• Ναυτιλία

    Στη Morgan Stanley 10,6 εκατ. μετοχές της Star Bulk του Πέτρου Παππά για πάνω από 200 εκατ. δολάρια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Κέρδη 220, 4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο και 128 πλοία

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Στην επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley πούλησε το 33% της συμμετοχής της στην Star Bulk του Πέτρου Παππά το Oaktree Capital Management.

    Ο μεγαλομέτοχος της Star Bulk πούλησε 10,6 εκατ. μετοχές της εταιρείας, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, σε μια περίοδο που μεγάλοι επενδυτές, όπως ο Τζορτζ Σόρος (George Soros), επανατοποθετούσαν κεφάλαια στην παγκόσμια ναυτιλία, και είχε προκαλέσει εντύπωση.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδέκτης των μετοχών ήταν τελικά η Morgan Stanley, η οποία έλαβε περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια και ενεργεί κατά πάσα πιθανότητα για κάποιον μεγάλο πελάτη της.

    Το Oaktree Capital διέθετε πριν από την αποεπένδυση 39 εκατ. μετοχές της Star Bulk, ενώ τώρα έχει πέσει στις 28,7 εκατ. μετοχές.

    Παράλληλα η Oaktree πούλησε και το 8% των μετοχών που διαθέτει μία άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, την Eagle Bulk. To fund διαθέτει τώρα 3,9 εκατ. μετοχές της Eagle που αντιστοιχούν στο 31% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Οι επενδυτές

    Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε ναυτιλιακές εταιρείες, μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς. Ο δισεκατομμυριούχος George Soros, αλλά και ο Michael Burry, γνωστός ως ο «mr Big Short”, είναι ορισμένοι από αυτούς.

    Το Soros Fund Management, κατέβαλε 39,3 εκατ. δολάρια για τo 2,75% των «senior unsecured convertible notes» που διαθέτει η Golar LNG και οι οποίες λήγουν τον επόμενο χρόνο. Το Soros Fund Management κατέχει αυτή τη περίοδο 40,25 εκατ. notes της ναυτιλιακής εταιρείας, που αντιστοιχεί στο 10%.

    Στο παρελθόν ο θρυλικός επενδυτής έχει επενδύσει κεφάλαια και σε πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εισηγμένες στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, όπως η Diana Shipping συμφερόντων οικογένειας Παληού, η Navios συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, στην Safe Bulkers του Πόλυς Β. Χατζηιωάννου αλλά και στην Dryships του Γιώργου Οικονόμου.

    Ο Michael Burry τους τελευταίους μήνες επένδυσε κεφάλαια σε εταιρείες όπως Golden Ocean Group, Genco Shipping & Trading και Scorpio Tankers.

    Σε έναν άλλο τομέα, την κρουαζιέρα, που η πανδημία του κορονοϊού την «γονάτισε» μέσα στο 2020, συνεχίζει και στηρίζει το Miller Value Partners του Bill Miller. Με την τελευταία του κίνηση έφτασε να κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του συνολικά 3,87 εκατ. μετοχές της Norwegian Cruise Line Holdings, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο, συνολικής αξίας 106,8 εκατ. δολαρίων.

    Αλλά και η καναδική Fairfax Financial Holdings ενίσχυσε την παρουσία στην Atlas Corp.

    Η Star Bulk

    Η εταιρεία που διαχειρίζεται ένα στόλο από 119 bulk carriers, και είναι εισηγμένη στο Nasdaq σημείωσε μεγάλη αύξηση κερδών, από τα 2,8 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 35,8 εκατ. δολάρια το φετινό πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Παππάς: «Τους τελευταίους μήνες συνεχίσαμε την επέκταση του στόλου μας με την απόκτηση 12 πλοίων με μέσο όρο ηλικίας μικρότερο από αυτόν του υπάρχοντος στόλου. Τα εννέα από αυτά παραδόθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο».

    Όσον αφορά τις προοπτικές υπογράμμισε ότι παραμένουν θετικές με την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την αυξημένη ζήτηση για χύδην ξηρό φορτίο. Την θέση του κλάδου ενισχύει και το ιστορικά χαμηλό orderbook, αφού δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυτιλία βλέπουν George Soros και Michael Burry

    -Aπογειώθηκαν οι νέες παραγγελίες για containerships μέσα στο 2021 – Η ελληνική παρουσία

    -Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Η ασιατική ομάδα έριξε τον πήχη στις αποφάσεις για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ