• Ναυτιλία

    Συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ με πρωταγωνιστές δύο Έλληνες εφοπλιστές

    • Εριέττα Κομνηνού
    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Δεν έχει τέλος η δικαστική διαμάχη εναντίον δύο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής των μετόχων εναντίον τους με την κατηγορία της χρηματιστηριακής απάτης.

    Ειδικότερα, ο περιφερειακός δικαστής Gary R Brown αποφάσισε να επιτρέψει στους μετόχους της Dryships του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου και της Diana Containerships (νυν Performance Shipping) συμφερόντων του Συμεών Παληού να τροποποιήσουν τις αντίστοιχες καταγγελίες τους σχετικά με τις συμφωνίες που έκλεισαν οι δύο εταιρείες με την χρηματοδότρια Kalani Investments.

    Όπως αναφέρει το tradewinds, οι δικηγόροι των δύο πλοιοκτητών ζήτησαν από τον δικαστή Brown να βάλει τέλος στην δικαστική διαμάχη, ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών δικαστηρίων που απέρριψαν παρόμοια καταγγελία εναντίον μίας τρίτης ελληνικής ναυτιλιακής, της Top Ships, του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, για τις συναλλαγές της με την Kalani.

    H Top Ships είχε απαλλαγεί από τις καταγγελίες περί απάτης από τον Περιφερειακό Δικαστή Brian M Cogan στη Νέα Υόρκη και από το Εφετείο, το οποίο επικύρωσε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος των εναγόντων.

    Και στις δύο περιπτώσεις, οι δικαστές έκριναν ότι η Top Ships αποκάλυψε όλες τις συναλλαγές μετοχών που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο να κατηγορηθεί για χειραγώγηση.

    Οι δικηγόροι της DryShips και της Diana Containerships, υποστήριξαν ότι οι υποθέσεις ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπες με τη δικαστική υπόθεση της Top Ships και θα ήταν δικαιολογημένο να μην συνεχιστεί η διαδικασία.

    Αντ ‘αυτού, δύο ομάδες εναγόντων θα δοκιμάσουν και μία τρίτη φορά να πετύχουν το σκοπό τους.

    Και οι τρεις υποθέσεις εστίασαν στην χρηματοδότηση που εξασφάλισαν οι ελληνικές ναυτιλιακές από την Kalani, μία εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία ελέγχεται από τον Marc Bistricer με έδρα το Τορόντο και το hedge fund του, Murchison Ltd.

    Τα έσοδα που ελήφθησαν από τις πωλήσεις μετοχών των τριών εταιρειών κυμαίνονταν από τα 700 εκατομμύρια δολάρια που πήρε η DryShips έως μόλις 141.000 δολάρια που έλαβε η Diana Containerships. Η Top Ships έλαβε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

    Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες και ο χρηματοδότης είχαν εμπλακεί σε ένα σχέδιο που κατέστρεψε την αξία των μετοχών των κοινών μετόχων, ενώ παράλληλα πλούτισαν οι ίδιοι και η Kalani. Χρησιμοποίησαν τα reverse split των μετοχών τους προκειμένου να παραμείνουν οι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και οι μετοχές τους να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους.

    Από την πλευρά τους η Top Ships, η DryShips και η Diana Containerships ισχυρίστηκαν ότι είχαν αποκαλύψει δημοσίως όλες τις ενέργειες που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στους επενδυτές πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή.

    Έκτοτε ο Γιώργος Οικονόμου απέσυρε την Dryships από τη χρηματιστηριακή αγορά, και η ναυτιλιακή είναι πλέον ιδιωτική.

    Οι άλλες δύο εταιρείες παραμένουν εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ