• Ναυτιλία

    Πειρατεία στο Τόγκο: Ο Έλληνας απήχθη στην επικινδυνότερη περιοχή παγκοσμίως- Τι λένε οι τοπικές Αρχές

    • NewsRoom

    Το τάνκερ «Elka Aristotle»


    Μία από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές της Αφρικής θεωρείται η περιοχή όπου το τάνκερ ελληνικών συμφερόντων δέχθηκε επίθεση χθες, με αποτέλεσμα να απαχθούν τέσσερα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας 20 ετών.

    Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση αποτελεί τη δεύτερη πειρατεία σε πλοίο που πλέει παράκτια των αφρικανικών ακτών μέσα σε λίγα 24ωρα. Η προηγούμενη πειρατεία σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μπένιν, όταν πειρατές εισέβαλαν σε πλοίο νορβηγικής εταιρείας και έφυγαν έχοντας απαγάγει εννέα ναυτικούς, όλοι φιλιππινέζικης καταγωγής.

    Η πιο επικίνδυνη περιοχή παγκοσμίως

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ), βασιζόμενο στα στοιχεία που διαθέτει, η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας θεωρείται η πιο επικίνδυνη περιοχή παγκοσμίως για πειρατείες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που είχε γνωστοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο, κατά το πρώτο μισό του 2019, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 78 επιθέσεις, εκ των οποίων το 73% έγινε σε αυτή την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών, ειδικότερα, έλαβαν χώρα στον συγκεκριμένο Κόλπο.

    Πιο αναλυτικά, εκ των 78 απαγωγών που έχουν γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι 62 έλαβαν χώρα στις ακτές της Νιγηρίας, της Γουινέας, του Τόγκο, του Μπενίν και του Καμερούν, δηλαδή περιοχές που συνορεύουν στην κεντροδυτική Αφρική.

    Τα στοιχεία για τις πειρατείες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019

    Η απαγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις τοπικές αρχές του Τόγκο να εκτιμούν, όπως αναμεταδίδει το Reuters ότι οι πειρατές έχουν μεταφέρει τους ομήρους τους κάπου κοντά στην Νιγηρία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ασφαλές στοιχείο για την υπόθεση, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αιτήματα των πειρατών, προκειμένου αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους.

    Πατέρας 20χρονου: Το πλοίο είχε φύλακες, πώς μπήκαν μέσα;

    Στο μεταξύ, ο πατέρας του άτυχου 20χρονου Έλληνα ναυτικού προχώρησε σε δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, διερωτώμενος πώς γίνεται οι πειρατές να πέρασαν τους φύλακες που υπήρχαν στην πύλη του πλοίου. Όπως εξήγησε ο πατέρας του παιδιού που εξακολουθεί να αγνοείται, το πλοίο διέθετε φρουρά φύλαξης, καθώς είναι γνωστό ότι η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κατέληξε στο ότι εξακολουθεί να είναι ακατανόητο το πώς οι πειρατές κατάφεραν να προσπεράσουν τον σκόπελο των φυλάκων και να προχωρήσουν τελικά στην απαγωγή του γιου του, αλλά και των άλλων τριών ναυτικών του τάνκερ.

    «Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δύο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά; Από δωμάτιο σε δωμάτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    European Product Carriers: Η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι πρωταρχικής σημασίας

    Υπενθυμίζεται ότι η πειρατεία έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας ανοιχτά της περιοχής του Τόγκο, όταν πειρατές εισέβαλαν στο πλοίο και απήγαγαν 4 εκ των 24 μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων είναι ο 20χρονος Έλληνας, ένας Γεωργιανός και δύο Φιλιπιννέζοι. Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό, ο νεαρός Έλληνας πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι, είχε λάβει, ωστόσο, εκπαίδευση για τέτοιες καταστάσεις.

    Το τάνκερ που δέχθηκε την επίθεση είναι το «Elka Aristotle» και ανήκει στην εταιρία European Product Carriers, συμφερόντων του εφοπλιστή Σ. Καρνέζη, υπό την ομπρέλα της European Navigation.

    Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της είδησης ότι έχει πραγματοποιηθεί πειρατεία σε ένα εκ των τάνκερ της, η εταιρεία των 19 δεκαμενόπλοιων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε την είδηση και διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους».



    ΣΧΟΛΙΑ