Δύο υπερδεξαμενόπλοια, το καθένα ικανό να μεταφέρει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, κατευθύνθηκαν στα Στενά του Ορμούζ προς τον Περσικό Κόλπο, έχοντας πραγματοποιήσει Ζιγκ-ζαγκ και αναστροφές τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ειδικότερα, την Κυριακή, τα σούπερ τάνκερ Coswisdom Lake και South Loyalty εισήλθαν στην πλωτή οδό και άλλαξαν απότομα πορεία, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

1

Μετά από μια παύση, και τα δύο κατευθύνθηκαν πίσω στο Ορμούζ. Το ένα είχε σχεδόν περάσει και το άλλο εισέρχονταν σε αυτά, όπως έδειξαν σήματά τους σήμερα Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι διαχειρίστρια εταιρεία του  Coswisdom Lake είναι η Cosco Shipping Energy και η South Loyalty η Sinokor Merchant Marine, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων του κλάδου.

Και τα δύο είναι υπερ-πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου ή VLCC.

Καμία από τις δύο εταιρείες δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Οι κινήσεις των δύο πλοίων προς την πιο σημαντική περιοχή παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο έρχονται σε μια στιγμή που οι ναυλομεσίτες και άλλοι στην αγορά πετρελαιοφόρων αναφέρουν μια επιφυλακτική προθυμία να εισέλθουν σε μια υδάτινη ζώνη, κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι πλοιοκτήτες της χώρας θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά τη διέλευση από το Ορμούζ και αντ’ αυτού να κατευθυνθούν σε ένα ασφαλές λιμάνι.

Το Bloomberg σημειώνει επίσης ότι παρότι κανένα από τα δύο δεξαμενόπλοια δεν είναι ελληνικό, η ανακοίνωση από της Αθήνας καταδεικνύει  επιφυλακτικότητα σχετικά με τη διέλευση από μια περιοχή που διαχειρίζεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Κικίλιας: Tο χειρότερο δυνατό σενάριο

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου στόλου δεξαμενόπλοιων στον κόσμο από άποψη μεταφορικής ικανότητας.

«Εάν προκύψει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο – θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο την ναυτιλία.» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε, για ακόμη μία φορά, ότι προτεραιότητα αποτελούν οι ναυτικοί μας και τα πλοία μας, σημειώνοντας ότι «Έχουμε κατά μέσο όρο 170 με 180 ελληνόκτητα πλοία στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Περσικού και 70 με 80 πλοία περνάνε ανά εξάωρο ή οκτάωρο, από τα στενά του Ορμούζ και 15 με 20 πλοία με ελληνική σημαία. Μελετάμε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις μας. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδίδει notice, δηλαδή προειδοποιητικές ειδοποιήσεις, ανά πάσα στιγμή, προς όλα τα πλοία μας και τους πλοιοκτήτες μας», ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίθεση, μέχρι στιγμής, σε κανένα πλοίο στην περιοχή.

Αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις που διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, ο Υπουργός τόνισε πως, ήδη, τρέχουν διαγωνισμοί για την προμήθεια drone, σενσόρων, δορυφορικών λήψεων, καμερών Inflared και ειδικών τεχνολογικών δεδομένων για το Λιμενικό Σώμα «έτσι ώστε, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου, να μπορεί να έχει τα μάτια του στο Ανατολικό Αιγαίο και να βλέπει τα πάντα» όπως είπε και πρόσθεσε: «Εάν στους 15 μήνες που προηγήθηκα στην Πολιτική Προστασία, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, που υλοποίησα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών στην Πολιτική Προστασία και τώρα είμαστε State of the Art, διαλειτουργικοί με τεχνητή νοημοσύνη Engage 112 κλπ, το ίδιο έχω υποχρέωση να κάνω – και θα κάνω – στους επόμενους μήνες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κάτι παραπάνω. Οι λιμενικές υποδομές, που είναι βαριά έργα και απαιτούν περιβαλλοντικούς όρους, είναι υποχρέωσή μου και υποχρέωσή μας να τα προχωρήσουμε, καθώς η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, οι υπηρεσίες και το Real – Estate, λίγο έως πολύ, είναι το σύνολο των εσόδων που έχουμε ως χώρα».

Διαβάστε επίσης: 

Διώρυγα Σουέζ: Έκπτωση 15% στα τέλη διέλευσης – Επέστρεψε η CMA CGM

Κορκίδης: Οι επιπτώσεις από την απόφαση κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ στην παγκόσμια ναυτιλία

Λιμάνι Βόλου: Ευρεία σύσκεψη φορέων στον ΟΛΒ για τα απόβλητα σε τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα