• Business

    Daniel Ek: Το τρελό στοίχημα του 1 δισ. δολαρίων του ιδρυτή του Spotify

    • Bloomberg
    Ο Daniel Ek συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spotify Technology

    Daniel Ek, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spotify Technology


    Ο Daniel Ek συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spotify Technology αποφάσισε να επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, το venture capital του δισεκατομμυριούχου, Prima Materia, έχει επενδύσει σε μια startup πράσινου χάλυβα καθώς και σε funds που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τις βιοεπιστήμες και το κλίμα.

    Η εταιρεία του Ek, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2021, διέθεσε επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ (113,5 εκατομμύρια δολάρια) στη γερμανική εταιρεία ασφαλείας Helsing τον Νοέμβριο.

    O 38χρονος CEO του Spotify, ο οποίος συμμετείχε σε podcast του παρουσιαστή Joe Rogan, θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής σκηνής πρώιμου σταδίου και αναζητά τρόπους για να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη σφαίρα της καινοτομίας.

    Η καθαρή του περιουσία ανέρχεται σε περίπου 2,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    «Η φιλοδοξία είναι πραγματικά τρελή», είπε ο Ek στο podcast «The Twenty Minute VC» πέρυσι.

    Πρώτη Ύλη

    Ο Ek δημιούργησε την Prima Materia — που σημαίνει “πρώτη ύλη” — με τον επενδυτή του Spotify, Shakil Khan. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας καθαρής αξίας της περιουσίας του σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν επένδυσε στην εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt AB.

    Η Prima Materia προσέλαβε την Pia Michel από την BlueYard Capital πέρυσι και τον Brett Bivens για το τμήμα της έρευνας. Η εταιρεία έχει έδρα στην Σουηδία, από όπου κατάγεται ο Ek και από τα τέλη του 2020 έως τώρα έχει ιδρύσει έξι ακόμη τοπικές θυγατρικές για τις επενδύσεις της.

    Εκτός της Prima Materia, ο Ek έχει ακίνητη περιουσία και κατέχει μερίδιο στη σουηδική startup μηχανικής εκμάθησης HJN Sverige. Έκανε επίσης μια προσπάθεια πέρυσι να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Arsenal του Λονδίνου.

    Η συμμετοχή στη Spotify εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ek.

    Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν ρεκόρ στις αρχές του 2021, αμέσως μετά το podcast του Rogan που έγινε αποκλειστικά διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει κατά 56% εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των σημαντικών πιέσεων που ασκούνται στις μετοχές τεχνολογίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Intel: Εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ