• Ναυτιλία

    Σ. Παληός: Αλλάζει χέρια ένα ακόμα πλοίο της Diana Shipping

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Μνημόνιο συμφωνίας για την πώληση ενός από τα παλαιότερα πλοία της τύπου panamax υπέγραψε η Diana Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού, με τρίτη εταιρεία αγνώστων συμφερόντων.

    Όπως ανακοίνωσε η Diana Shipping, η συμφωνία αφορά στο πλοίο Calipso (χωρητικότητας 73.691 dwt, κατασκευής 2006) και η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 7,25 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπολείπεται ελαφρώς της αξίας του πλοίου, που σύμφωνα με την Vessels Value υπολογίζεται στα 8 εκατ. δολάρια. Η αξία scrap του πλοίου εκτιμάται στα 4,54 εκατ. δολάρια, ενώ η μέγιστη αξία του πλοίου είχε διαμορφωθεί τον Μάιο του 2008 στα 87,6 εκατ. δολάρια.

    Η Diana Shipping αναφέρει πως η παράδοση του πλοίου στους νέους ιδιοκτήτες του αναμένεται να γίνει έως τις 30 Ιανουαρίου, μειώνοντας τον αριθμό των panamaxes της εταιρείας στα 13, με έτος κατασκευής από 2001 έως 2014. Η εταιρεία διαθέτει επίσης στον στόλο της πέντε kamsarmaxes, κατασκευής μεταξύ 2009 και 2013, πέντε post-panamaxes, κατασκευής μεταξύ 2010 και 2013, και 14 capesizes, κατασκευής μεταξύ 2002 και 2015, καθώς και δύο newcastlemaxes κατασκευής 2012 και άλλα δύο κατασκευής 2017.

    Πρόκειται για την όγδοη πώληση πλοίου της Diana Shipping που ανακοινώνεται φέτος, με την εταιρεία να διοχετεύει τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές σε επαναγορές μετοχών της, κάτι που η διοίκηση της εταιρείας έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να κάνει εφόσον η τιμή της μετοχής της παραμένει χαμηλότερα από την καθαρή αξία των assets της.

    Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Jefferies, η καθαρή αξία των assets της Diana Shipping ανέρχεται στα 4,42 δολάρια ανά μετοχή. «Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να εστιάζουν σε επαναγορές μετοχών με τα έσοδα από τις πωλήσεις πλοίων», δήλωσε στο TradeWinds ο αναλυτής της Jefferies, Randy Giveans. «Έχει λογική όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται με discount 25 με 30% έναντι της καθαρής αξίας των assets. Αν και όταν οι μετοχές είναι πιο κοντά ή πάνω από την καθαρή αξία των assets, τότε ένα μέρισμα θα ήταν μία καλή επιλογή», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο 12μηνο η Diana Shipping έχει επαναγοράσει μετοχές αξίας 58 εκατ, δολαρίων, με πιο πρόσφατη μία αγορά 2,74 εκατ. μετοχών, συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων, η οποία συγκέντρωσε το πενταπλάσιο από το προσδοκώμενο ενδιαφέρον από μετόχους.



    ΣΧΟΛΙΑ