• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Starbucks: Μοιράζει στους εργαζομένους της 250 εκατ. δολάρια

    • Bloomberg


    H Starbucks Corp. σχεδιάζει να δαπανήσει 250 εκατ. δολάρια για παροχές στους εργαζόμενους της, σε συνέχεια των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αμερικανική αγορά.

    Η γνωστή αλυσίδα καφέ θα δώσει νέες μισθολογικές αυξήσεις στους 150.000 αμερικανούς ωρομίσθιους και μισθωτούς εργαζόμενους τον Απρίλιο, μετά την τακτική ετήσια αύξηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Η Starbucks προστίθεται έτσι στις όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που δεσμεύονται να διαθέσουν μέρος των κεφαλαίων που εξοικονομούν από τη μείωση της φορολογίας στους εργαζόμενους, τους οποίους, μάλιστα, η Starbucks συνηθίζει να αποκαλεί “συνεργάτες”. Πριν από λίγες ημέρες, η Apple Inc. δήλωσε ότι δίνει στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της μπόνους 2.500 δολαρίων. Η Wal-Mart Stores, στο μεταξύ, σχεδιάζει να αυξήσει τον αρχικό μισθό της σε 11 δολάρια την ώρα και να δώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους.

    “Η επένδυση στους συνεργάτες μας αποτελεί στρατηγική επιλογή μας εδώ και καιρό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks, κ. Kevin Johnson, σε υπόμνημα προς τους εργαζομένους της εταιρείας. “Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στον φορολογικό νόμο των ΗΠΑ, είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε ορισμένες σημαντικές επενδύσεις που αφορούν το προσωπικό μας”.

    Σε αντίθεση με τη Wal-Mart, η Starbucks δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον αρχικό μισθό. Ο κολοσσός του καφέ επισημαίνει ότι το νέο επίπεδο θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και ήδη πληρώνει περισσότερο από τον ελάχιστο μισθό και στις 50 πολιτείες.

    Η Starbucks επενδύει παράλληλα στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να αποσυμφορήσει τα σημεία παραλαβής καφέ στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις προσπαθούν να συμβαδίσουν με τη διεθνή ανάπτυξη. Η εταιρία έχει την πρόθεση να παρέχει στους επενδυτές ενημέρωση σχετικά με την πρόοδό της, όταν ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, την Πέμπτη.

    Οι εργασιακές αλλαγές έρχονται λίγο καιρό μετά την απόφαση της Starbucks να προσλάβει την Aon προκειμένου να μάθει συγκριτικά στοιχεία για τα οφέλη που παρέχει σε σχέση με τις άλλες ομοειδείς εταιρίες. Από τη συγκεκριμένη ανάλυση προέκυψε ότι η εταιρία θα μπορούσε να βελτιώσει κάποιες από τις παροχές της.  Η ανάλυση έδειξε ότι η εταιρία καφέ θα μπορούσε να βελτιώσει τις παροχές ασθενείας της. Επιπλέον η Starbucks παρέχει για το 2018 επιπρόσθετη αμοιβή σε μετοχές στους Αμερικανούς υπαλλήλους και θα επεκτείνει τη γονική άδεια για να συμπεριλάβει γονείς που δεν γεννούν οι ίδιοι το παιδί τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ