• Business

    Σουηδία: “Κόκκινη κάρτα” στον CEO του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού fund της χώρας – Έχασε 2 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Magnus Billing

    Magnus Billing


    Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alecta, Magnus Billing, αφού το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Σουηδίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα, εκτός των ΗΠΑ, της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο αποφάσισε να θέσει εκτός άμεσα τον Billing μετά από τις ζημίες σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση μετά από συζήτηση για την εξεύρεση της σωστής λύσης προκειμένου να «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» στο ταμείο, ανέφερε.

    Η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος Katarina Thorslund ορίστηκε προσωρινή CEO και η διαδικασία για την εύρεση του νέου επικεφαλής της Alecta ξεκινά άμεσα.

    Η απομάκρυνση του Billing, ο οποίος βρίσκονταν στην εταιρεία από το 2016, είναι η πιο δραματική συνέπεια του σκανδάλου, το οποίο οδήγησε το αμοιβαίο κεφάλαιο σε τεράστιες ζημιές από επενδύσεις στη μητρική Silicon Valley Bank SVB Financial Group, στην Signature Bank και στην First Republic Bank.

    Κανένα άλλο συνταξιοδοτικό ταμείο δεν είχε επενδύσει και στις τρεις τράπεζες των ΗΠΑ στον βαθμό που το είχε πράξει η Alecta.

    Το fund την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε άδεια την επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών, Liselott Ledin, και είπε ότι θα περιορίσει τις μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται «μακριά από το σπίτι».

    Στη συνέχεια, η πρόεδρος Ingrid Bonde χαρακτήρισε τις επενδυτικές αποφάσεις της Ledin “ασυνήθιστα άστοχες”, με αποτέλεσμα να δεχθεί έντονη κριτική από δικηγόρους που εκπροσωπούν την Unionen, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Σουηδίας.

    Ο Billing, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι η επένδυση στις ΗΠΑ ήταν «μια μεγάλη αποτυχία», έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι οι απώλειες ήταν ίσες με λιγότερο από το 2% του κεφαλαίου του fund.

    Ωστόσο, η Σουηδική Εθνική Οργάνωση Συνταξιούχων επεσήμανε ότι τα χρήματα είναι «μισθοί των ανθρώπων», υποδεικνύοντας ότι τυχόν απώλειες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Terry Smith: Ο Βρετανός Warren Buffett, οι φορολογικοί παράδεισοι και η περιουσία του 1 δισ. δολαρίων

    Google-Amazon: Ετοιμάζουν κύμα απολύσεων στην Ευρώπη – Ποια είναι τα σχέδια για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ