• Ναυτιλία

    Στα δύο σπάει το Ναυπηγείο Ελευσίνας – Οι 600 εργαζόμενοι θα προσληφθούν στο στρατιωτικό τμήμα που θα ελέγχουν ΟΝΕΧ-Fincantieri

    Γεωργιάδης: Να δουλέψουμε καλά στις γιορτές και δεν χρειάζεται πανικός - Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Η καθοριστική σύσκεψη για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ο τόπος της συνεδρίασης.

    Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδης, καθώς επίσης ο Πάνος Ξενοκώστας από την πλευρά των επενδυτών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Εικάζεται ότι σήμερα, επιτέλους θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες και το χρονικό πλαίσιο για την εξυγίανση του Ναυπηγείου Ελευσίνας, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    «Αγκάθι» παραμένει το ύψος της διαγραφής των χρεών, κυρίως προς το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής των υπόλοιπων οφειλών.

    Ναυπηγείο Ελευσίνας: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης

    Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει τα εξής:

    • Από τα 431 εκατ. ευρώ που ανέρχονται οι συνολικές οφειλές, προβλέπεται να διαγραφούν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα περί τα τα 235 εκατ. ευρώ θα αναλάβει να τα πληρώσει, σε ένα βάθος χρόνου η ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα.
    • Η ΟΝΕΧ θα υποχρεωθεί να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυχρονισμό του Ναυπηγείου Ελευσίνας.
    • Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για το σύνολο των απαιτήσεων τους που φθάνουν τα 41,5 εκατ. ευρώ.
    • Το Ναυπηγείο Ελευσίνας, θα το αναλάβουν δύο εταιρείες που θα ανήκουν στους επενδυτές.
    • Η πρώτη εταιρεία θα διαχειρίζεται το στρατιωτικό τμήμα του Ναυπηγείου και σε αυτή θα συμμετέχουν η ΟΝΕΧ και η ιταλική ναυπηγική μονάδα της Fincantieri.
    • Η δεύτερη εταιρεία θα αναλάβει το εμπορικό τμήμα του Ναυπηγείου, όπου θα γίνονται οι επισκευές των εμπορικών πλοίων και οι ναυπηγήσεις. Στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν η ΟΝΕΧ και η αμερικανική εταιρεία DFC.
    • Οι 600 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την εταιρεία που θα διαχειριστεί το στρατιωτικό τμήμα. Αργότερα, θα γίνει επιλογή για το ποιοί από αυτούς τους εργαζόμενους θα προσληφθούν από την άλλη εταιρεία που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου.

    Στη σύσκεψη θα εξεταστεί και η πρόταση του Μιχάλη Σπανόπουλου, που διαθέτει τέσσερις ναυπηγικές μονάδες σε Σαλαμίνα, Πέραμα, Ελευσίνα. Ο Μ. Σπανόπουλος με επιστολή του ζητά να αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τη δέσμευση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους 600 εργαζόμενους και δεν θέτει όρους για την εξασφάλιση έργου από το Πολεμικό Ναυτικό.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης έχει απαντήσει εγγράφως προς τον Μ. Σπανόπουλο, που ουσιαστικά τον αποκλείει από τη διαδικασία, ωστόσο τον προτρέπει να έρθει σε επαφή με τους επενδυτές για να συμμετέχει σε μελλοντική συνεργασία μαζί τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόταση για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Μιχάλη Σπανόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ