• Οικονομία

    Νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά: Καμπάνες εκατομμυρίων για τους επίορκους ορκωτούς

    • Της Έφη Καραγεώργου και του Στ. Κ. Χαρίτου


    Βαριά πρόστιμα που θα ξεπερνούν ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα απώλεια της άδειας λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών και ορκωτών λογιστών επί μακρόν θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή.

    Η «καμπάνα» χτυπάει για τον ορκωτό ελεγκτή που υπέγραφε τους ισολογισμούς της αμαρτωλής Folli Follie, η υπογραφή του οποίου βρισκόταν δίπλα στους εμπνευστές του σκανδάλου, πατέρα και υιό Κουτσολιούτσο, εξανεμίζοντας περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

    Σύμφωνα με κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε ένα κείμενο περισσότερο από 30 σελίδες που θα αφορούν στα άρθρα της εταιρικής διακυβέρνησης θα προβλέπεται ρητά συνευθύνη των ορκωτών λογιστών σε βαθμό τέτοιο που θα χάνουν την άδεια πληρώνοντας από πάνω βαριά πρόστιμα.

    Στόχος είναι  η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανάκτηση της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων που αντικατοπτρίζουν την πορεία μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας.

    Στην κατεύθυνση αυτή θα ορίζεται επακριβώς:

    – Η καταλληλότητα των μελών που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, εστιάζοντας στην ικανότητά τους, στις γνώσεις τους και προαπαιτούμενο είναι ότι δεν θα πρέπει να έχουν στο… βιογραφικό τους καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στο Δ.Σ. μιας εταιρείας και να έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή ακόμα – ακόμα για χειραγώγηση μετοχών.

    – Προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας των επιχειρήσεων που θα απαρτίζονται από άτομα εγνωσμένης αξίας, με επάρκεια γνώσεων και ανεξαρτησίας, δηλαδή δεν θα είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του ιδιοκτήτη.

    – Θα είναι σαφής ο διαχωρισμός εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. μιας εταιρείας. Θα περιγράφονται αλλαγές και μάλιστα άμεσες σε ότι αφορά στην λειτουργία των Α.Ε. και ειδικά εκείνων που έχουν τις μετοχές τους σε οργανωμένες αγορές, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα εξετάζεται η δυνατότητα, άλλο πρόσωπο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και άλλο πρόσωπο ο πρόεδρος μίας εταιρείας. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και το ίδιο πρόσωπο παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, τότες θεσμοθετείται υποχρεωτικά ο ορισμός ανεξάρτητου αντιπροέδρου.

    – Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στη λογική του «και οι κρίνοντες, κρίνονται».



    ΣΧΟΛΙΑ