• Ναυτιλία

    Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν ανεπιτυχώς με πύραυλο κατά πλοίου της Maersk

    • NewsRoom
    Maersk Gibraltar

    Maersk Gibraltar


    Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν σήμερα έναν πύραυλο σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αστόχησαν, δήλωσαν ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια ιδιωτική εταιρία ασφάλισης και πληροφοριών.

    Ο κολοσσός θαλασσίων μεταφορών Maersk της Δανίας δήλωσε από την πλευρά τoυ σήμερα ότι ένα τα πλοία του μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Maersk Gibraltar, ήταν θύμα ενός “περιστατικού” στην Ερυθρά Θάλασσα, δύο ημέρες μετά την επίθεση κατά νορβηγικού πετρελαιοφόρου.

    “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να διαπιστώσουμε πώς διαδραματίστηκε το περιστατικό. Η ασφάλεια του πληρώματός μας και του πλοίου μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για να εγγυηθούμε ότι θα τους βγάλουμε από τον κίνδυνο”, έγραψε ο όμιλος Maersk σε ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι “οι πρόσφατες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο στενό του Μπαντ αλ-Μαντέμπ είναι εξαιρετικά ανησυχητικές”.

    “Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας πύραυλος ερρίφθη στο Maersk Gibraltar από μια περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος “δεν βρήκε το πλοίο”, τον στόχο του, και έπεσε στο νερό.

    Η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey δήλωσε ότι το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο, ιδιοκτησίας των Νήσων Μάρσαλ, δέχτηκε πυρά 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μόκα και το πλήρωμα δεν επλήγη, είναι σώο.

    “Η Ambrey πιστεύει ότι η μητρική εταιρία συνεργάστηκε με έναν ισραηλινό μεταφορέα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι τη διαχείριση του πλοίου αυτού είχε το Ισραήλ τη στιγμή της σύνταξης αυτής της ανακοίνωσης”, έγραψε.

    Οι αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης και έχει σχέση με το Ισραήλ. Οι Χούθι δεν ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου.

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, το στενό μεταξύ της Υεμένης και της βορειοανατολικής Αφρικής που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα — βασική θαλάσσια διαδρομή προς τη Διώρυγα του Σουέζ και το λιμάνι του Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

    Το Maersk Gibraltar, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 340 μέτρων που ναυπηγήθηκε το 2016, κατευθυνόταν στη Σαουδική Αραβία.

    Όπως έκαναν με αρκετά ακόμη πλοία πρόσφατα, οι Χούθι διέταξαν πρώτα το πλοίο να ελλιμενιστεί σε λιμάνι της Υεμένης προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του όταν δεν συμμορφώθηκε, δήλωσε η εταιρία Ambrey.

    Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης αλλά δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, αποτελούν μέρος του λεγόμενου “άξονα αντίστασης”, που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχουν ταχθεί κατά του Ισραήλ.

    Το περασμένο Σάββατο, οι Χούθι δήλωσαν ότι “θα εμπόδιζαν τη διέλευση πλοίων με προορισμό τη σιωνιστική οντότητα” εάν τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας, που διοικείται από τη Χαμάς, βομβαρδίζεται από το Ισραήλ εδώ και δύο μήνες.

    Όποια σημαία και αν φέρουν τα πλοία καθώς ταξιδεύουν ή όποια κι αν είναι η εθνικότητα των ιδιοκτητών ή των διαχειριστών τους, τα πλοία με προορισμό το Ισραήλ “θα γίνουν νόμιμος στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή και αρκετοί πύραυλοι των Χούθι καταρρίφθηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν – Συζήτησαν και για τα F-16

    Προσωπικός αριθμός: Πώς θα τον φτιάξουμε, τι θα αντικαταστήσει, τι αλλάζει στη ζωή μας

    Γ. Εμίρης (Alpha Bank): Κλειδί η επιτάχυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ