• Ναυτιλία

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Αυξημένο μέρισμα και θετικές προοπτικές για την Capital Product Partners

    Μαρινάκης

    Βαγγέλης Μαρινάκης, εφοπλιστής


    Κέρδη και αυξημένο μέρισμα ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η ναυτιλιακή Capital Product Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ θετικές είναι προοπτικές της εταιρείας για το 2020.

    Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στα 5,8 εκατ. δολάρια ενώ στο σύνολο του έτους έφτασαν στα 24,4 εκατ. δολάρια από ζημιές 7,6 εκατ. δολαρίων το 2018.

    Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο στα 27,7 εκατ. δολάρια έναντι 27,6 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

    O CEO της εταιρείας, Τζέρι Καλογηράτος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επισήμανε: “Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν καθοριστικό για την εταιρεία. Ολοκληρώσαμε μία σημαντική εξαγορά τριών containerships χωρητικότητας 10,000 TEU, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την προς διανομή ταμειακή ροή ανά μετοχή, διατηρώντας ταυτόχρονα την ορατότητα των ταμειακών ροών, καθώς τα ναύλα των πλοίων “τρέχουν” μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα, μέσω αυτής της εξαγοράς, αυξήσαμε το μέγεθος του στόλου μας κατά περίπου 30%, επεκτείνοντας τον στον ελκυστικό τομέα των containerships Neo-Panamax και διαφοροποιώντας την πελατειακή μας βάση με την προσθήκη της Hapag-Lloyd.”

    “Επιπλέον, βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας σημαντικής αναχρηματοδότησης τριών εκ των πλοίων μας, η οποία αναμένεται να μειώσει το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης του χρέους και το μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου που έχουμε σήμερα στο πλαίσιο της πιστωτικής διευκόλυνσης του 2017, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε επιπλέον ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη μας.”

    Για τα scrubbers, ο κ. Καλογηράτος, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε τέσσερα από τα επτά πλοία που ήταν προγραμματισμένο να εξοπλιστούν και παραδόθηκαν στους αντίστοιχους ναυλωτές.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η εταιρεία επισήμανε ότι θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων κατά το 2020.

    (Στο κέντρο) Jerry Kalogiratos, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Capital Product Partners Μαρινάκης
    (Στο κέντρο) Jerry Kalogiratos, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Capital Product Partners

     Αυξημένο μέρισμα

    Στις 21 Ιανουαρίου 2020, το ΔΣ της Capital Product Partners αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,35 δολαρίων ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το οποίο θα πληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 11% σε σχέση με αυτό του προηγούμενου τριμήνου.

    “Η αύξηση του μερίσματος πριν από την αναμενόμενη θετική επίδραση στα κέρδη από τα τρία πλοία που αποκτήσαμε, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ικανότητα της να συνεχίσει την ανάπτυξη της βάσης των περιουσιακών της στοιχείων, σε συνδυασμό με την σημαντική τριμηνιαία διανομή μερίσματος τους κατόχους κοινών μετοχών”, επισημαίνει ο κ. Καλογηράτος.

    O στόλος

    Η CPP διαθέτει στόλο με 14 πλοία, που αποτελείται από 13 neo-panamax containers και ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Η μέση ηλικία του στόλου διαμορφώνεται στα 7,8 έτη.

    Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς τριών containerships χωρητικότητας 10,000 TEU, αξίας 162,6 εκατ. δολαρίων από την Capital Maritime & Trading Corp. Πρόκειται για τα πλοία Athos, Aristomenis και Athenian που κατασκευάστηκαν το 2011 στο ναυπηγείο Samsung Heavy Industries της Νοτίου Κορέας και είναι ναυλωμένα με μακροχρόνιες συμβάσεις στην Hapag-Lloyd, μέχρι τον Απρίλιο 2024.

    Τα ακαθάριστα ναύλα για κάθε πλοίο διαμορφώνονται τώρα στα 27.000 δολάρια ημερησίως, και θα αυξηθούν στα 28.000 δολ. ημερησίως για το Aristomenis από τον Οκτώβριο του 2020 και για τα Athos και Athenian από τον Ιούλιο 2021. Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει δύο option τους ενός έτους, με ναύλα στα 32.500 δολ. και 33.500 δολάρια αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ