• Business

    Στην επόμενη φάση του ο διαγωνισμός για τα ευρυζωνικά, 8 φορείς στον ανταγωνιστικό διάλογο


    Η Vodafone, η ΔΕΗ, η ΑΒΑΞ, η κοινοπραξία των Μυτιληναίος – Μέτκα EGN LTD, η Intrakat, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ και η Grid Telecom θυγατρική του ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν στην επόμενη φάση για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

    Με βάση το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου αποκλείστηκαν η Oman Fiber Optic και η Wind. Η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες «κόπηκε» για τυπικούς λόγους και πρόκειται να καταθέσει ένσταση στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

    Το UFBB είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Δυνητικά αφορά 2,4 εκατ. πολίτες (περίπου) και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.

    Ο προϋπολογισμός του έργου χωρίς ΦΠΑ είναι 700 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση και ειδικότερα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ). Το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο.

    Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων θα ακολουθήσει ο αποκαλούμενος ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Αναθέτουσας Αρχής (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του έργου και να αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι δύναται να συνεργαστούν μεταξύ τους ή και με τρίτους δημιουργώντας κοινοπραξίες.



    ΣΧΟΛΙΑ