Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για το παγκόσμιο εμπόριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά μια σειρά από δασμούς και κυρώσεις, σηματοδοτώντας μια σημαντική αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από 145% σε 30% για ένα χρονικό διάστημα 90 ημερών, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.

1

“Αυτή η κίνηση, τονίζουν οι αναλυτές της Xclusiv, έχει ήδη μετρήσιμο αντίκτυπο στον ναυτιλιακό κλάδο, με αναμενόμενη αύξηση του όγκου των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τις αποστολές για να επωφεληθούν από την αναστολή των δασμών” και προσθέτουν:

“Οι εταιρείες αγωνίζονται να εισαγάγουν αγαθά πριν από οποιαδήποτε πιθανή επανεφαρμογή υψηλότερων δασμών.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ZIM Integrated Shipping Services Ltd (ZIM), έχουν αναφέρει αυξημένη ζήτηση, με την απόδοση των μετοχών τους να αντανακλά την ανανεωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ωστόσο, παρά τη βραχυπρόθεσμη ώθηση, ο προσωρινός χαρακτήρας αυτών των μειώσεων των δασμών έχει εισαγάγει ένα βαθμό αβεβαιότητας στον τομέα της ναυτιλίας.

Οι παράγοντες του κλάδου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναγνωρίζοντας ότι τα βασικά ζητήματα που αποτελούν τη βάση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν άλυτα”.

Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανή συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της ξαφνικής αύξησης της κίνησης φορτίου, κάνοντας παραλληλισμούς με τις διαταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ενώ οι μειώσεις των δασμών προσφέρουν άμεση ανακούφιση και τονώνουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται από τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη, διαπιστώνουν, οι αναλυτές της Xclusiv:

“Σύμφωνα με τις πολιτικές της εποχής Τραμπ, οι ΗΠΑ και το Ιράν φέρονται να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας πιθανής πυρηνικής συμφωνίας, με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ πρόσφατα υπονόησε ότι τα δύο έθνη έχουν «κατά κάποιο τρόπο» συμφωνήσει σε βασικούς όρους.

Μια τέτοια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η χαλάρωση ή η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, αυξάνοντας τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια και αυξάνοντας τον όγκο των εμπορευμάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Βασικοί ναυτιλιακοί κόμβοι στον Αραβικό Κόλπο και το στρατηγικά ζωτικής σημασίας Στενό του Ορμούζ θα μπορούσαν να βιώσουν μια αύξηση της δραστηριότητας, καθώς το ιρανικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Επί του παρόντος, η μέση ηλικία των πλοίων του στόλου της Εθνικής Εταιρείας Δεξαμενόπλοιων του Ιράν ανέρχεται στα 17 έτη, ενώ οι Ναυτιλιακές Γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν λειτουργούν πλοία μέσης ηλικίας περίπου 18 ετών.

Μια επιτυχημένη συμφωνία μπορεί να επιταχύνει τη δραστηριότητα διάλυσης παλαιότερων πλοίων του σκοτεινού στόλου, ανοίγοντας το δρόμο για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του γερασμένου ναυτικού στόλου του Ιράν.

Εκτός από τον στόλο του Ιράν, αυτό θα μείωνε επίσης τη ζήτηση για τα γερασμένα πλοία του σκοτεινού στόλου που μεταφέρουν κρυφά ιρανικό αργό πετρέλαιο.

Χωρίς τα εγκεκριμένα φορτία, πολλά από αυτά τα παλαιότερα πλοία πιθανότατα θα κατευθυνθούν για διάλυση, συρρικνώνοντας τον ενεργό στόλο δεξαμενόπλοιων και βελτιώνοντας τις συνολικές συνθήκες της αγοράς μειώνοντας την πλεονάζουσα προσφορά και αυξάνοντας την ποιότητα του στόλου.

Οι αναλυτές της Xclusiv, επισημαίνουν ως θετική την μείωση των τελών διέλευσης που αποφάσισε η Αρχή Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ:

“Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμη προσπάθεια σταθεροποίησης του θαλάσσιου εμπορίου και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης σε βασικές οδούς, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου εισήγαγε έκπτωση 15% στα τέλη διέλευσης για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθαρής χωρητικότητας 130.000 μετρικών τόνων ή και περισσότερο.

Με ισχύ από τις 15 Μαΐου 2025, το κίνητρο των 90 ημερών ισχύει τόσο για τα φορτωμένα όσο και για τα άδεια πλοία που διέρχονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αίτηση”.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην προσέλκυση μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών πίσω στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία έχει σημειώσει απότομη μείωση της κυκλοφορίας λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, πολλές μεταφορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τις διαδρομές τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, συμβάλλοντας σε μια απότομη πτώση των εσόδων της διώρυγας – από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε μόλις 880,9 εκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο του 2024”.

Διαβάστε επίσης

ΟΛΠ: Σε πλήρη εξέλιξη οι στοχευμένες παρεμβάσεις και οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών του λιμένα Πειραιά

Δεξαμενόπλοιο του Γιώργου Δ. Μελισσανίδη αυτό που ακινητοποιήθηκε από την Ρωσία

Παρέλαβε τρία πλοία η Helikon Shipping του Μιχάλη Παπαϊωάννου – Διαθέτει στόλο με 39 πλοία και ναυπηγεί άλλα 10