• Ναυτιλία

    Συνέδριο Capital Link: Τι είπαν Μασούρος, Αναστασάτος, Αργυρού, Μπερσής, Λαζαράκου, Κοντόπουλος, Αστυφίδης


    Ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος έγινε στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link, στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές υπουργοί, στελέχη εταιρειών και Τραπεζών, ενώ στο ακροατήριο υπήρχαν δεκάδες αμερικανοί επενδυτές που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας.

    Ο Παύλος Μασούρος, Managing Partner – Masouros & Partners Attorneys, τόνισε: “Το 2021 ήταν παγκοσμίως η χρονιά των καλύτερων επιδόσεων για τις συγχωνεύσεις & εξαγορές – η Ελλάδα δεν εξαιρέθηκε από τις επιδόσεις αυτές και έτσι είχαμε την ευκαιρία να συμβουλεύσουμε αναφορικά με κάποιες πολύ εντυπωσιακές συμφωνίες για τα ελληνικά δεδομένα. Το 2022 είναι η χρονιά του καλπάζοντος πληθωρισμού κι αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τη διαδικασία κατάρτισης συμφωνιών παγκοσμίως – ωστόσο ο όγκος των συγχωνεύσεων & εξαγορών στην Ελλάδα παραμένει σημαντικός. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία δεν επιβραδύνεται με τον ίδιο ρυθμό που επιβραδύνονται άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αλλοδαποί θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς της κτηματαταγοράς, του τουρισμού και της τεχνολογίας στην Ελλάδα και ο όγκος νομικών εργασιών που αφορούν συγχωνεύσεις & εξαγορές μεγαλώνει πιο γρήγορα από ποτέ στο παρελθόν.”

    Ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Group Chief Economist, Deputy General Manager – EUROBANK, τόνισε: “Εντός ενός επιδεινούμενου διεθνούς περιβάλλοντος, και με την Ευρωζώνη στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού, η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, όπως δείχνουν τα νούμερα των πρώτων 9 μηνών του 2022. Η υπεραπόδοση αναμένεται να συνεχιστεί το 2023, αν και με επιβράδυνση σε σχέση με φέτος, με κύριες κινητήριες δυνάμεις τη συνεχιζόμενη στήριξη από τον τουρισμό, ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, την θετική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγικότητα, και την μεγάλη διαθεσιμότητα ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την προϋπόθεση της επιμονής στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι εφικτή. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επιμονής του πληθωρισμού και των εξωτερικών ελλειμμάτων.

    Ένας σημαντικός παράγοντας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτιούμενη επίδοση των επενδύσεων: το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα υπερβούν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα της χώρας θα αυξηθεί, ενώ βελτιώνεται και η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων υπέρ τομέων που ενσωματώνουν  περισσότερη γνώση και τεχνολογία. Επιπλέον, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν υψηλό 20 ετών κι εξακολουθούν να αυξάνονται. Μία πρόσφατη Μελέτη της Eurobank προτείνει 5 Πυλώνες δραστηριοτήτων οι οποίοι αναμένουμε ότι θα οδηγήσουν επενδύσεις και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια: (α) Υποδομές, real estate και αστικές αναπλάσεις, (β)Ενέργεια και πράσινη μετάβαση, (γ) Τηλεπικοινωνίες και ψηφιακή αναβάθμιση, (δ) Τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες και δομές ευεξίας, (ε) Βιομηχανία και αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού. Η μελέτη εξετάζει δεκάδες αρχόμενων επενδυτικών έργων συνολικής αξίας €38,7δις. σε αυτούς τους 5 Πυλώνες. Τα έργα αυτά, υπό εύλογες υποθέσεις, εκτιμάται ότι μπορούν να αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά €47δις τουλάχιστον σε ορίζοντα 10ετίας (12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και  κατά €88δις τουλάχιστον σε ορίζοντα 20ετίας, ενώ τουλάχιστον 420.000 άνθρωποι θα απασχοληθούν στις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές τις επενδύσεις.”

    Ο κ. Thomas Torgerson, Co-Head Sovereign Ratings – DBRS Morningstar, τόνισε:

    “Η οικονομία της Ελλάδας παραμένει σε ισχυρή πορεία ανάκαμψης και αναμένεται να αναπτυχθεί κοντά στο 6% το 2022. Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο αυξάνοντας την ανθεκτικότητά της έναντι των κραδασμών εφαρμόζοντας οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και με τη βοήθεια ευρωπαίων εταίρων. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνονται λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας), των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και των σωρευτικών επιπτώσεων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Και, παρά την επιθετική δημοσιονομική απάντηση στον COVID-19, το χρέος της γενικής κυβέρνησης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αναμένεται να είναι χαμηλότερο το 2023 από ό,τι ήταν το 2019. Ταυτόχρονα, αρκετές πιστωτικές προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας παραμένουν, δηλαδή, ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, Οι επενδύσεις παραμένουν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας. Οι μελλοντικές ενέργειες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πιθανότατα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές ανάπτυξης, τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και τη δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του δημόσιου χρέους.”

    Ο Μιχάλης Αργυρού Chairman of Council of Economic Advisοrs – Hellenic Republic, τόνισε: “Στην παρέμβασή του, ο κ. Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρχικά αναφέρθηκε στην εξαιρετική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία. Ειδικότερα, σχολίασε πως από την έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα ξεπερνά, σταθερά και με μεγάλη διαφορά, τις προβλέψεις ανάπτυξης. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι πολύ θετικές. Τα δημόσια οικονομικά έχουν επανέλθει σε τροχιά βελτίωσης, το δημόσιο χρέος μειώνεται με ρυθμούς ρεκόρ και ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Αργυρού εξήγησε ότι η σύνθεση του ελληνικού ΑΕΠ αλλάζει, με το μερίδιο των μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών να μειώνεται, και το μερίδιο των επενδύσεων και των εξαγωγών να αυξάνεται, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση της απόδοσης της στους διεθνείς δείκτες μέτρησης θεσμικής λειτουργίας και διακυβέρνησης. Ο κ. Αργυρού ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια πολύ πιο εξωστρεφής οικονομία, εξάγοντας πλέον (ως ποσοστό του ΑΕΠ) περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας (ως ποσοστό επί των συνολικών εξαγωγών αγαθών) είναι ιδιαίτερα υψηλότερες από  συγκρίσιμες χώρες της ΕΕ και προσεγγίζουν με γρήγορο ρυθμό τις επιδόσεις της Γερμανίας.

    Ο κ. Αργυρού αναγνώρισε ότι, όπως όλες οι δυτικές οικονομίες, και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τη συνακόλουθη αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, παρέθεσε μια σειρά από λόγους βάσει των οποίων είναι ορθολογικά αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι και σε αυτή τη νέα, εξωγενή κρίση. Με βάση τα παραπάνω, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εφικτός στόχος.

    Τέλος, ο κ. Αργυρού ανέφερε μια σειρά από πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν πολλά να κερδίσουν επενδύοντας στην Ελλάδα.”

    Ο Γιώργος Μπερσής, Managing Partner – POTAMITISVEKRIS, τόνισε: “Ο κ. Γιώργος Μπερσής, Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρίας Potamitis Vekris συντόνισε το πάνελ για τη Νέα Εποχή στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά – Ευκαιρίες για Εκδότες και Επενδυτές, στο οποία συμμετείχαν οι Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ομίλου της ΕΧΑΕ εν γένει και ο κ. Αναστάσιος Αστυφίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amvrosia Capital. Το πάνελ συζήτησε τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών, το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη στρατηγική του ομίλου της ΕΧΑΕ και πώς αυτές συνδυάζονται προκειμένου να κάνουν πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική την ελληνική κεφαλαιαγορά και τις προοπτικές της. Παράλληλα, συζητήθηκε και η έποψη των διαμεσολαβητών και επενδυτών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων σημαντικών εταιριών και την ενίσχυση της ελληνικής βάσης θεσμικών επενδυτών, ιδιαίτερα από συνταξιοδοτικά ταμεία.”

    Η Δρ. Βασιλική

    Η Δρ. Βασιλική Λαζαράκου JSD, Chair – Hellenic Capital Market Commission; Member of the Management Board of the European Securities and Markets Authority (ESMA); Member of the IOSCO Board, τόνισε: “H Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ESMA και της IOSCO, Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στόχος της οποίας είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και η προστασία των επενδυτών. Ένας ρόλος, πιο κομβικός από ποτέ, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που διανύουμε, τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Επιτροπής, και συγκεκριμένα στο πενταετές στρατηγικό σχέδιο (2022 – 2027) το οποίο έχει αναπτύξει και περιλαμβάνει στόχους όπως η απλοποίηση των διαδικασιών έως και την ψηφιακή μετάβαση. Εξίσου σημαντική ήταν η αναφορά της στα επιτεύγματα της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι στιγμής, στα οποία συγκαταλέγεται η πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες και στη συνέχεια η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων και η συνδρομή της για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από τις εισηγμένες εταιρίες, οι οποίες πλέον λειτουργούν βάσει του νέου πλαισίου, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Επίσης, οι ενέργειες για απλούστευση των διαδικασιών προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της έγκρισης ενημερωτικών δελτίων κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς επέτρεψε την άντληση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου μέσα από την αγορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καθώς η Επιτροπή είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εποπτευομένους φορείς και τις εισηγμένες για επιμέρους θέματα που αφορούν στην δραστηριοποίηση τους εκδίδοντας κατευθύνσεις και επιλύοντας ερμηνευτικά ζητήματα και επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει καταρχάς σε ενέργειες και στη συνέχεια σε προειδοποιήσεις στο κοινό για πρόσωπα (νομική ή φυσικά) που λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

    Σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα συμβάλλει ακόμη περισσότερη στην προσπάθεια αυτή της ενισχυμένης εποπτείας της Επιτροπής. Βασικό σημείο στη τοποθέτησή της, αποτέλεσε και η παρουσία της Επιτροπής σε διεθνή σώματα όπως στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) ως εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, η οποία αποσκοπεί στην υιοθέτηση βέλτιστων προτάσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών. Τέλος, τόνισε πως η εγχώρια Κεφαλαιαγορά μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, παρέχοντας χρηματοδότηση για βασικές επιχειρηματικές ανάγκες, αλλά και για σημαντικά επενδυτικά σχέδια.”

    Ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO – ATHEX Group, τόνισε:

    “Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδιάσαμε την στρατηγική μας βασιζόμενοι σε μία συντονισμένη προσπάθεια με έναν κοινό στόχο:  να καταστήσουμε το Χρηματιστήριο  ανταγωνιστικό, καινοτόμο, εξωστρεφές, έναν ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Κύριο άξονα της στρατηγικής μας αποτελεί η προσέλκυση νέων εταιρειών και η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς μας, στοιχεία που καταρχήν διαμορφώνουν το προφίλ μίας χρηματιστηριακής αγοράς και κατά συνέπεια την αναγνωρισιμότητα της στο διεθνές περιβάλλον.

     Εργαζόμαστε σταθερά για την επίτευξη των στόχων αυτών καθώς πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μιας σύγχρονης  εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με βάθος, ρευστότητα, θεσμική σταθερότητα, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και σύγχρονα εργαλεία διαπραγμάτευσης  θα λειτουργήσει ως ουσιαστικός αρωγός στην συνέχιση της δυναμικής  ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

    Ο Αναστάσιος Αστυφίδης, Founder & Managing Director – Ambrosia Capital, τόνισε: “H ελληνική οικονομία συνεχίζει και φέτος να αναπτύσσεται δυναμικά παρά το πολύ ασταθές διεθνές περιβάλλον. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι άλλωστε δεν μπορούσαν να προβλέψουν το ρυθμό ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί. Και οι επιδόσεις αυτές είναι εντυπωσιακές τόσο ως απόλυτα μεγέθη όσο και σε συγκρίσιμη βάση. Το ρίσκο της επιβράδυνσης είναι βεβαίως ορατό για το 2023, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από την ευρύτερη Ευρωζώνη. Και τα επόμενα χρόνια, αυτή η υπεραπόδοση είναι πιθανό να συνεχιστεί, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιτυχίας στην προσέλκυση επενδύσεων που ενισχύουν τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (GFCF).

    Το 2022 ο τουρισμός στήριξε την οικονομία, με την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη να  φέρνει εισπράξεις που είναι πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και το ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ του 2019. Παρά την παγκόσμια επιβράδυνση, πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθήσει να αποτελεί υποστηρικτικό παράγοντα και μεσοπρόθεσμα, καθώς οι περίοδοι διακοπών επιμηκύνονται, αναπτύσσονται περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί και πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να φθάσουν σε νέο ρεκόρ το 2022, στο 40% περίπου του ΑΕΠ. Και αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ, καθώς το 2022 θα σημειωθεί το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.  Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 11,6% τον Οκτώβριο, από 13,3% ένα χρόνο νωρίτερα, και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 28% το 2013.

    Ο πληθωρισμός βεβαίως παραμένει ένας παράγοντας κινδύνου, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 9,1% τον Οκτώβριο ή στο 5,2% εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας (core inflation). Ωστόσο, οι αυξημένες φορολογικές εισπράξεις λόγω της θεαματικής ανάπτυξης επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αμβλύνει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ένα ακόμα κρίσιμο σημείο ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας με το έλλειμμα να φτάνει στο 7,8% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και ταυτόχρονα να προσφέρει στήριξη στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Κοιτώντας μπροστά, η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να παραμείνει συνετή, καθώς η κυβέρνηση προϋπολογίζει την επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα  ύψους 0,7% του ΑΕΠ για το 2023 έναντι ελλείμματος που αναμένεται να μην ξεπεράσει το 1,6% για το 2022, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που προέρχονται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

    Τέλος, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ένα φωτεινό σημείο. Τα συστημικά ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με το σχετικό δείκτη NPE του συστήματος να είναι πλέον σταθερά μονοψήφιος. Κάτι που επέτρεψε στις τράπεζες να ασχοληθούν ξανά με τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική τους. Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν ενθαρρυντικά ενώ κοιτώντας μπροστά, θα πρέπει να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, την ανθεκτική ζήτηση για δάνεια, τη μεγάλη ρευστότητα (με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να φθάνουν τα 185 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο έναντι 115 δισ. ευρώ το 2015 και 230 δισ. ευρώ το 2009) και τις ισχυρές τάσεις βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους. Η δυναμική των τιμών των ακινήτων, με τις τιμές των κατοικιών ενισχυμένες κατά 11,2% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο του 22 (έναντι αύξησης 10,1% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο του 22), θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.

    Η ανθεκτικότητα του δημόσιου χρέους στηρίζει επίσης το τραπεζικό σύστημα. Με ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, σταθερά επιτόκια (χάρη στις έγκαιρα υλοποιηθείσες συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων) και 18ετή σταθμισμένη μέση διάρκεια, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί από το 195% το 2021 σε περίπου 170% το 2022 και σε περίπου 160% το 2023, χαμηλότερα δηλαδή και από τα επίπεδα του 2012. Αυτή η απότομη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ένα υγιές και κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την αναβάθμιση του δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

    Συνοπτικά, η χρονιά αυτή ήταν πολύ καλή, χάρη στη σκληρή δουλειά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων. Είμαστε βέβαιοι ότι με ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.”

    Διαβάστε επίσης

    Πάνος Ξενοκώστας στο συνέδριο της Capital Link: Αποδείξαμε περίτρανα πως η Ελλάδα μπορεί να επαναβιομηχανοποιηθεί ναυπηγικά



    ΣΧΟΛΙΑ