• Business

    Παρασκήνιο: Γιατί πάει στη Φρανκφούρτη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, παίρνοντας τη σκυτάλη των συναντήσεων κορυφής που πραγματοποιούν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τους επόπτες του SSM. Οι συναντήσεις γίνονται ενόψει και της οριστικοποίησης των νέων πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν καταθέσει οι τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες στην έδρα του εποπτικού μηχανισμού βρέθηκε χθες η διοίκηση της Eurobank. Έχει προηγηθεί ο γύρος των επαφών με τα κλιμάκια του SSM, που ήταν τον Οκτώβριο στην Αθήνα και πέρασαν και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Το ενδιαφέρον της συνάντησης που θα έχει σήμερα η διοίκηση της Πειραιώς αφορά το κρίσιμο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης με την έκδοση ομολόγου (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει ανασταλεί λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές και την εκτίναξη των επιτοκίων. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές έχουν εκτονωθεί αυτή την εβδομάδα και χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 9,45% με την τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 12,71%, το κλίμα παραμένει βαρύ και οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές είναι απαγορευτικές. Στις θετικές εξελίξεις είναι επίσης και η θωράκιση της καταθετικής βάσης της τράπεζας, που ενισχύθηκε κατά 3,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

    Με δεδομένο το κακό κλίμα στις διεθνείς αγορές η διοίκηση της Πειραιώς αναμένεται να συζητήσει τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Η διοίκηση επιμένει στην προσπάθεια συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), λύση στην οποία συμφωνούν άλλωστε και οι εποπτικές αρχές, οι οποίες δεν προκρίνουν την επιλογή της κρατικής ενίσχυσης.

    Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια μεταξύ των οποίων η κάλυψη του ομολόγου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), παραμένουν στο τραπέζι, σενάριο που θα ενεργοποιηθεί εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την κάλυψη της έκδοσης από ιδιώτες επενδυτές.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εξέτασης των εναλλακτικών λύσεων έχει απορριφθεί το σενάριο της μετατροπής των Cocos με δεδομένο ότι, δεν συντρέχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις που είναι:

    •ο δείκτης CET1 της τράπεζας, υπολογισμένος σε ενοποιημένη ή ατομική βάση να υπολείπεται του 7% ή.

    •η μη καταβολή από την τράπεζα συνολικά ή μερικά των τόκων σε δύο ημερομηνίες (όχι απαραίτητα συνεχόμενες).

    Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET-1) του oμίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 14% σε pro-forma βάση, ενώ χωρίς την pro-forma εφαρμογή διαμορφώθηκε στο 13,6%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δουλειά έχει ο SOROS με το Ερρίκος Ντυνάν και την Τράπεζα Πειραιώς;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σόρταρε» άλλες 436.000 μετοχές της Τρ. Πειραιώς το Marshall Wace

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SSM: Όλα τα «φώτα» στραμμένα στην Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ