ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρυσός κινείται πτωτικά για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό του στον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε έως και 2,3% σε μία ακόμη ευμετάβλητη συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από την αντίστροφη σχέση του με το πετρέλαιο.
Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει τις αμερικανικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο του Ιράν έδωσε προσωρινή ανάσα στη δραματική πτώση του χρυσού εν καιρώ πολέμου, πριν αξιωματούχος του Ιράν διαψεύσει τις διαπραγματεύσεις και η Wall Street Journal μεταδώσει ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο ενδέχεται να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας λόγω της σύγκρουσης αύξησαν τους πληθωριστικούς κινδύνους και ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις σχετικά ρευστές και κερδοφόρες θέσεις τους σε χρυσό υπέρ άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σχεδόν 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας την ένατη συνεχόμενη πτώση, ενώ από την έναρξη του πολέμου έως το κλείσιμο της Δευτέρας είχε χάσει σχεδόν 17%. Το πετρέλαιο επανήλθε σε άνοδο την Τρίτη.

Παρά την πενθήμερη παύση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, η έκβαση τυχόν διαπραγματεύσεων και η μελλοντική διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν αβέβαιες.
Ακόμη και οι υφιστάμενες ζημιές στις ενεργειακές υποδομές θα χρειαστούν χρόνο για να αποκατασταθούν. Αυτό σημαίνει ότι η απειλή του πληθωρισμού συνεχίζει να επιβαρύνει τον χρυσό, όπως και οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, ένας αρνητικός παράγοντας για τα πολύτιμα μέταλλα που δεν αποδίδουν τόκο.
«Η διόρθωση της τιμής του χρυσού είναι πιο απότομη από το συνηθισμένο», δήλωσε η Suki Cooper, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στη Standard Chartered Plc, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ασυνήθιστο ο χρυσός να υφίσταται πιέσεις για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από περιόδους έντονης αναταραχής, καθώς αποδεικνύεται ρευστό περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους ανάγκης».
Παρόμοια δυναμική παρατηρήθηκε και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, όταν η αρχική άνοδος του «ασφαλούς καταφυγίου» ακολουθήθηκε από πτώση που διήρκεσε για μήνες, καθώς το σοκ στις τιμές ενέργειας διαχύθηκε στις αγορές και ενίσχυσε τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Σε μια μεγάλη κρίση όπως αυτή, οι επενδυτές τείνουν να ρευστοποιούν κατά κύριο λόγο περιουσιακά στοιχεία με υψηλές αποδόσεις για να καλύψουν ζημίες ή απαιτήσεις περιθωρίου σε άλλα που υποαποδίδουν, όπως μετοχές, ομόλογα ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Peter Kinsella, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Union Bancaire Privee UBP SA.
Ο χρυσός παρουσίασε παρόμοια συμπεριφορά το 2022 και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, πρόσθεσε. «Οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές στις τιμές σχετίζονται κυρίως με τις τοποθετήσεις των επενδυτών», είπε, σημειώνοντας ότι οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες δεν έχουν αλλάξει.

Μπορεί ο χρυσός να υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, προηγουμένως βρέθηκε σε παρατεταμένη ανοδική πορεία, που στηρίχθηκε σε παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις και οι αυξημένες αγορές από κεντρικές τράπεζες.
Ορισμένες χώρες που συσσωρεύουν χρυσό είναι εισαγωγείς ενέργειας, επομένως το αυξημένο κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του πολέμου σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις σε χρυσό.
Σε τεχνικό επίπεδο, ο χρυσός χάνει την ανοδική δυναμική του, σχηματίζοντας αυτό που ορισμένοι επενδυτές αποκαλούν πτωτικό μοτίβο, με χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά υψηλά και ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Ωστόσο, διατηρήθηκε πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, κάτι που «προσφέρει κάποια βραχυπρόθεσμη διαβεβαίωση ότι η μακροπρόθεσμη τεχνική στήριξη παραμένει άθικτη», έγραψε ο Robert Gottlieb, ανεξάρτητος σχολιαστής αγορών και πρώην trader πολύτιμων μετάλλων στην JPMorgan Chase & Co., σε ανάρτηση στο LinkedIn.
Η spot τιμή του χρυσού υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,52% στα 4.386 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι κατέγραψε πτώση 3,5% αρχικά, αλλά περιορίστηκε στο 0,38%, στα 68,893 δολάρια, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο επίσης υποχώρησαν.
Διαβάστε επίσης:
Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Αllwyn, Alpha Bank, Εθνική, Motor Oil
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεργασία της Laskaridis Maritime του Αθανάσιου Λασκαρίδη με την V. Group
- Πιερρακάκης: Από 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα λιπάσματα αντί για 1η Απριλίου
- Το «members club» αλλάζει σιγά-σιγά – Oυσιαστική αλλαγή όταν η συμπερίληψη γίνεται μόνο από επιλογή και όχι από υποχρέωση
- Έξι εκπαιδευτήρια εξαπατούσαν τους πελάτες τους με μαϊμού πτυχία – Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.