• Ναυτιλία

    Το νέο εδεσματολόγιο των ναυτικών στα πλοία άνω των 500 κόρων

    λιμενικο

    Λιμενικό Σώμα


    Την 20η Μαρτίου 2023, στο υπ’ αριθ. 1736 ΦΕΚ, τεύχος Δεύτερο (Β΄), δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ. 2242.1-8/16625/2023 απόφαση Διευθυντή Κλάδου Β΄ Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με θέμα «Καθορισμός εδεσματολογίου φορτηγών πλοίων ολικής χωρητικότητας 500 κόρων ή 800 τόνων DW και άνω».

    Ειδικότερα με την εν λόγω απόφαση, η οποία καταρτίστηκε σε συνεργασία με συνεργασία με το Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων & Διατροφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και μετά από μακρά και παραγωγική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς φορείς της ναυτιλίας (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων):

    Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, στη διαθεσιμότητα και στις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων στα πλοία, προκειμένου να καλύπτονται οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες των ναυτικών.

    Μειώνεται το γραφειοκρατικό άχθος του πλοιάρχου και του πληρώματος με την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης «Βιβλίου Επιτροπής Τροφίμων». Η δυνατότητα καταχώρησης στο Ημερολόγιο Γέφυρας του πλοίου των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων της Επιτροπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 6 του Κανονισμού της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, όπως κυρώθηκε με την αριθ. 3522.2/08/2013 (Β΄1671) Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπερκαλύπτει την υποχρέωση τήρησης ειδικού βιβλίου τροφίμων.

    Προβλέπεται η τήρηση επί του πλοίου, με μέριμνα πλοιάρχου, μεταφρασμένου κειμένου της απόφασης περί καθορισμού εδεσματολογίου στη γλώσσα εργασίας του πλοίου σύμφωνα με το Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (Κώδικας I.S.M.), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

    Συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα του πλοιάρχου να επιλέγει και να αντικαθιστά τρόφιμα με έτερα ανάλογης θρεπτικής αξίας, λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές πρακτικές των 2 EN ISO 9001 : 2015 No.: 2000120000398 ναυτικών, κατ’ εφαρμογή της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του Κανονισμού της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, όπως κυρώθηκε με την αριθ. 3522.2/08/2013 (Β΄1671) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    Τίθεται απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ στους ναυτικούς ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Παράλληλα, συμπεριλήφθηκε η υποχρέωση συμμόρφωσης με τις διατάξεις του π.δ. 79/2012 (Α΄137), όπως ισχύει, ειδικότερα αυτές του Κανονισμού VIII/1 και Τμήματος Α-VIII/1 Κεφαλαίου VIII, καθώς και με την πολιτική της εταιρείας, όπως αποτυπώνεται στο Εγχειρίδιο Ασφαλούς Διαχείρισης που εφαρμόζει.

    Η μη τήρηση των διατάξεων της απόφασης συνιστά λόγο πειθαρχικού ελέγχου του πλοιάρχου, σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 2 του άρθρου 102 του Ν.Δ. 187/1973 (Α΄261). 3. Παρακαλείσθε για την ενημέρωσή σας και την κατάλληλη ενημέρωση των μελών σας.

    Το κείμενο της παραπάνω απόφασης δύναται να ανακτηθεί από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (www.et.gr), καθώς και από το διαδικτυακό τόπο του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): Ψ7ΝΗ4653ΠΩ – Κ50

    Διαβάστε επίσης:
    ΗΠΑ: Κίνδυνος νέας κρίσης με επίκεντρο τα εμπορικά ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ