• Ναυτιλία

    Θεαματικά κέρδη για την κοινοπραξία Aissot από το deal με τον εφοπλιστή Λεντούδη

    • Ερριέτα Κομνηνού
    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping


    Σε μία κίνηση στρατηγικής που αναμένεται να της αποφέρει σημαντικά κέρδη, προχώρησε η κοινοπραξία Al-Iraqia Shipping Services & Oil Trading (Aissot), αξιοποιώντας δύο μεγάλα τάνκερ της ναυτιλιακή Evalend του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Aissot, εκμεταλλευόμενη την άνοδο που σημειώνουν οι τιμές των ναύλων στην αγορά VLCC, επιναύλωσε σε υψηλότερη τιμή τα δύο νεότευκτα VLCC, που έχει ήδη ναυλώσει από την ελληνική εταιρεία.

    Η κοινοπραξία Aissot, με έδρα το Ντουμπάι, δημιουργήθηκε το 2017 από τις εταιρείες Iraq Oil Tanker Co και Arab Maritime Petroleum (AMPTC). Διαθέτει στόλο με 11 ναυλωμένα τάνκερ VLCC, τα οποία ανήκουν σε ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων.

    Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι προχώρησε στην ναύλωση των δύο τάνκερ της Evalend, τα οποία είναι εξοπλισμένα με scrubber, έναντι 48.000 δολαρίων ημερησίως. Το ένα ναυλώθηκε από την ολλανδική Trafigura και το άλλο από την Koch Industries, με έδρα τις ΗΠΑ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Aissot θα αποκομίσει από τη συγκεκριμένη κίνηση σημαντικά κέρδη, καθώς έχει ναυλώσει τα VLCC για πέντε χρόνια από την Εvalend με ημερήσια ναύλα σχεδόν 30,000 δολάρια ημερησίως.

    Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εφοπλιστής Λεντούδης κλείνει συμφωνία με την Aissot, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 η κοινοπραξία είχε ναυλώσει το χωρητικότητας 309,000-dwt τάνκερ του στόλου της Evalend,  Najaf (κατασκευής 2000), για τρία χρόνια  με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής διάρκειας. Σύμφωνα με Ευρωπαίους ναυλομεσίτες, οι ημερήσιοι ναύλοι διαμορφώθηκαν στα 20.000 δολάρια.

    Στη λίστα με τις ελληνικές ναυτιλιακές που έχουν ναυλώσει πλοία του στην Aissot περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Capital Maritime & Trading, του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, η  ναυτιλιακή Olympic Shipping and Management του Ιδρύματος Ωνάση και η Thenamaris, του Νικόλα Μαρτίνου.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ