• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Adam Neumann: Πώς ο ιδρυτής της WeWork παραμένει δισεκατομμυριούχος μετά την πτώχευση της εταιρείας του

    • Bloomberg
    Adam Neumann, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της WeWork

    Adam Neumann, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της WeWork


    Μπορεί η WeWork να μην κατάφερε ποτέ να κερδίσει χρήματα, ωστόσο, ο ιδρυτής της Adam Neumann σίγουρα ήξερε πως να το πετύχει.

    Η εταιρεία μίσθωσης ευέλικτων χώρων εργασίας κήρυξε πτώχευση αυτή την εβδομάδα, δύο χρόνια αφότου εισήλθε στο χρηματιστήριο.

    Έχει υποχρεώσεις 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι μακροχρόνιοι επενδυτές της, συμπεριλαμβανομένης της Softbank Group Corp. και του Vision Fund, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω μετά τις τεράστιες απώλειες που έχουν ήδη καταγράψει.

    «Ήταν πρόκληση για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο, την ώρα που η WeWork δεν κατάφερνε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο δημοφιλές σήμερα από ποτέ», είπε ο 44χρονος Neumann σε δήλωση του.

    Ωστόσο, μέσα του μπορεί να νιώθει ευγνώμων που αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2019 από την εταιρεία που ίδρυσ, μετά την καταστροφική πρώτη προσπάθεια της να προχωρήσει σε IPO εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

    Αν και αυτό έπληξε την φήμη του, η αποχώρηση του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει άφθονη ρευστότητα και η περιουσία του εξακολουθεί να ανέρχεται στα 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Σίγουρα, η αποτυχία της WeWork έπληξε τα πλούτη του Neumann.

    Όταν τελικά εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς μίας εταιρείας ειδικού σκοπού το 2021, ο Neumann είχε περιουσία 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη, με σχεδόν το ένα τρίτο να αφορά σε μετοχές της WeWork. Έκτοτε οι μετοχές αυτές έχουν υποχωρήσει πάνω από 99%.

    Ωστόσο, η συμφωνία που είχε εξασφαλίσει ο επιχειρηματίας αποκαλύπτει ότι κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά μετρητών από την WeWork σε καλύτερες εποχές.

    Το όνομα του πρώην CEO αναφέρθηκε 197 φορές στα αρχεία που κατατέθηκαν κατά τη συγχώνευση, μαζί με τις εντυπωσιακές πληρωμές που έλαβε, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας περί μη ανταγωνισμού ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων, μίας πληρωμής διακανονισμού 106 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 578 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε για μετοχές που πούλησε η We Holdings του Neumann στη SoftBank.

    Επίσης, γινόταν αναφορά σε ένα δάνειο 432 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική εταιρεία προς τον Neumann, με εξασφάλιση μέρους του σχεδόν άχρηστου, πλέον, μεριδίου του στην WeWork.

    Η χρεοκοπία της WeWork κοστίζει στη SoftBank, της οποία επικεφαλής είναι ο δισεκατομμυριούχος Masayoshi Son, εκτιμώμενες ζημίες 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές με άλλα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος που εξακολουθεί να υπάρχει.

    Η διαδικασία πτώχευσης αναμένεται να διαρκέσει μήνες και θα καθορίσει πώς θα μοιράσουν οι πιστωτές τα απομεινάρια της εταιρείας.

    Μέχρι στιγμής, τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι δισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος της εταιρείας θα μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια, ενώ σχεδόν όλοι οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες ομολόγων χαμηλής κατάταξης θα χάσουν τα χρήματα τους.

    Το νέο εγχείρημα

    Αυτές τις μέρες ο Neumann είναι απασχολημένος με μια νέα startup, τη Flow, στην οποία επένδυσε 350 εκατομμύρια δολάρια η εταιρεία venture capital, Andreessen Horowitz, σε αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Αύγουστο του 2022, πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία της.

    Η Flow θα διαθέτει οικιστικά ακίνητα όπου θα στεγάζονται οικογένειες, με στόχο να καλλιεργήσει σε αυτά ένα αίσθημα ιδιοκτησίας και κοινότητας.

    Ορισμένα από αυτά τα οικιστικά ακίνητα ανήκαν ήδη στον Neumann.

    Όπως διευκρινίζει του bloomberg, η Flow δεν συμπεριλήφθηκε στην περιουσία του επιχειρηματία καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αξία της, πράγμα που σημαίνει ότι η περιουσία του μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

    Ο Neumann δεν νοικιάζει πλέον κανένα κτήριο του στην WeWork, σύμφωνα με τα αρχεία, που σημαίνει ότι δεν θα είναι ένας από τους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε επαναδιαπραγματεύσεις μίσθωσης κατά τη διάρκεια της πτώχευσης.

    Ωστόσο, οι σχέσεις του με την πτωχευμένη εταιρεία ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον έχουν προσεγγίσει για ενδεχόμενη εμπλοκή του σε αυτήν μετά την χρεοκοπία, αναφέρει το Bloomberg.

    «Με τη σωστή στρατηγική και ομάδα, μια αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στην WeWork να βγει από την περιπέτεια με επιτυχία», είπε ο ίδιος.

    Διαβάστε ακόμη:

    WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης – Στα 19 δισ. δολ. τα χρέη της

    Shein: Προσδοκίες για αποτίμηση της εταιρείας έως τα 90 δισ. δολ. στην IPO

    Πριν τέσσερα χρόνια έκλεψαν μία… τουαλέτα. Τώρα δεν τους ξεπλένει τίποτα!



    ΣΧΟΛΙΑ