• Business

    Συντριβή στο ΧΑ. Μεγάλη πτώση των τραπεζικών τίτλων. Αναβάθμιση για Alpha Bank

    • NewsRoom


    Στις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επικεντρώνεται η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον κλάδο, στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank σε buy. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι νέες μετοχές αποτιμήθηκαν στις 0,3-0,4 της λογιστικής τους αξίας (TBV), ενώ με βάση την αποτίμησή τους, οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των φθηνότερων ευρωπαϊκών τραπεζών και με discount άνω του 50% σε σχέση με τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου.

    Την ίδια ωρα όμως μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές στο ΧΑ. O τίτλος της Εθνικής ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 19,67%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 22,67%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησε και τερμάτισε την συνεδρίαση στο -29,89%, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 56735431 τεμαχίων. Οι μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, αλλά και ο τίτλος της Alpha Bank (-1,84%) έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

    Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Αlpha Bank, “εκμεταλλευόμενος” την επικείμενη αύξηση συμμετοχής του στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και την ευνοϊκή έκθεση της Goldman Sachsτο “πάλεψε” αρκετά και στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,93 ευρώ (+3,76%), για να υποκύψει στην συνέχεια, στο γενικότερα αρνητικό κλίμα.

    Illustrate buy sell stocks

    Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από την μετοχή της Eurobank, η οποία κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, όμως το “κουδούνι” της λήξης την βρήκε στα 0,905 ευρώ (+0,56%) και σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας (0,937 ευρώ, +4,11%).

    Alpha Bank και Eurobank, μπορεί  να επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά, όμως ακόμα δεν έχει έλθει το τελικό σημείο ισορροπίας, λόγω συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης δεικτών, άρα και χαρτοφυλακίων και μη ολοκλήρωσης ρευστοποιήσεων από πρώην ομολογιούχους.

    Από εκεί και πέρα αν και ήταν απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή συμπεριφορά των μετοχών των Εθνικής και Πειραιώς, τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι για το “sell off” στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., υπάρχουν οι πρώτες αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών των: Eurobank σε 81% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει και Alpha Bank σε 89% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει. Οι νέοι συντελεστές στάθμισης θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ανακοίνωση του Χ.Α. ανέφερε ότι οι αλλαγές θα γίνουν στο “Τ+5”, αλλά τελικά πάμε στο “Τ+7”.

    Αυτή η ανακοίνωση έφερε το πρώτο “rebalancing” από τους διαχειριστές οι οποίοι αναπροσαρμόζουν την σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους ανάλογα με την “βαρύτητα” έκαστης μετοχής και οι “υποχρεωτικές” ρευστοποιήσεις, σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη πρόθυμων αγοραστών, έφερε τις ακραίες ημερήσιες μεταβολές.

    Το “πτωτικό σπιράλ” πιθανόν να έχει και συνέχεια, με την είσοδο των νέων μετοχών των Πειραιώς και Εθνικής, οι οποίες θα συνεχίσουν να μειώνουν την συμμετοχή των μη Τραπεζικών μετοχών στους βασικούς δείκτες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος των μετοχών της Πειραιώς θα μειώσει την αναγγελθείσα “βαρύτητα”των Alpha Bank και Eurobank και η μετέπειτα είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής, θα μειώσει την υφιστάμενη “βαρύτητα” των μη Τραπεζικών μετοχών, αλλά και των τίτλων των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

    Οι διαχειριστές, στα “πρόθυρα νευρικής κρίσης” καταλαβαίνουν ότι θα είναι υποχρεωμένοι σε συνεχόμενα rebalancing”, μέχρι να αποκτήσουν οριστική στάθμιση και οι τελευταίες από τις νέες Τραπεζικές μετοχές.

    This-column-will-change-y-open plan office

    Στο παραπάνω σενάριο θα πρέπει να προστεθούν οι πληροφορίες, από Ιδιωτικές ΑΧΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν ακόμα πιστωθεί, σε αρκετούς από τους παλαιούς ομολογιούχους, οι από μετατροπή Τραπεζικοί τίτλοι, ενώ αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα “margin calls”, τα οποία, μετά από καιρό, σήμερα έκαναν την επανεμφάνισή τους και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

    Ο δεύτερος σημαντικός λόγος επιθετικών ρευστοποιήσεων ήλθε από την ρηχή, αλλά απόλυτα “διορατική” και επαγγελματική Αγορά ομολόγων, στην οποία, το πρωί, οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων παρουσίασαν νέα σημαντικότατη ενίσχυση (3ετες 9,80%, 5ετες 9,20% και 10ετες 8,65%). Παρά το γεγονός ότι στην συνέχεια οι αποδόσεις παρουσίασαν σχετική αποκλιμάκωση, η στήλη επικοινώνησε με τμήματα ομολόγων σε Ιδιωτικές ΑΧΕ και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις είναι ότι οι εκεί εμπλεκόμενοι βλέπουν επιστροφή του εγχώριου πολιτικού κινδύνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

    Ο τρίτος λόγος της σημερινής, mini, εκποίησης, ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και ήλθε από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βασικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Έτσι η καθοδική διάσπαση της θεωρούμενης ισχυρής ζώνης 603 – 595, για τον Γενικό Δείκτη, έφερε κινήσεις “stop loss” από όσους κινούνται ταχύτατα, χωρίς να περιμένουν την επόμενη μέρα.

    Στα παραπάνω δεδομένα, αξίζει να προστεθεί και η άποψη από την “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το κλίμα επιβαρύνθηκε και από επιθετικές ρευστοποιήσεις που έφεραν οι έλεγχοι, στις νέες, “εισαγόμενες” λίστες φοροδιαφυγής.

    Με όλα αυτά και με εμφανή την απόλυτη έλλειψη αγοραστών, μάλλον φυσιολογικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο μετά τα “capital controls” (το χαμηλότερο στις 21/8, 568 μονάδες), ενώ μόνο η σημερινή συνεδρίαση, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 3,1 δισ ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ