Με…σπασμένα φρένα κινείται το ελληνικό startup οικοσύστημα, συνεχίζοντας την θετικά ανοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να τραβάνε πάνω τους τα βλέμματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, εξασφαλίζοντας και το 2025 μεγάλες χρηματοδοτήσεις.
Από το 2022 έως το 2024, η συνολική αξία των ελληνικών startup χρηματοδοτήσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Ισχυρά funds του εξωτερικού, έχουν συμμετάσχει σε μεγάλους γύρους χρηματοδότησης ελληνικών startups (είτε εγχώριων είτε με Έλληνες founders), ενώ φυσικά και τα εγχώρια VCs συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος. VentureFriends, Big Pi Ventures αλλά και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε χρηματοδότηση ελληνικών startups σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, βοηθώντας τα μέγιστα στην αναπτυξιακή τους πορεία.
Απόβαση στην Ελλάδα έχουν κάνει και αραβικά funds. Όπως η Iliad Partners, εταιρείας venture capital με έδρα το Αμπού Ντάμπι και στήριξη από το Jada Fund of Funds (θυγατρική του PIF, του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας), η οποία αναμένεται να τοποθετήσει περί τα 50 εκατ. δολάρια σε ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Παράλληλα, startups Ελλήνων founder με βάση και μεγάλη δραστηριότητα στο εξωτερικό συνεχίζουν να προσελκύουν διεθνή κεφάλαια, φέρνοντας στη χώρα τεχνογνωσία, συνεργασίες και ταλέντο.
Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν
Σύμφωνα με το Marathon Venture Capital, μέχρι σήμερα οι ελληνικές (ή με Έλληνα founder) startups έχουν σηκώσει 1,8 δις δολάρια, με τα περισσότερα κεφάλαια να προσανατολίζονται σε startups Ελλήνων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι startups με έδρα της Ελλάδα έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις που φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο εξωτερικό.
Nvidia, General Atlantic, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, είναι μερικές απ’ όσες έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνη σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας Ελλήνων ιδρυτών. Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του 2025 έως και σήμερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνικές ρίζες, αλλά παρουσία στο εξωτερικό, έχουν αντλήσει πάνω από 1,7 δισ. δολ. από 21 διεθνείς επενδυτές.
Τα ποσά και οι μονόκεροι
Πρόσφατα η Sports technology startup Teamworks του Ζακ Μαυρίδη άντλησε χρηματοδότηση που έφτασε τα 235 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να ξεπερνά (σύμφωνα με την διοίκηση) το 1 δις. μπαίνοντας έτσι στο…κλειστό club των μονόκερων.
Η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό για επαγγελματικές και κολεγιακές αθλητικές ομάδες. Ιδρύθηκε στο κέντρο του Durham από τον πρώην offensive lineman των Duke, Zach Maurides ή “Big Greek” και η Teamworks διαχειρίζεται μια πλατφόρμα λογισμικού που βοηθά τις αθλητικές ομάδες να διαχειρίζονται τα προγράμματα των παικτών τους, τη διατροφή τους, ακόμη και την online επωνυμία τους — μια λειτουργία που έχει γίνει δημοφιλής στην εποχή του NIL.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Teamworks παρέχει μια ενοποιημένη πλατφόρμα επικοινωνίας, λειτουργιών και ανάλυσης απόδοσης σε πάνω από 6.500 αθλητικές ομάδες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των ομάδων του NFL και των περισσότερων ομάδων του NBA, ενώ δραστηριοποιείται σε 11 χώρες.
Η Endor Labs, startup με founder τον Δημήτρη Στυλιάδη και έδρα τις ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα σήκωσε νέα χρηματοδότηση 93 εκατ. δολαρίων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η Endor Labs δραστηριοποιείται σε ένα αντικείμενο τεχνολογικής αιχμής, την ασφάλεια λογισμικού ανοιχτού κώδικα.
H Raise, του Γιώργου Μπούση, πριν δύο μήνες ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση ενός νέου γύρου χρηματοδότησης ύψους 63 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον γύρο ηγήθηκε η Haun Ventures, ενώ συμμετείχαν επίσης οι Amber Group, Anagram, Blackpine, οι Paper Ventures, Selini Capital, GSR και ο Raj Gokal, συνιδρυτής της πλατφόρμας blockchain Solana.
Στις αρχές του έτους, η General Atlantic, εκ των βασικών μετόχων της Epsilon Net, ηγήθηκε σε χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων στην Runway του Αναστάση Γερμανίδη. Η πλατφόρμα της Runway, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να παράξει μέσα σε διάστημα λιγότερο των 2 λεπτών, μία ταινία μικρού μήκους ή ένα βίντεο κλιπ, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον των τεχνολογικών κολοσσών ώστε να βάλουν τα χρήματά τους στην startup.
Διαβάστε επίσης:
Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση ομολογιακού στις 14 Ιουλίου – Καταβολή 1.033,76€ ανά τίτλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- O «γκουρού» Γκρίνμπεργκ στην Αθήνα, πότε θα γίνει ανασχηματισμός, τι θα κάνει ο Γεραπετρίτης στη Λιβύη και τι έρχεται για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πώς αμείβονται υπερωρίες και υπερεργασία: Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί
- Βίλα Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες: Αντιμέτωποι με πιθανό πλειστηριασμό μετά τη δικαστική ήττα για δάνειο άνω των 35 εκατ.
- Ποιες ελληνικές εταιρείες θα κάνουν business με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 25 δις
