• Ναυτιλία

    Πλοίο με εμπορευματοκιβώτια δέχθηκε επίθεση και πήρε φωτιά

    • NewsRoom

    Το πλοίο που χτυπήθηκε


    Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Λιβερίας, που ανήκει στην Hapag-Lloyd, υπέστη ζημιές από «εναέρια επίθεση» σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βόρεια του λιμανιού Μόκα της Υεμένης, ανέφερε η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey σε ενημερωτικό σημείωμα σήμερα.

    Το σκάφος έπλεε νότια μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν επλήγη από βλήμα, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στο κατάστρωμα ενώ ένα εμπορευματοκιβώτιο έπεσε στη θάλασσα, ανέφερε η Ambrey.

    Το πλοίο Al Jasrah της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρίας Hapag-Lloyd δέχθηκε επίθεση σήμερα ενώ έπλεε κοντά στις ακτές της Υεμένης, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί μεταξύ του πληρώματος, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της εταιρίας. «Η Hapag-Lloyd θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο.

    Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό.

    «Γνωρίζουμε ότι κάτι που εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης έπληξε πλοίο το οποίο υπέστη ζημιές και στο οποίο αναφέρθηκε πυρκαγιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

    Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, επιτίθενται σε σκάφη που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπολύουν πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα πριν από δύο μήνες, σε μια εκστρατεία που σύμφωνα με τους ίδιους έχει στόχο τη στήριξη των Παλαιστινίων.

    «Υπαρκτή απειλή»

    Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «αποτελούν υπαρκτή απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στη Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε σήμερα στο Τελ Αβίβ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. «Οι ΗΠΑ εργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    Σε ξεχωριστή αναφορά σήμερα, η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση για ένα μικρό σκάφος με 10 επιβαίνοντες που δήλωσαν ότι ανήκουν στις αρχές της Υεμένης και οι οποίοι έδωσαν εντολή σε σκάφος να αλλάξει ρότα κοντά στο Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, 50 ναυτικά μίλια βόρεια της Μόκας.

    Σε άλλη αναφορά, η UKMTO δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση ότι σκάφος επλήγη από άγνωστο αντικείμενο δυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Χοντέιντα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί.

    Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι ενημερώσεις αυτές αφορούσαν το ίδιο περιστατικό.

    Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

    AΠΕ-ΜΠΕ

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πεντάγωνο: Επίθεση σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
    Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν ανεπιτυχώς με πύραυλο κατά πλοίου της Maersk
     



    ΣΧΟΛΙΑ