• Business

    Γιώργος Σεραφείμ στο mononews.gr: Τα ESG κριτήρια αποτελούν ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα

    Γιώργος Σεραφείμ


    «Το υψηλό κόστος κεφαλαίου είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα ESG κριτήρια αποτελούν ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα», δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr ο Γιώργος Σεραφείμ, Καθηγητής στο Harvard Business School και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Ο κ. Σεραφείμ έγινε γνωστός διεθνώς, για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, social and governance), όταν ακόμα ο όρος ESG δεν ήταν πολύ γνωστός. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα και παρατηρώντας προβλήματα στην κυβερνητική πολιτική τον γοήτευσε η ιδέα της μέτρησης των αποδόσεων από μία άλλη οπτική.

    Η ανάλυσή του ξεπερνά τις καθιερωμένες τεχνικές για τη μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου ή τη χρήση τιμών διοξειδίου. Υποστηρίζοντας το ρητό «ό,τι μπορεί να μετρηθεί, είναι διαχειρίσιμο», ο στόχος του Σεραφείμ είναι να εκτιμήσει τους άυλους, μη οικονομικούς παράγοντες. Με την βοήθεια της τεχνολογίας μηχανικής μάθησης (Machine Learning), ο Σεραφείμ και η ομάδα του αξιολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με κριτήρια που περιλαμβάνουν πόσο προσιτές και προσεγγίσιμες είναι, την υγεία και την ασφάλεια καθώς και την ικανότητα ανακύκλωσής τους.

    Μιλώντας στο mononews.gr ο κ. Γιώργος Σεραφείμ τονίζει την προοπτική των ESG και την ευκαιρία που δημιουργούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που αναζητούν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους κεφάλαια. Όπως σημειώνει “προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια το Χρηματιστήριο θα έχει ενεργό ρόλο έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα να μπορέσουν να τροφοδοτηθούν με κεφαλαία από ένα μεγαλύτερο εύρος διεθνών επενδυτών έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν παγκόσμια”.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό, μεθαύριο Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και ώρα 15.30,  διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “ΕSGWinning in the long run”.

    Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ανάδειξη των θεμάτων ESG στις αγορές του και τη στήριξη των εισηγμένων εταιρειών στις προσπάθειες τους να ενσωματώσουν τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη στρατηγική τους.  Ο καθηγητής Γιώργος Σεραφείμ και οι εκπρόσωποι του ευρύτερου οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς θα μιλήσουν για τις εξελίξεις αλλά και τις υφιστάμενες πρακτικές στην ελληνική αγορά.  

    1. Τα επενδυτικά κεφάλαια ESG έφτασαν τα 1,7 τρισ. ευρώ το 2020. Πού οφείλεται αυτή η συνεχής αύξησή τους και που εκτιμάτε ότι μπορούν να φτάσουν φέτος;

    Η αύξηση τους οφείλεται στο γεγονός ότι τα επενδυτικά κεφαλαία συνειδητοποιούν ότι τα θέματα ESG  (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) είναι συνδεδεμένα με τη ανταγωνιστικότητα τον επιχειρήσεων και της οικονομίας. Όταν αρχίσαμε να δημιουργούμε το πεδίο του ESG πριν από 10-15 χρόνια όλοι πιστεύανε ότι αυτά τα θέματα είναι θέματα τα οποία δεν είναι σχετικά για το κατά ποσό μια εταιρία μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους. Καταρρίψαμε αυτό το μύθο με πολλές έρευνες και δεδομένα όπου δείξαμε ότι οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να βελτιώσουν την επίδοση τους σε θέματα esg τα οποία είναι σχετικά με τον κλάδο τους έχουν καλύτερη απόδοση μακροχρόνια. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τα δεδομένα με τα οποία μετράμε την esg απόδοση τον εταιριών. Και βεβαίως πρόσφατες εξελίξεις οπός το SFDR έχουν κάνει τα θέματα αυτά πρωταγωνιστή στο πος θεσμικοί επενδυτές μπορούνε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    2. Η τάση των ESG funds είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη. Φέτος θα δούμε ανάλογη ενίσχυση και στις ΗΠΑ; Τι εκτιμάτε ότι αλλάζει φέτος με την εφαρμογή στην  Ευρώπη του taxonomy regulation; Υπάρχει ανάλογη κίνηση στις ΗΠΑ ή τα κριτήρια καθορίζονται από τα rating agencies?

    Διαχρονικά τα θέματα ESG ήταν πιο ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Ίσως ήταν θέμα κουλτούρας. Στοίχοιματίζω όμως ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια τα αμερικάνικα κεφαλαία θα έχουν αναπτύξει αν όχι καλύτερες, το λιγότερο, τις ίδιες δυνατότητες. Η ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καινοτόμες και κινούνται παρά πολύ γρήγορα τον δουν τρόπους για δημιουργία χρηματιστηριακής αξίας και ανταγωνιστικότητας. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα δούμε τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να δημιουργεί κανονισμούς για τον πληροφόρηση των επενδυτών σε θέματα ESG ενώ αναμένουμε από φέτος  και το Department of Labour να δώσει οδηγία στα  συνταξιοδοτικά κεφάλαιa ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους θέματα ESG στις επενδύσεις τους. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.

    Δεν νομίζω ότι η ΗΠΑ θα ακολουθήσουν στο θέμα μια επιλογή όπως το Taxonomy Regulation στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μια συγκεντρωτική στρατηγική όπου το πλαίσιο της αγοράς είναι καθορισμένο από τους regulators. Οι ΗΠΑ έχουν τη  στρατηγική να αφήνουν την αγορά να δουλεύσει χωρίς να γίνεται τόσο regulated.

    3. Ποια είναι τα οφέλη για τις ελληνικές εισηγμένες αν αναπτύξουν στρατηγικές για τα κριτήρια ESG;

    Για όσες εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις στρατηγικές σωστά, μπορούν να γίνουν πιο efficient μειώνοντας τα έξοδα λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, εξοικονομώντας ενέργεια η νερό στην παραγωγή, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Άλλες θα δουν περισσότερη ανάπτυξη και τα προϊόντα τους να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά με αυτές τις εταιρείες να διαπραγματεύονται σε μεγαλύτερα multiples έχοντας χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

    Αλλά θέλω να πω ότι η επιτυχημένη εφαρμογή της στρατηγικής είναι δύσκολη. Με βάση τα στοιχεία μας μόνο το 20% των εταιριών καταφέρνει να εφαρμόσει την στρατηγική και να δει τα οφέλη. Για τις πιο πολλές εταιρίες τα θέματα esg παραμένουν μάρκετινγκ και χωρίς ουσία.

    4. Πώς μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις εισηγμένες για να τις ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση;

    Το Χρηματιστήριο έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο  Oδηγός για την δημοσιοποίηση στοιχείων ESG ήταν ήδη μια τεράστια επιτυχία. Το Χρηματιστήριο ήδη έχει συλλέξει στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλες και μικρές εταιρίες έχουν βρει αξία στον οδηγό έτσι ώστε να μετρήσουν τους σωστούς δείκτες και να δημοσιοποιήσουν αυτά τα στοιχεία έτσι ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

    Προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια το χρηματιστήριο θα έχει ενεργό ρόλο έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα να μπορέσουν να τροφοδοτηθούν με κεφαλαία από ένα μεγαλύτερο εύρος διεθνών επενδυτών έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν παγκόσμια. Το υψηλό κόστος κεφαλαίου είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα ESG κριτήρια αποτελούν μια ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό, μεθαύριο Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και ώρα 15.30,  διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “ΕSGWinning in the long run”.

    Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ανάδειξη των θεμάτων ESG στις αγορές του και τη στήριξη των εισηγμένων εταιρειών στις προσπάθειες τους να ενσωματώσουν τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη στρατηγική τους.   

    Who is Who

    Ο Καθηγητής Γιώργος Σεραφείμ είναι κάτοχος της έδρας Charles M. Williams στο Harvard Business School (HBS). Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στα προγράμματα για ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα και διαχείριση επιχειρήσεων που ταυτόχρονα

    δημιουργούν οικονομική και κοινωνική αξία για τους μετόχους, εργαζομένους, πελάτες, και την ευρύτερη κοινότητα.

    Έχει παραδώσει ομιλίες σε περισσότερες από 60 χώρες και θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς σε θέματα management. Η έρευνά του στο πως ο επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της
    κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων έχει επισημανθεί σε ομιλίες αρχηγών χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών. Είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
    Απέκτησε το διδακτορικό του από το Harvard Business School στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το London School of Economics and Political Science στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά.
    Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και αποφοίτησε από το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ