/2019 αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ έγκρισης χωρικής οργάνωσης της Ζώνης Ανάπτυξης που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου και σχετίζεται με το διαγωνισμό χορήγησης άδειας λειτουργίας καζίνο, την υπ’ αρ. 3021/2019 αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ έγκρισης χωρικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου και την υπ’ αρ. 3023/2019 αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ έγκρισης χωρικής οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο.

    Στο ΣτΕ εκκρεμεί η απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης κατά των ΚΥΑ που αφορούν τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα Κοινοχρήστων (ΚΥΑ 52247/28.09.2018) και τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Φορέα (ΚΥΑ 52245/29.09.2018). Η σχετική συζήτηση στο ανώτατο δικαστήριο έγινε 06.12.2019.

    Έχουν απορριφθεί στο σύνολό τους οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το Ελληνικό το οποίο περιλαμβάνει και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ