• Business

    Στέργιος Πιτσιόρλας: Ο άνθρωπος των μεγάλων deals παίρνει το όπλο του

    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας.


    Δεν ήταν ποτέ εύκολο για τον Στέργιο Πιτσιόρλα να κάνει τη δουλειά του. Ειδικά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το έργο του ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ έγινε ακόμα πιο δύσκολο, με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης να του βάζουν εμπόδια και να μη θέλουν να τον βλέπουν ούτε… ζωγραφιστό. Όμως σαν αληθινός survivor, ο Στέργιος Πιτσιόρλας κατάφερε να επιδείξει αξιοσημείωτο έργο, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους επικριτές του. Και η τοποθέτησή του μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως επιβράβευση και αναγνώριση του έργου του.

    Ακόμα και αυτοί που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τώρα βλέπουν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που κατάφερε να βάλει μπροστά αποκρατικοποιήσεις οι οποίες είχαν «κολλήσει» εδώ και χρόνια, προκαλώντας την οργή των δανειστών και στερώντας από το ελληνικό Δημόσιο πολύτιμους πόρους: πιστώνεται μεταξύ άλλων τις αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

    Υπό την καθοδήγησή του, το ΤΑΙΠΕΔ ανέκτησε έστω εν μέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ίδια στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης (που μάλιστα συγκρούστηκαν μαζί του) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Οι υπουργοί αυτοί, βέβαια, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό πήγαν… σπίτι τους, ή έστω σε πιο «ακίνδυνα» για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπουργεία (εξαίρεση ο Χρήστος Σπίρτζης, που παραμένει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών). Αντίθετα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναβαθμίστηκε…

    Στον νέο του ρόλο ως υφυπουργός Οικονομίας, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει για «προίκα» του την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Προφανώς είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους επελέγη για το συγκεκριμένο πόστο: η εξασφάλιση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο του υπουργείου Οικονομίας, και αν μη τι άλλο η παρουσία του Στέργιου Πιτσιόρλα εκεί είναι εγγύηση ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα φύγουν… τρέχοντας, φοβούμενοι για τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια και υπουργικά τερτίπια που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις επενδύσεις τους, όπως έχει συμβεί στο (ακόμα και πολύ πρόσφατο) παρελθόν…

    Η αναβάθμιση του Στέργιου Πιτσιόρλα σηματοδοτεί τη «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα σε ένα πιο φιλικό προς τους επενδυτές, αλλά και προς τους δανειστές, κυβερνητικό σχήμα, με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, και σε βάθος χρόνου την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

    Αν δεν είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά ο Στέργιος Πιτσιόρλας, τότε ποιος είναι;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: FAZ: Στα… σχοινιά ο Σόιμπλε – Τι απαιτούν από τον Γερμανό οι δανειστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπύρος Λάτσης: Τραπεζικοί μπελάδες στο Λουγκάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ