• Business

    Spotify: Απολύσεις περίπου 600 υπαλλήλων ανακοίνωσε η εταιρεία

    • Bloomberg
    Spotify co-founder and CEO Daniel Ek

    Spotify co-founder and CEO Daniel Ek


    Η Spotify Technology σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 6% των εργαζομένων της (περίπου 600 υπαλλήλους), ακολουθώντας με τη σειρά της μια σειρά από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Meta Platforms και η Alphabet που ανακοίνωσαν ανάλογες περικοπές θέσεων εργασίας για να μειωθούν τα κόστη.

    Η κίνηση ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ από το Σαββατοκύριακο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Bloomberg πως τα περισσότερα τμήματα της εταιρείας θα επηρεαστούν.

    Η Spotify έχει περίπου 9.800 υπαλλήλους, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε προχωρήσει σε απολύσεις 38 υπαλλήλων της, από τα στούντιο podcast Gimlet Media και Parcast .

    Οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου της Spotify, αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αναγκάστηκαν να κάνουν μειώσεις ως απάντηση στα μειωμένα διαφημιστικά έσοδα και στις ασταθείς οικονομικές προοπτικές. Η Amazon, η Meta και η Microsoft ήταν από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ανακοίνωσαν πρόσφατα μειώσεις προσωπικού, ενώ η μητρική της Google, η Alphabet  δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού.

    Παράλληλα, από το  Spotify θα αποχωρήσει και ο Dawn Ostroff, επικεφαλής επιχειρηματικού περιεχομένου και διαφήμισης, ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης. ο Ostroff συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της στρατηγικής του podcast στο Spotify. Ο Alex Norström, επί του παρόντος chief business officer freemium, και ο Gustav Söderström, επί του παρόντος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης, θα αναλάβουν ο καθένας πρόσθετες ευθύνες ως συμπρόεδροι της εταιρείας.

    Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 6,2% στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας στη Wall Street. Η μετοχή είχε χάσει το 58% της αξίας της από τα τέλη του 2021.

    Οι αποζημιώσεις που συνδέονται με τις απολύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα περιθώρια κέρδους του Spotify, «τα οποία έχουν κολλήσει στο κενό» θα ενισχυθούν, έγραψαν αναλυτές του Bloomberg με επικεφαλής τον Geetha Ranganathan. Αν και η εταιρεία θα πληγεί από την αποδυνάμωση των οικονομικών συνθηκών και την ενίσχυση του δολαρίου, το Spotify θα μπορούσε να ακολουθήσει την Apple Music, η οποία πρόσφατα αύξησε τις τιμές, ανέφεραν οι αναλυτές.

    Το Spotify ανέλαβε μια τεράστια δέσμευση για το podcasting ξεκινώντας το 2019. Ξόδεψε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση δικτύων podcast, λογισμικού δημιουργίας, υπηρεσίας φιλοξενίας και δικαιωμάτων δημοφιλών εκπομπών.

    Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επενδύσεις δοκίμασαν την υπομονή των επενδυτών. Οι μετοχές υποχώρησαν πέρυσι καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν πότε θα ξεκινούσαν να βλέπουν αποδόσεις. Τα στελέχη του Spotify δήλωσαν, πάντως, τον Ιούνιο πως η επιχείρηση podcast  θα γίνει κερδοφόρα τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

    «Ενώ έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση της ταχύτητας τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας«, έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος Daniel Ek, αναφερόμενος στις  απολύσεις. «Ακόμα ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο συγχρονίζοντας σε ελαφρώς διαφορετικές στρατηγικές, κάτι που μας επιβραδύνει. Και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η αποτελεσματικότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία».

    Διαβάστε επίσης:

    Μαζικές απολύσεις στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης

    Η Microsoft απολύει 10.000 υπαλλήλους

    Amazon: Ξεκινά το νέο γύρο απολύσεων που θα επηρεάσει 18.000 εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ