• Business

    Σταματούν οι στενές σχέσεις των ελεγκτικών εταιριών με τις τράπεζες


    Σε «ανακάτεμα της τράπουλας» μεταξύ των ελεγκτικών εταιρειών και κινητικότητα στον κλάδο οδηγεί η υποχρέωση των τραπεζών να αλλάζουν την ελεγκτική εταιρεία που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις και υπογράφει τους ισολογισμούς κάθε πέντε χρόνια. Πρόκειται για υποχρέωση που προκύπτει από την νέα συμφωνία που δεσμεύει τις τράπεζες έναντι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αλλάζει το status quo αφού μέχρι σήμερα δεν ήταν συχνές οι αλλαγές ελεγκτικών εταιρειών από τις τράπεζες και η συνεργασία τους ήταν σταθερή.

    Τα λεγόμενα RFAs, (Relationship Framework Agreement) που έχει υπογράψει κάθε τράπεζα με το Ταμείο προβλέπει ότι αν μια τράπεζα έχει συμφωνία με εξωτερικό ελεγκτή για περισσότερα από πέντε χρόνια, θα πρέπει να τον αναπληρώσει και η νέα συμφωνία να μην έχει διάρκεια πάνω από πέντε χρόνια. Από το οικονομικό έτος 2016, κάθε τράπεζα οφείλει να αλλάζει την ελεγκτική της εταιρεία μετά από μια πενταετία το αργότερο.

    Οι σχέσεις των ελεγκτικών εταιρειών με τις τράπεζες ως τώρα ήταν μάλλον μακροχρόνιες με μόνη διαφορά το φυσικό πρόσωπο -στέλεχος της εταιρείας που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Τους ισολογισμούς του 2015 υπέγραψαν η PwC για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, η KPMG για την Alpha Bank και την Attica Bank και η Deloitte για την Εθνική Τράπεζα.

    Η ενίσχυση της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης είναι κεντρικά σημεία στο μνημόνιο και θα ελέγχονται από το ΤΧΣ. Οι υποχρεώσεις των τραπεζών εξιδικεύονται στα RFAs, τα οποία πάντως δημιουργούν και πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κάποια σημεία.

    Στην ίδια κατεύθυνση, σε εξέλιξη βρίσκεται από το ΤΧΣ σε συνεργασία με την εταιρεία Spencer Stuart, η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών και οι αλλαγές που θα προκύψουν θα επικυρωθούν στις γενικές συνελεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τον Ιούνιο.

    Αναμένεται η αντικατάσταση αρκετών μελών των δ.σ. καθώς ειδικά τα μη εκτελεστικά μέλη δεν πληρούν τις αυστηρές προυποθέσεις του νόμου. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα «απωλέσουν» την εμπειρία επιχειρηματιών από τους κλάδους του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας.

    Η αξιολόγηση θα εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό και εθνικό κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, με την εφαρμογή κριτηρίων που υπερκαλύπτουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις. Μεταξύ άλλων, το ΤΧΣ θα αξιολογήσει το μέγεθος, τη λειτουργία, την οργάνωση, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του και θα προτείνει βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης του κάθε ιδρύματος, επισημαίνεται από το ταμείο.

    H Spencer Stuart ιδρύθηκε το 1956, έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, απασχολεί περισσότερους από 400 συμβούλους και αναλαμβάνει ετησίως περισσότερα από 4.000 έργα. Εχει περισσότερα από 60 χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας στην αξιολόγηση διοικήσεων και εταιρικής διακυβέρνησης και διαθέτει επίσης αποδεδειγμένη εμπειρία στην αξιολόγηση διοικήσεων σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης και στις χώρες του ΟΟΣΑ, εμπειρία στην παροχή συμβουλών σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και λεπτομερή γνώση του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζει την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και των εποπτικών πρακτικών της ΕΕ.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/epixeirimatias-dinei-se-ergazomenous-tou-mexri-kai-1-ekat-dolaria/43191

     

    Διαβαστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/pos-to-brexit-mpori-na-prokalesi-maziki-exodo-ke-ton-ellinon-ergazomenon/43197



    ΣΧΟΛΙΑ