• Ναυτιλία

    Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε με πλοίο με ανήλικα παιδιά ή με ζώα συντροφιάς

    Πλήθος ταξιδιωτών αναχωρεί με τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά για τις καλοκαιρινές διακοπές /ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    Πλήθος ταξιδιωτών αναχωρεί με τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά για τις καλοκαιρινές διακοπές /ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Φωτογραφία Αρχείου)


    Η άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας, πολλές φορές, έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται γονείς που συνοδεύουν ανήλικα παιδιά, ή όσοι ταξιδεύουν με πλοία με ζώα συντροφιάς.

    Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και οι ναυτικοί των πλοίων, υποχρεούνται να ζητούν από ένα γονέα που συνοδεύει ανήλικα παιδιά, την εξουσιοδότηση από τον έτερο γονέα.

    Ειδικότερα, να προσθέσουμε ότι, στις περιπτώσεις που ένα παιδί ταξιδεύει με έναν γονέα, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση (επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή όπως Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή από το gov.gr) που να δηλώνει την συγκατάθεση του άλλου γονέα για το ταξίδι.

    Εάν το παιδί συνοδεύεται από άλλον ενήλικα, πλην των γονέων, είναι απαραίτητη η εμφάνιση υπεύθυνης δήλωσης (επικυρωμένης από Δημόσια Αρχή όπως Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή από το gov.gr) υπογεγραμμένης είτε από τον ένα γονέα είτε και από τους δύο γονείς (είτε τον ή τους αρμοδίως ασκών ή ασκούντες την γονική μέριμνα) η οποία θα πιστοποιεί ρητώς την σχέση του συνοδού με το παιδί και θα δηλώνει συγκατάθεση για το ταξίδι.

    Εξάλλου, οι επιβάτες που επιλέγουν να ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία μαζί με το ζώο συντροφιάς τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.

    Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα.

    Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.

    Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

    Τέλος, για ταξίδια μεγαλύτερα των 8 ωρών, ο σκύλος πρέπει να έχει την δυνατότητα προαυλισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιάς: Στα κορυφαία δέκα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

    Θάνος Λιάγκος (ΟΛΘ): Ολοκληρώσαμε επενδύσεις 67 εκατ. ευρώ – 41,2 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 6μηνο

    Γιάννης Κούστας: Νέα εξαγορά από την Danaos – Απέκτησε και έκτο capesize



    ΣΧΟΛΙΑ