• Business

    ΗΠΑ: Κίνδυνος νέας κρίσης με επίκεντρο τα εμπορικά ακίνητα

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing


    Σοβαροί κίνδυνοι ενδέχεται να ελλοχεύουν, όπως αναφέρει η Capital Economics, καθώς οι δεσμοί του εμπορικού real estate με τις μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ δεν έχουν τη δέουσα προσοχή, μετά την τραπεζική κρίση των τελευταίων εβδομάδων.

    «Οι μικρές και μεσαίου επιπέδου τράπεζες της χώρας έχουν κυρίαρχη θέση στον δανεισμό στην αγορά εμπορικών ακινήτων», με τις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 70% των οφειλούμενων δανείων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, τόνισε σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ο Niel Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

    Μια υποχώρηση του δανεισμού πιθανότατα θα προσθέσει «πτωτική πίεση στις κεφαλαιακές αξίες», τόνισε.

    «Αλλά σε ένα δυσμενέστερο σενάριο είναι πιθανό να αναπτυχθεί ένας “θανάσιμος εναγκαλισμός” (doom-loop) μεταξύ μικρότερων τραπεζών και εμπορικoύ real estate, όπου οι ανησυχίες για την υγεία αυτών των τραπεζών οδηγούν σε φυγή καταθέσεων», προειδοποίησε ο Niel Shearing. Αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει τις τράπεζες να απαιτήσουν την αποπληρωμή δανείων για εμπορικά ακίνητα, το οποίο στη συνέχεια θα επιταχύνει την ύφεση σε έναν τομέα που αποτελεί βασικό μέρος της βάσης του ενεργητικού τους, το οποίο θα εντείνει τις ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών και θα προκαλέσει έτσι έναν φαύλο κύκλο».

    «Αν η αγορά κατοικίας θα είναι και πάλι αυτή που θα αποτελέσει την πηγή βαθύτερων πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, το μέρος που πρέπει να κοιτάξουμε μπορεί να είναι τα εμπορικά ακίνητα» ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Marketwatch. «Τούτο έχει γίνει το επίκεντρο της ανησυχίας τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά οι δεσμοί με το τραπεζικό σύστημα –που είναι η πραγματική πηγή ευπάθειας– δεν έχουν λάβει την προσοχή που θα έπρεπε».

    Σύμφωνα με τον Niel Shearing, ο δανεισμός σε εμπορικά ακίνητα μπορεί να περιοριστεί καθώς οι μικρότερες τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις στην καταθετική τους βάση μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    «Το ενδιαφέρον στράφηκε αρχικά στον κίνδυνο φυγής καταθέσεων που προκαλείται από τις ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών μεσαίου επιπέδου μετά την κατάρρευση της SVB και τις ανησυχίες για ανασφάλιστες καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων. Αυτό όμως έχει κρύψει ένα ευρύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν μετατόπιση από τις τραπεζικές καταθέσεις προς τα funds της αγοράς χρήματος, καθώς τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων αυξάνονται ταχύτερα από αυτά των καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών» υπογράμμισε.

    Αυτό έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε δύσκολη θέση που πιθανότατα θα επιφέρει αυστηροποίηση της χρηματοδότησης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, όπως εκτιμά η Capital Economics. Οι τράπεζες είτε θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων «ευθυγραμμιζόμενες με τις αγορές χρήματος» και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κέρδη αυξάνοντας τα επιτόκια των δανείων, είτε να συρρικνώσουν το ενεργητικό τους προκειμένου να διαχειριστούν μια μικρότερη καταθετική βάση, επισημαίνεται στο σημείωμα.

    Ο δανεισμός στην αγορά εμπορικού real estate αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνόλου των δανείων των μικρότερων τραπεζών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Capital Economics.

    Συλλήβδην, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σε γενικές γραμμές 4% έως 5% από την κορύφωσή τους στα μέσα του 2022 και η Capital Economics αναμένει περαιτέρω πτώση 18% έως 20%, με τη συνολική πτώση από τα υψηλά να φτάνει στο 22% περίπου.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Disney: Ξεκινούν οι απολύσεις 7.000 υπαλλήλων – Τις επόμενες μέρες οι πρώτες περικοπές



    ΣΧΟΛΙΑ