• Business

    Skymar: Η νέα κίνηση των Καραμούζη – Λάτση στην αγορά των 1,3 δισ.

    Νίκος Καραμούζης - Μαριάννα Λάτση

    Νίκος Καραμούζης – Μαριάννα Λάτση


    Μέσα σε διάστημα 10 μηνών από την είσοδό του στον κλάδο του facility management, το fund του Νίκου Καραμούζη έχτισε τον «πρωταθλητή» της εγχώριας αγοράς διαχείρισης ακινήτων, με την τελευταία του εξαγορά.

    Αυτό, καθώς η Cordia, η πρώην Engie του Γιώργου Δανιόλου, εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία καθαρισμού Skymar Services του Λεωνίδα Καμπάνη, 10 μήνες μετά την εξαγορά της από το fund Καραμούζη και ενώ μετοχές κατέχει και το family office της Μαριάννας Λάτση.

    Οι ανταγωνιστές και η τριπλέτα εξαγορών

    Ήταν φθινόπωρο του 2021 όταν το SMERemediumCap εξαγόρασε την πρώην Engie Hellas για να τη μετονομάσει σε Cordia, αποκτώντας την ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη φύλαξη και τις τεχνικές υπηρεσίες. Η συναλλαγή έκλεισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και ακολούθησε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας security με τζίρο 50 εκατομμυρίων, ESA Security Solutions, τον Μάρτιο του 2022. Αυτή η επένδυση σηματοδότησε και τη συνεργασία με τη Latsco Family Office, η οποία είχε μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της ESA από το 2018.

    Τελευταία κίνηση του Νίκου Καραμούζη στη σκακιέρα του facility management – που στην Ελλάδα εκπροσωπείται και από επιχειρήσεις όπως η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, GEK Services, η Dimand, η Redex του ομίλου Κοπελούζου, η Unison (που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Facility Management ως ISS από το 1977) και η Manifest του Διονύση Αμμολοχίτη – ήταν η εξαγορά της Skymar του Λεωνίδα Καμπάνη, σύζυγος της Ηρώς Βαχάρη, της οικογένειας που έχει το ρόλο αντιπροσώπου της Rolex στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι θα κρατήσει το ρόλο του αντιπροέδρου στη νέα εταιρεία.

    Η εταιρεία καθαρισμού και τροφοδοσίας κτιρίων με έδρα τον Πειραιά έχει πελάτες όπως το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, τα πολυκαταστήματα Attica, τη Lamda Development, το River West, τη Newrest, τη Rolex Hellas, το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τη Vivartia, τον όμιλο Συγγελίδη, τη Regency Casino Mont Parnes ενώ συνεργάζεται ήδη με την Cordia στο The Ellinikon Experience Park, την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής και την ENISA. Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις της έφτασαν το 2020 τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ προ πανδημίας, το 2019, ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια.

    Χάρη σε αυτήν την τριπλέτα εξαγορών σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, ο όμιλος της Cordia οδεύει προς κύκλο εργασιών 80 εκατομμυρίων το 2022. Η Cordia θα απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους, και ως καθετοποιημένος όμιλος παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης, φύλαξης, καθαρισμού, ενεργειακών λύσεων, ηλεκτροκίνησης και άλλων σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών, θα έχει πάρει την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά.

    Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, ο όμιλος «αναμένεται να επαναπροσδιορίσει και να αναβαθμίσει την ελληνική αγορά των υπηρεσιών Total Facility Management τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας με αξιοπιστία, ευθύνη και συνέπεια, σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλους τους πελάτες του, αξιοποιώντας το πλούσιο σε εμπειρία και γνώσεις προσωπικό τους εισάγοντας παράλληλα νέεςτεχνολογικές λύσεις και δυνατότητες, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπεραξίες για τους μετόχους και τους εργαζομένους του».

    Ανερχόμενη αγορά

    Το μέγεθος του κλάδου facility management στην Ελλάδα εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι outsource, ενώ η ωρίμανση της αγοράς αναμένεται να διπλασιάσει αυτό το μέγεθος, σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει οι επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου του πρώην τραπεζίτη μετά την εξαγορά της Cordia – που διαχειρίζεται κεφάλαια 143 εκατομμυρίων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι και σε παγκόσμια κλίμακα αναπτύσσεται επίσης ραγδαία. Με βάσει στοιχεία της McKinsey, η αξία της αγοράς είχε διαμορφωθεί το 2018 σε 1,31 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι το 2024 θα φτάσει τα 1,88 δισεκατομμύρια.



    ΣΧΟΛΙΑ