• Business

    Ν. Καραμούζης: Τζίρος 150 εκατομμυρίων για την Cordia και deal με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

    Νίκος Καραμούζης


    Είσοδο στη λιανική αγορά παροχής υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς επάνδρωση ετοιμάζει η Cordia, που αναμένεται προσεχώς να ανακοινώσει τη συνεργασία με τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Πρόκειται για τον όμιλο στον οποίο συμμετέχει το SMERC, το fund με επικεφαλής το Νίκο Καραμούζη, και το family office της Μαριάννας Λάτση.

    Τη στρατηγική του ομίλου, που ξεκίνησε με την εξαγορά της πρώην Engie Hellas το 2021 και σήμερα έχει βάλει υπό την ομπρέλα της τρεις επιπλέον εταιρείες, παρουσίασαν τα στελέχη της Cordia χθες. Στόχος του ομίλου είναι να πετύχει τζίρο 150 εκατομμυρίων, όταν το 2023 τα έσοδά του έφτασαν τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας καθαρισμού κτιρίων Imagin.

    Η Cordia απασχολεί 4.000 εργαζόμενοι και αποτελεί τον 15ο μεγαλύτερο εργοδότη, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν τα στελέχη του ομίλου. «Ο όμιλος μετά από μια σειρά κινήσεων έχει ηγετική θέση στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και υποδομές. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιχειρηματικά σχήματα που στέκονται σε βάθος χρόνου, έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, να κάνουν εξαγωγές και να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες. Το fund είδε την επενδυτική ευκαιρία και την υλοποιεί σε όλους τους κλάδους που επιχειρεί. Δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με τους απαραίτητους πόρους, το προσωπικό και την τεχνογνωσία που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει. Ευελπιστούμε ότι ο νέος νόμος για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να είναι αρκετά ρηξικέλευθος για να έχει αποτέλεσμα. Το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη, υπάρχουν μόνο 470 επιχειρήσεις αντί 980 που υπάρχουν στην Πορτογαλία, με βάση τον ορισμό της Κομισιόν για τις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε ο Νίκος Καραμούζης, εξηγώντας το πλάνο για τη συγχώνευση των εταιρειών που εξαγόρασε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση ετών.

    Η πρώτη κίνηση του Νίκου Καραμούζη στον κλάδο ήταν το φθινόπωρο του 2021, όταν η SMERC εξαγόρασε την πρώην Engie Hellas του Γιώργου Δανιόλου για να τη μετονομάσει σε Cordia. Ακολούθησε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας security, ESA Security Solutions. Η εταιρεία το 2023 πέτυχε τζίρο 78 εκατομμυρίων και είχε σημειώσει ανάπτυξη 5,2%. Το Σεπτέμβριο του 2022 ακολούθησε η εξαγορά της Skymar του Λεωνίδα Καμπάνη, ενώ πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε στον όμιλο η Imagin του Αντώνη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής του τομέα καθαρισμού της Cordia.

    Πώς αποτιμώνται οι επενδύσεις Καραμούζη στο facility management

    Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, το EBITDA του ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Αν και δε δόθηκαν πληροφορίες για την αποτίμηση της Cordia, πρέπει να σημειωθεί ότι εισηγμένοι όμιλοι του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο facility management έχουν κεφαλαιοποίηση 12 έως 15 φορές επί τη λειτουργική τους κερδοφορία, σύμφωνα με το Θεόδωρο Μόσχο, managing partner της SMERC. Αν εφαρμοστεί αυτή η αρχή, η αποτίμηση της Cordia θα ανερχόταν σε ποσό μεγαλύτερο των 70 εκατομμυρίων.

    Επόμενο βήμα για την Cordia είναι η διεκδίκηση δημοσίων έργων, που τώρα αποτελούν μικρό ποσοστό του τζίρου, αφού η ESA είχε αναλάβει έργο για λογαριασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η είσοδος στο Χρηματιστήριο είναι στις εναλλακτικές της Cordia για την αναζήτηση χρηματοδότησης, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα.

    Για να γίνει αντιληπτό που ποντάρει ο Νίκος Καραμούζης, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αγορά του facility management στην Ευρώπη έχει αξία 333 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται ετησίως κατά 3,2%. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αγορά έχει αξία 1,4 δισ. ευρώ και αναμένεται να αναπτυχθεί χάρη στην τάση για outsourcing, στην ανάγκη για ενεργειακή εξοικονόμηση και στην αύξηση της ζήτησης ολοκληρωμένων λύσεων εξαιτίας της πολυπλοκότητας των απαιτήσεων των έξυπνων κτιρίων. «Πρόκειται για μία κατακερματισμένη αγορά με μικρούς παίκτες και εξειδικευμένο προσωπικό», σημείωσαν τα στελέχη της Cordia. Στους κύριους ανταγωνιστές του ομίλου συγκαταλέγονται οι Unison (που εξαγόρασε η Μυτιληναίος), Manifest, Globe Williams, Redex και Aktor FM.



    ΣΧΟΛΙΑ