• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πώς έφθασε στο «χρυσοφόρο deal» με την Mondelez – Το ποσό ρεκόρ των $2 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεοδωρόπουλος

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.


    Με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… deal μοιάζει η εξαγορά της Chipita από την Mondelez, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Οι πληροφορίες για προσέγγιση των δυο πλευρών είχαν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο πολυεθνικός γίγαντας, απ’ ότι φαίνεται ήθελε διακαώς να εντάξει στο άρμα της τη δυναμική ελληνική εταιρεία με τις 13 μονάδες παραγωγής και την παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. Έτσι εξηγείται και το τίμημα-μαμούθ των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,65 δισ. ευρώ), το οποίο με βάση τα αποτελέσματα του 2019 διαμορφώνεται σε 20 φορές τα EBITDA (!).

    Τα παραπάνω  ποσό συνιστά ρεκόρ στην επιχειρηματική ιστορία του τόπου.  Πρόκειται για ένα χρυσοφόρο deal για τους μετόχους της Chipita. Δηλαδή τους Άραβες του Olayan Group που κατέχουν το πλειοψηφικό ποσοστό και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος φέρεται να ελέγχει περίπου το 14%. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι ο γνωστός επιχειρηματίας θα βάλει στην τσέπη πάνω από 200 εκατ. δολάρια ενώ με βάση όσα έγιναν γνωστά «κρατάει» την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», αλλά και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία.

    Οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον αμερικάνικο κολοσσό των σκακ και τη διοίκηση της Chipita είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου τρία χρόνια, με την Mondelez να καταθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, και συγκεκριμένη πρόταση. Η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή, προφανώς γιατί τα χρήματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

    Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνέχισε την προσπάθεια εισόδου της Chipita σε κάποιο διεθνές Χρηματιστήριο. Μια προσπάθεια που όμως εγκατέλειψε λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά. Η εταιρεία εξάλλου, όπως δήλωνε και ο ίδιος, μπορούσε χάρη στην αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας της να χρηματοδοτεί το πολύ επιθετικό επενδυτικό πλάνο που είχε σε εξέλιξη, από το cash flow που παρήγαγε από τη δραστηριότητά της.

    Η επόμενη μέρα

    Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην «επόμενη μέρα» και στις κινήσεις του ταλαντούχου Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος ξέρει να ανιχνεύει τις ευκαιρίες, όταν αυτές προκύπτουν. Με την ρευστότητα που φαίνεται να αποκτά όλοι περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα… Υπενθυμίζεται πως πέραν από την «Νίκας» έχει επενδύσει στην υδροπονική καλλιέργεια μέσω της Wonderplant ενώ διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό και στην Larisa Face Cover, βιομηχανία παραγωγής ιατρικών μασκών.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκλεισε το deal Mondelez – Chipita έναντι 2 δισ. δολαρίων

    Αγγ. Οικονόμου (Νίκας): «Το turn around είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας» – Τι είπε για Creta Farms και Mere



    ΣΧΟΛΙΑ