• Ναυτιλία

    Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    • Έλλη Πατέρα
    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    Οριακή βελτίωση παρουσίασε στο σύνολο της η ναυλαγορά των πλοίων ξηρού φορτίου την εβδομάδα 20-24 Μαΐου 2019. 

    Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αναλυτές, δραστήρια ήταν η ναυλαγορά των πλοίων τύπου CAPESIZE παρόλο που στο ξεκίνημα της εβδομάδας, λόγω της Αργίας στην Σιγκαπούρη κινήθηκε υποτονικά.

    Συγκεκριμένα, στον Ειρηνικό παρά το υποτονικό ξεκίνημα η κινητικότητα της αγοράς μέχρι και την Πέμπτη ήταν ενισχυμένη και καθώς ολοκληρώνεται το αυστραλιανό οικονομικό έτος και υπήρξε αύξηση των νέων απαιτήσεων.

    Ως εκ τούτου, οι ναύλοι στην διαδρομή C5 από την Δυτική Αυστραλία προς την Κίνα βελτιώθηκαν με αποτέλεσμα και ο δείκτης μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει άνοδο κατά $0.536 ανά τόνο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμορφωθεί στα $7.036 ανά τόνο.  Παράλληλα, στην Βραζιλία  λόγω της απουσίας των ανθρακωρύχων Vale από την αγορά η διαδρομή C3 φαίνεται να έπαιξε μικρό ρόλο στην γενικότερη εικόνα ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι σε διάφορες άλλες διαδρομές πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες από άλλους Βραζιλιάνους ναυλωτές.

    Ως εκ τούτου, ο δείκτης C3 από την Βραζιλία προς την Κίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενισχύθηκε κατά $0.091 ανά τόνο και διαμορφώθηκε στα $16.459 ανά τόνο. Ο δείκτης BCI έκλεισε στις 1545 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο της τάξεως των 82 μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας και με τον δείκτη του μέσου όρου στις πέντε βασικές διαδρομές χρονοναύλωσης να διαμορφώνεται στις $ 12,243 ημερησίως με εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως των $ 334.

    PANAMAXES/KAMSARMAXES

    Γενικά η εικόνα της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε ήταν παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας με τους δείκτες να παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία ενώ το κλίμα παρέμεινε θετικό. Στο Βόρειο Ατλαντικό η προσφορά του διαθέσιμου τονάζ ήταν περιορισμένη με τα fronthaul ταξίδια να επικρατούν ενώ τα υπερατλαντικά ήταν πιο περιορισμένα.

    Κύριος μοχλός της αγοράς παρέμεινε η Νότια Αμερική καθώς συνέχισε να απορροφά αρκετά διαθέσιμα πλοία. Παρόλα αυτά, οι ναύλοι γενικά διατηρήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με προηγούμενες συμφωνίες ενώ η συνεχής αυξημένη ζήτηση επηρέασε θετικά και την αγορά του Ειρηνικού.

    Ενδεικτικά, πληροφορίες ανέφεραν την ναύλωση ενός kamsarmax προς την περιοχή της Σιγκαπούρης-Ιαπωνίας στα $16,350 ημερησίως+$635k(ballast bonus)  ενώ με παράδοση από την Ανατολική Ινδία οι ναυλώσεις σε πλοία τύπου LME κυμάνθηκαν περίπου στα $12.5k ημερησίως και σε υπερατλαντικά από τη Νότιο Αμερική προς την περιοχή του Γιβραλτάρ-Skaw περίπου στα $17k ημερησίως.

    Στον Ειρηνικό, η αγορά ήταν δραστήρια με υγιή αριθμό νέων φορτίων. Επίσης, λόγω της ενεργής αγοράς της Νοτίου Αμερικής μερικοί πλοιοκτήτες προτίμησαν να ναυλώσουν τα πλοία τους είτε από την Ινδία σε κυκλικό ταξίδι μέσω της Νοτίου Αμερικής είτε να ταξιδέψουν με έρμα με προορισμό την παραπάνω περιοχή με αποτέλεσμα και οι ναυλωτές, προκειμένου να κρατήσουν τα πλοία στον Ειρηνικό, να αναγκαστούν να προσφέρουν υψηλότερους ναύλους.

    Ενδεικτικά, οι ναυλώσεις σε κυκλικά ταξίδια Βόρειου Ειρηνικού με φορτία σιτηρών σε πλοία τύπου LME διαθέσιμα στην Κορέα κυμάνθηκαν περίπου στα $10.5k ημερησίως και σε ταξίδια από την Ανατολική Αυστραλία προς την Ινδία σε kamsarmaxes διαθέσιμα στην μεσαία Κίνα μέχρι και τα $12k ημερησίως. Από την άλλη, ο αριθμός των απαιτήσεων σε φορτία άνθρακα από την Ινδονησία σε σχέση με άλλα φορτία ήταν πιο περιορισμένος και έτσι ενδεικτικά οι ναυλώσεις σε panamaxes διαθέσιμα στη Νότιο Κίνα κυμάνθηκαν μεταξύ $9.5-10k ημερησίως ενώ παράλληλα σε kamsarmaxes μεταξύ $10.5-11k ημερησίως. Ο δείκτης BPI την Παρασκευή 24/5/2019 έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 1304 μονάδες.

    SUPRAMAXES/ULTRAMAXES 

    Στον Ειρηνικό γενικά η αγορά ήταν δραστήρια καθώς υπήρξαν διάφορα φορτία άνθρακα από την Ινδονησία όμως οι απαιτήσεις αφορούσαν κυρίως πλοία που είχαν την δυνατότητα να φορτώσουν πριν τις αρχές Ιουνίου. Ως εκ τούτου, οι ναύλοι παρουσίασαν άνοδο με αποτέλεσμα οι ναυλώσεις σε supramaxes παραδοτέα στην Νότιο Κίνα σε κυκλικά ταξίδια Ινδονησίας να ενισχυθούν μέχρι και τα υψηλά επίπεδα των $10k ημερησίως.

    Παρόλα αυτά, προς το τέλος της εβδομάδας η κινητικότητα περιορίστηκε και έτσι σε παρόμοια ταξίδια οι ναυλώσεις υποχώρησαν κοντά στα $7k(dop). Επίσης, η αγορά του Βόρειου Ειρηνικού παρουσίασε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και ως εκ τούτου οι πλοιοκτήτες προκειμένου να ναυλώσουν τα πλοία τους αναγκάστηκαν να μειώσουν τις προσφορές τους.

    Ενδεικτικά, στα supramaxes οι ναυλώσεις κινήθηκαν περίπου στα $7.5k ημερησίως και σε ultramaxes με παράδοση στην περιοχή της Κορέας-Ιαπωνίας περίπου στα $9.5k ημερησίως. Αντίθετα, στον Ατλαντικό την μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσίασαν οι περιοχές του Κόλπου της Αμερικής και της Νοτίου Αμερικής όπου τα ultramaxes φαίνεται να ωφελήθηκαν από την υψηλή δραστηριότητα των panamaxes/kamsarmaxes.

    Πληροφορίες ανέφεραν την ναύλωση πλοίου χωρητικότητας 61,000 dwt από τις ανατολικές ακτές της νοτίου Αμερικής προς την περιοχή της Σιγκαπούρης-Ιαπωνίας στα $14.4k + $440k (ballast bonus). Από την άλλη σε υπερατλαντικά ταξίδια από την ίδια περιοχή προς την Μεσόγειο στα supramaxes οι ναύλοι διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα δηλαδή περίπου στα χαμηλά επίπεδα των $15k ημερησίως.

    Επίσης, η αγορά του Κόλπου της Αμερικής παρουσίασε άνοδο με αποτέλεσμα οι ναυλώσεις με φορτία άνθρακα σε ultramaxes με προορισμό την Ευρώπη να ενισχυθούν μέχρι και τα $15k ημερησίως και προς την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τα $14k ημερησίως. Τέλος, η αγορά της Ευρώπης παρέμεινε υποτονική με αποτέλεσμα μερικοί πλοιοκτήτες να επιλέξουν να στείλουν τα πλοία τους με έρμα σε περιοχές με υψηλότερους προσφερόμενους ναύλους. Ο δείκτης BSI την Παρασκευή 24/5/2019 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στις 778  μονάδες. 

    HANDYSIZE

    Δραστήρια γενικά ήταν η ναυλαγορά των Handysizes την εβδομάδα που πέρασε με αποτέλεσμα οι δείκτες του Baltic να παρουσιάσουν σταδιακά αλλά και σε καθημερινή βάση μικρή άνοδο. Συγκεκριμένα, οι αγορές του Κόλπου της Αμερικής και της Νοτίου Αμερικής παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης όμως οι πληροφορίες σε σχετικές ναυλώσεις ήταν σποραδικές.

    Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η ναύλωση πλοίου χωρητικότητας 28k dwt σε παράκτιο ταξίδι στα μεσαία επίπεδα των $9k ημερησίως και σε πλοίο χωρητικότητας 30k dwt για δυο ταξίδια με φορτίο και επαναπαράδοση στον Ατλαντικό στα $10k ημερησίως.

    Στον Ειρηνικό, η αγορά παρουσίασε τάσεις σταθεροποίησης καθώς στα βόρεια της περιοχής παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της κινητικότητας, ενώ παράλληλα η έλλειψη σε μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό απαιτήσεων από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και την Αυστραλία είχαν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα των ναύλων να ενισχυθούν.

    Από την άλλη, στα μικρότερης χωρητικότητας πλοία οι ναυλώσεις στην ίδια περιοχή κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με προηγούμενες συμφωνίες και ενδεικτικά σε κυκλικά ταξίδια νοτιοανατολικής Ασίας κυμάνθηκαν περίπου στα $7k ημερησίως ενώ στα μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία ενισχύθηκαν μεταξύ μεσαίων-υψηλών επίπεδων των $8k ημερησίως. Τέλος, σημάδια βελτίωσης παρουσίασε η αγορά του Ινδικού Ωκεανού λόγω των φορτίων χάλυβα από την Ανατολική και Δυτική Ινδία προς διάφορες κατευθύνσεις.

    Ενδεικτικά, πληροφορίες ανέφεραν την ναύλωση πλοίου χωρητικότητας 28k dwt με παράδοση στην Haldia της Ανατολικής Ινδίας  σε ταξίδι με φορτίο χάλυβα προς την Νοτιοανατολική Ασία στα $5k ημερησίως. Ο δείκτης BΗSI  την Παρασκευή 24/5/2019 έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 393 μονάδες.

    bulker ναυλαγορά ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ